Objavljeno: , Kategorija: Tek, Vadba

KinVital priprave na ljubljanski maraton 2017

Namesto knjige si na plažo eno dopoldne vzemite blokec in se odločite, na kateri razdalji boste letos tekli na že 22. Ljubljanskem maratonu. Odločitev zna biti včasih kar težka, zato smo spodaj za vas pripravili nekaj napotkov, da bo odločitev lažja in prava! Z odločitvijo pride tudi odgovornost, da se na LM potem dobro pripravite. Začnemo že 13. avgusta, lahko pa se nam pridružite tudi kasneje!

Kdaj začnemo? 13. avgusta (pridružite se nam lahko tudi kasneje).
Kje? V Ljubljani (park Tivoli) in v Domžalah.
Za katere razdalje? Za vse 3 tekmovalne razdalje – 10km, 21km in 42km(več težavnostnih skupin).

Kako izbrati razdaljo?

Če ste bolj novi v svetu teka, bo izbira lahka. Priporočamo, da se podate na najkrajšo traso, 10km. Vendar najkrajša razdalja ne pomeni nič manj treninga.

Če pa ste desetko že pretekli, verjetno že pogledujete proti polmaratonski razdalji. Druga možnost je, da poskušate izboljšati lanski rezultat na 10km. Verjeli ali ne, je prva možnost lažja. Do 21 kilometrske razdalje vas namreč v primerjavi z desetko loči le malce povečana tedenska kilometrina in kakšen daljši tek več. Za izboljšanje rezultata na enako razdaljo pa potrebujete več motivacije in drugačne metode treninga kot do sedaj.

Ostane le še kraljevska disciplina – maraton! Za celih 42km se odločite tisti, ki imate za seboj vsaj 3 do 4 leta teka brez daljše prekinitve zaradi zdravstvenih razlogov. Priporočljivo je tudi, da imate za seboj že kakšno tekmo na polovični ali vmesni razdalji.

Priprave na ljubljanski maraton 2017

Ne glede na razdaljo na Ljubljanskem maratonu, se je nanjo potrebno pripraviti. Vadba se bo izvajala v več težavnostnih skupinah, tako da se boste lahko z nami pripravljali na vse 3 tekmovalne razdalje (10, 21 in 42km).

 • Posebna skupina za tekače začetnike, kjer tek kombiniramo tudi s hojo, tako da je začetek lažji;
 • poskrbljeno je tudi za boljše rekreativne tekače, katerih cilj je predvsem neizprosen boj s štoparico.

Kaj vsebujejo priprave na LM?

Za vas smo pripravili raznoliko izbiro terminovizboljšanje tehnike tekain ogled vaše tekmovalne trase na Ljubljanskem maratonu. Za preprečitev poškodb in učinkovitejši tekaški korak v sklopu tekaških priprav priporočamo še obiskovanje funkcionalne vadbe za moč. Tako priprave pod našim vodstov ne obsegajo le tekaških kilometrov, temveč še dodatno oziroma dopolnilno vadbo moči z namenom preventive in raznolikosti pripravljalnega obdobja.

Za dodajanje malenkost daljših pripravljalnih tekov poleg obstoječih eno-urnih vadb in nič manj pomemben poudarek na družabno plat naših druženj se bomo poleg tedenskih treningov med vikendom petkrat podali tudi na daljši tek po okoliških tekaških stezicah.

Program 

 • priprave na 10km, 21km ali 42km v manjših skupinah
 • na vsaki vadbi razdeljeni v več skupin glede na hitrost
 • analiza in korekcija tehnike
 • 2 termina tekaške vabe KinRun in 1 termin funkcionalne KinFit ali intenzivne vadbe
 • 5 vikend skupinskih
 • strokovno vodstvo diplomantov s Fakultete za šport

Urnik Ljubljana

Tedensko sta vam na voljo 2 termina tekaške vadbe KinRun (TOR, in ČET), poleg tega pa še 1 termin funkcionalne vabe KinFit (v našem Kineziološkem centru na Mesarski cesti 4f).

Lokacije KinRun: park Tivoli

Urnik Domžale

Tedensko imate na voljo v Domžalah 2 termina tekaške vadbe KinRun (PON in PET). Vadbo pa lahko kombinirate s poljubnim terminom KinFit funkcionalne vadbe v našem Kineziološkem centru, ki se nahaja v centru Domžal (Ulica Antona Skoka 2, Domžale).

Lokacije KinRun: ob Kamniški Bistrici

Skupinski teki

Skupinski teki bodo potekali ob vikendih, 5 tekaških druženj natančneje. Na vsakem teku se razdelimo v 2-3 skupine, ki odtečejo svojo traso v dolžini in tempu, primernem njihovi izbrani tekmovalni razdalji na Ljubljanskem maratonu. Vsi skupinski teki bodo potekali v okolici Ljubljane in Domžal. Eden izmed skupinskih tekov v oktobru bo namenjen tudi ogledu trase.

***Za sestavo vadbenih programov in izpeljavo priprav sta odgovorna Luka Hren in Uroš Kožar, tekaška trenerja pri KinVital-u, avtorja strokovnih člankov v specializirani tekaški reviji Tekac.si ter Salomon/Suunto tekaška trenerja.

Termini

 • nedelja, 13.8. ob 8.30 v Ljubljani (Golovec)
 • nedelja, 13.8. ob 8.30 v Ljubljani (Golovec)
 • sobota, 26.8. ob 8.30 v Domžalah (Kamniška Bistrica)
 • nedelja, 17.9. ob 8:30 v Ljubljani (PST)
 • sobota 30.9. ob 8:30 ob Gradiškem jezeru
 • nedelja, 14.10. ob 8.30 v Ljubljani – ogled vseh tras LJ maratona (10km, 21km in 42km)

*** v okviru priprav se bomo udeležili tudi kakšne pripravljalne tekme!

Cenik priprav

3 mesečne priprave = 110 €

*** Lahko se plača tudi samo za 1 mesec = 40 €

Cena vikend skupinskih tekov

Za udeležence naših priprav so vikend teki brezplačni! Cena vikend teka za ostale tekače je 5€/obisk.

Prijave na:

info@kinvital.si
031 893 284 (Luka)

Ne veste, katera tekaška skupina bi bila primerna za vas?

Izkoristite brezplačni posvet