Objavljeno: , Kategorija: Tek

Najbolj resne priprave na maraton v mestu

Piše: Luka Hren

Zakaj teči pri KinVitalu?

Naši oglasi za vadbo gredo ponavadi v stilu, začnemo takrat in takrat, imate xy število vadb na voljo, opravili bomo še analizo tehnike teka, imeli skupinske teke, a pogostokrat manjka osebna nota. Zato tokrat sledi par besed na malo manj tehničen način.

KinVital smo skupnost ljudi, ki uživamo v teku. Ne uživaš v teku? Brez skrbi, tudi marsikomu od nas včasih predstava o teku ni predstavljala užitka. Lahko si prebereš tale blog zapis naše vadeče in se morda najdeš v zapisu 🙂

No jaz sem res skoraj vedno rad tekel in to tudi vedno poskušam prenašati na ostale, ampak vem, da nismo vsi nagnjeni k tekaški hiperaktivnosti 🙂 KinVital nismo nobena zaprta skupnost, sekta ali kaj podobnega. Uživamo v tekaških druženjih, teku v naravi in ne maramo teka na stadionu, zato tam ne tečemo. Po teku pa se radi podružimo ob pivu ali sladoledu.

Morda se vse skupaj sliši malo neresno, neprofesionalno. Vendar verjamem, da to definitivno ni in tudi verjamem, da je tek tako sproščena aktivnost, da je moč vse tekaške vsebine predelati tudi skozi veliko zabave. Govorimo seveda o rekreativnih tekačih. Pa kljub vsemu ne minevajo naši treningi brez dolgih tekov, tempo tekov in intervalov prilagojenim težavnostni skupini.

Tekačem poskušamo vsiljevati čim manj pravil, ampak jim želimo vzbuditi predvsem željo po gibanju, da jim naša vadba predstavlja prijetno preživljanje prostega časa in ne tisto nujno zlo, ki ga je treba premagati, za izgubo 3kg, ki smo jih pridobili z ležanjem na plaži.

Tek je naravno gibanje in nima tisoč pravil. Seveda se posvečamo tudi tehniki teka, ampak še raje kot vse možne vaje za tehniko teka odtečemo kakšen čudovit trail tek, po kakšnih novih poteh v okolici Domžal in Ljubljane, kjer potekajo naše vadbe.

V naših vrstah se najde zelo različne profile tekačev. Nekaterim je povsem dovolj, da na tedenski ravni pretečejo dvakrat po 5 km, spet drugi z užitkom spremljajo lasten tekaški napredek. Važno pa je, da je obojim skupen užitek ob teku ter da z veseljem pridejo na vadbo in to je največja vrednost, ki jo ponujajo naše tekaške skupine.

Namen tega kratkega teksta ni odkrivanje skritih resnic glede aerobnega ali anaerobnega napora, a vendar, kogar bi bolj zanimalo kaj bolj strokovnega, sva z Urošem vedno odprta za debato o različnih tekaških in tudi netekaških vsebinah. 🙂