Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Zdravje ni 33ml vode/kg telesne teže na dan!

Piše: Črt Korošec

Zdravje ni hrana, ki preprečuje raka. Ni slepo ogibanje hrani, ki povzroča raka.

Ni ta in ona vadba, ki ravno v 3 serijah po 50 sekund ob optimalnih pogojih povzroča izgubo odvečnega maščevja. Ni slepo pretiravanje in vadba do onemoglosti.

Ni veganstvo. Ni vsejedstvo.

Ni spanje v točnih intervalih po 8 ur. Ni poležavanje in dremanje, kadar se nam zahoče.

In ni 33ml vode na kilogram telesne teže na dan.

SKRATKA, ZDRAVJE NI ČRNO-BELA SLIKA!

črno-bela-slika

Redkokdaj je kaj povsem črno belo v življenju. Zdravje ravno tako.

Zdravje je vse zgoraj našteto in še mnogo več, sestavljeno v kompleksno ter plastično, individualno sliko.

Le en primer za ilustracijo …

Vsi vemo, črno na belem, da sladkarije same po sebi ne morejo koristiti in prispevati k telesnemu zdravju. Spodnji primer nakazuje, kako lahko odstranitev sladkarij dejansko nekomu ne koristi ali celo škoduje.

Janez hoče zaživeti bolj polno in vitalno življenje. Odloči se znebiti odvečnih 20 kilogramov. Prebira in posluša nasvete in se odloči iz svojega jedilnika eliminirati njemu najljubše sladkarije, brez katerih si dneva ne more predstavljati. Dan brez sladkarij pri njemu ne obstaja že zadnjih 15 let.

Janez z muko zdrži cel prvi teden brez sladkarij, a za zdravje je vredno potrpeti!

Vendar … Zvečer ne more zaspati, saj ko se uleže in umiri, mu misel preganjajo sladkarije, ki jih tako zelo pogreša. Pozno zaspi in se ponoči zbuja. Zjutraj se zbudi neprespan in utrujen. Gre v službo, ki je že sama po sebi stresna, vendar se počuti še slabše kot poprej. Izpostavljen je namreč dodatnemu stresu, ki je posledica borbe samim s seboj. Telo je navajeno sladkega vsak dan, vendar tega zdaj ni več. Hormonska slika se rahlo spremeni. V službi mu popušča zbranost, iz dneva v dan je manj produktiven.

Iz dneva v dan je več in več stresa, ki je vsota najprej stresa povezanega s samim pomankanjem sladkih priboljškov in nato čedalje večjega stresa v službi.

In tako naprej se v podobnem trendu lahko v naslednjem mesecu, dveh, treh, zgodba nadaljuje. Nekateri nesrečneži doživijo celo tako močan stresen odziv in spremenjena hormonska razmerja, da posamezniki kljub dodatni telovadbi in resnično bolj kvalitetni prehrani enostavno ne izgubljajo kilogramov.

Opisan primer je poizkus spremembe življenjskega stila na črno-bel in splošen, neindividualiziran način.

Zdravje je upoštevanje telesnih, duševnih in intelektualnih, predvsem individualnih potreb. Prevečkrat se obesimo le na telesno popravilo škode, namesto da bi se lotili problema celostno.

Zdravje in igra?

Ne pozabimo, zdravje je tudi veselje. Zdravje je močno takrat, ko se človek lahko na dnevni ravni sprosti in igra.

Igra je namreč umetno postavljen izziv, ki ima sebi lastna pravila in so postavljena le zato, da služijo tvorbi ne prelahkega in ne pretežkega izziva. Izziv mora biti ravno pravi.

In glavni smisel igre je uživanje v reševanju zastavljenih izzivov.

Torej, izboljšanje vitalnosti našega življenja je ravno tako nek naš osebni, lastno postavljen izziv. Poskrbeti moramo, da izziv ni prelahek, kajti tako je igre prehitro konec in od nje ne odnesemo veliko izkušenj in veselja.

Ne sme pa biti pretežak, tako kot v zgoraj opisanem primeru Janeza in sladkarij. Janez v izzivu ni nič kaj užival, saj je bil izziv zanj pretežak. Enostavno je bil preveč zasvojen s sladkarijami in morda mu je primanjkovalo karakternih značilnosti, ki bi podpirale tako hud izziv.

In ko je izziv pretežak in ga nismo sposobni v zglednem času rešiti, nam pred rešitvijo izziva zmanjka volje in motivacije ter tako izziv, čeprav plemenit, opustimo. Kar je še huje, vmes lahko celo doživimo telesno ali duševno travmo, ki nam je sproti še dodatno škodovala.

Nauk?

Ja, poišči si pomoč, poslušaj strokovnjake in tiste z več izkušnjami. Vzemi od njih kar lahko, vendar ob uporabi le-tega obvezno poslušaj samega sebe in začuti, ali je zastavljen izziv pretežak, prelahek ali ravno pravi?

Predvsem pa poskusi tudi uživati v samem procesu sprememb! Loti se sprememb prehranjevalnih navad in telesne aktivnosti tako, da od samega začetka uživaš v samem procesu, kajti tako boš lažje dosegal zadane cilje in si nato postavil nove, še drznejše.

Da ne bo pomote, užitek ne enačimo le z občutki, ki jih doživljamo v zabaviščnem parku, na plaži ob morju, ob čitanju dobre knjige ali za krožnikom vrhunskih dobrot. Užitek je že občutek suverenosti in samodiscipline ob zastavljanju oprijemljivih ciljev in predvsem doseganju le-teh. Saj poznate tisti občutek, ko se dan bliža koncu, vi pa veste, da ste v dnevu storili nekaj zase. Nekaj koristnega.

Razmišljate o sodelovanju z nami? Vabljeni na posvet.

Izkoristite brezplačni posvet