Objavljeno: , Kategorija: Tek

Tečemo – predavanja na temo teka

Glede na to, da nas preko vadb in udeležb na rekreativnih tekaških prireditvah spremlja kar nekaj tekačev in se ob pogovorih o tematikah vezanih na tek ponavlja nabor pogostih vprašanj in opazk, v januarju in februarju pripravljamo dve predavanji, ki jih gostimo v naših prostorih v Domžalah.

Vsi naši vadeči se predavanja lahko udeležite brezplačno, zunanji obiskovalci pa so vabljeni s prispevkom 15€. Podrobnosti o plačilu prejmete naknadno po prijavi na sam dogodek.

PREDAVANJE 1: Kako se pripraviti na maraton?

KDAJ: sobota 28.1.2017 ob 9:00
KJE: ulica Antona Skoka 2, Domžale
CENA: vadeči v programih KinVital brezplačno, ostali 15€
TRAJANJE: 2 šolski uri

PRIJAVE: Najkasneje do vključno 25.1.2017 na info@kinvital.si. Število udeležencev na predavanju je omejeno na 15!

*Podrobnosti o plačilu pošljemo po mailu naknadno po prijavi.

Maraton velja za sveti gral in skrita želja skoraj vsakega tekača. Tekači, ki se lahko pohvalijo s pretečenimi dobrimi štiridesetimi kilometri pa uživajo nekakšen poseben status med ostalimi. Praktično ni pomembno, s kakšnim časom ste ga premagali. Pa se lahko maratona loti vsakdo? Na to in še več vprašanj bomo ponudili odgovor na predavanju. Katere so tiste komponente, ki jih potrebuje tekač, da postane maratonec? Kako in kaj morate trenirati, da boste 42.198 metrov pretekli brez težav? Na predavanju vam bo Luka pokazal in vas naučil kako si izračunati vaš maratonski čas na podlagi dosedanjih krajših tekov. Na ta način se boste naučili načrtovati tudi vaš tempo teka, da vas maratonski zid ne preseneti.

Vsebina:

– Ali smo vsi sposobni preteči maraton;
– kakšen mora biti maratonec;
– trening za maraton (vzdržljivost, moč …);
– debata (vprašanja …).

Vodi: LUKA HREN, diplomant kineziologije in Salomon/Suunto tekaški trener

PREDAVANJE 2: Ali pravilna tehnika teka sploh obstaja?

KDAJ: sobota 25.2.2017 ob 9:00
KJE: ulica Antona Skoka 2, Domžale
CENA: vadeči v programih KinVital brezplačno, ostali 15€
TRAJANJE: 2 šolski uri

PRIJAVE: Najkasneje do vključno 22.2.2017 na info@kinvital.si. Število udeležencev na predavanju je omejeno na 15!

*Podrobnosti o plačilu pošljemo po mailu naknadno po prijavi.

Tehnika teka je brez dvoma pomemben člen dobrega in predvsem zdravega tekača. Z dobro tehniko teka se lahko izognemo marsikateri nadležni poškodbi, ki pri tekačih sploh niso tako redke, diagnoza »poškodovan« pa je za tekača skoraj že kot smrtna obsodba. A tehnika teka ni pomembna samo kot sredstvo preventive pred poškodbami! Dobra tehnika nam omogoča, da tečemo hitreje, da varčujemo z energijo in smo konec koncev lahko zaradi tehnike tudi boljši tekači, ki smo sposobni boljših rezultatov.

A ljudje smo si različni in težko čisto vsakega tekača prisilimo, da teče s »pravilno tehniko«. Kako izgleda »pravilna tehnika teka« in kako jo prilagoditi na telesne značilnosti in sposobnosti posameznika? Ugotavljali bomo namreč, da ne obstaja ena sama ‘pravilna tehnika teka’, ki je primerna za vsakogar.

Katere so tiste najpogostejše in nezaželjene napake? Kako se lotiti izpopolnjevanja tehnike teka, če že 10 let tečemo ‘narobe’? Kako izbrati pravilen tekaški copat in ali je to sploh pomembno? Odgovore na vsa ta vprašanja bomo z UROŠEM poiskali in znanstveno podprli na predavanju!

Za lažjo predstavo, o čem bomo debatirali, priporočamo v branje enega naših gostujočih zapisov na portalu Kineziolog.si z naslovom Tehnika teka!

Vsebina:

– Osnove biomehanike teka;
– ‘pravilna tehnika teka’ ni primerna vedno za vsakogar;
– izbira primernih tekaških copat;
– najpogostejše napake pri teku;
– izboljševanje tehnike teka – kako?;
– izboljševanje tehnike teka (tehnika, sposobnosti).

Vodi: UROŠ KOŽAR, diplomant kineziologije in Salomon/Suunto tekaški trener

Lepo vabljeni in ne pozabite zraven povabiti svoje znance ali tekaške kolege! 🙂