Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Življenjski slog

Bolečine v “križu”

Piše: Uroš Kožar

Z bolečinami v ledvenem delu ali kot pravimo tudi »križu«, se po statističnih podatkih vsak sreča vsaj enkrat v življenju. Tudi če gledamo celotno področje hrbtenice, ledveni del prevzame kar 80% vseh težav v tem predelu telesa. Bolečina je lahko vzrok akutnih dejavnikov ali pa je nespecifična bolečina povezana z degenerativnimi procesi staranja oziroma vsakodnevnih slabih navad.

Degenerativnim procesom staranja se seveda ne moremo izogniti, če pa je vzrok v živčno-mišičnem kompleksu pa je situacija popolnoma drugačna. Pogost vzrok bolečin v ledvenem delu hrbta so zakrčene mišice zadnje lože, ki povzročijo nagib medenice nazaj, to pa ima za posledico zmanjšanje ledvene krivine. Včasih se mišica zakrči v primeru, da je prešibka, a to je že zgodba za nov zapis na našem blogu.

Mišica se lahko zakrči tudi v primeru šibkosti, zato je v tem primeru 
v program potrebno vključiti tudi krepilne vaje.

Han, Choi in Shin (2016) so preiskovali vpliv 6 tedenske vadbe gibljivosti pri delavcih s stoječim delom. Vse statične obremenitve kot sta stoja in sedenje so za našo hrbtenico najbolj obremenjujoče, bolj kot hoja na primer. Omenjena raziskovalana skupina je ugotovila, da se je stanje pri vseh treh skupinah izboljšalo. Ena skupina je izvajala le vadbo gibljivosti, druga je vadbi gibljivosti dodala še krepitev mišic kolčnega predela, kontrolna skupina pa je vadbo izvajala doma in brez nadzora.

Za bolečine v hrbtu so včasih krive mišice, ki niso neposredno povezane s hrbtenico,
a neposredno vplivajo na položaj medenice!

Izboljšali so se subjektivni kazalci bolečine in med nekaj testi tudi rezultati testa dvig iztegnjene noge.

Bolečine v hrbtu so velikokrat nespecifičnega značaja, kar pomeni, da je težko postaviti natančno diagnozo. A pomembno je, da se pred vsakim nadaljnjim ukrepanjem najprej posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo znal izločiti resnejše zaplete iz katerih bi lahko bolečina izvirala.

Vir: Han, Choi in Shin (2016). Effects of hamstring stretch with pelvic control on pain and work ability in standing workers. Journal of back and muscoskeletal rehabilitation (Epub).