Objavljeno: , Kategorija: Vadba, Življenjski slog

10 kratkih namigov rekreativcem začetnikom

Piše: Črt Korošec

Le kako začeti z vadbo / miganjem / treningi po zelooooo dolgem času ali če začenjate sploh prvič?

Ostanimo kratki in jedrnati, zato pojdimo kar po točkah.

#1

Izognite se hudemu naporu, bolečinam, ‘musklfibru’ (seveda se ta prikrade, ni vam pa le-ta cilj, ki ga zasledujete), predvsem pa se otepajte gesla ‘no pain no gain

#2

Rekreativna ali športna dejavnost vam mora biti VŠEČ. Če se silite k nečemu zgolj zaradi tega, ker naj bi bilo super učinkovito za mišice, porabo maščob ali kaj podobnega, ste zgrešili bistvo težnje po dolgoročnem telesno aktivnem slogu življenja …

#3

Migajte čim večkrat. Vsak dan. Večrat na dan, če lahko. Pozabite smernice, kot so priporočena minimalna doza telesne aktivnosti tedensko. VEČ = BOLJE.

#4

Opomba na #3. Intenzivnost naj bo majhna. Res majhna. VEČ = BOLJE seveda velja, v kolikor niste niti B od blizu pretiravanja. ? Spomnim še enkrat, musklfiber NI cilj vadbe, če pa vsake toliko pride do tega, seveda nič hudega. Musklfiber (zapoznela mišična bolečina za tiste, ki bi radi vedeli uradno terminologijo tega pojava) nikakor ni merilo za uspešnost vadb ali treningov.

#5

Ne zgledujte se po športnikih. Tudi ne po izkušenih ‘vrhunskih’ rekreativcih, ne še.

#6

Preden začnete zasledovati progresivno in sistematično izboljšanje v telesni pripravljenosti, najprej raje zasledujte v tem trenutku bolj koristen cilj – VZPOSTAVITEV NAVADE REDNEGA GIBANJA, REKREIRANJA in UŽIVANJA V GIBANJU. Ko dosežete stopnjo, ko enostavno ne morete več brez svoje rekreacije, ste dosegli nekaj, kar morate obdržati za vedno.

#7

Če je potrebno, si poiščite strokovno pomoč (kineziologi, trenerji …).

#8

Poslušajte svoje telo. Če je iz tedna v teden vse več nelagodja, majhnih bolečin in podobnih neprijetnosti, je verjetno nečesa preveč. Saj veste, najprej želite slediti cilju točke #6. ?

#9

V družbi je običajno vedno lažje in prijetneje. Razen takrat, ko želite biti malo sami. ?

#10

V opomin, ko bo zašepala motivacija … Vaše zdravje je res Vaše, a ne pozabite, vaše bolečine in bolezni posredno prizadanejo tudi vaše bližnje.

P.S.: Še kratek pripis za #3. Miganje je vse, hoja, hoja po stopnicah, kolo do službe … Ne priporočam zdaj iz ničle štartati na plavanje 10x tedensko. Tudi če bo intenzivnost majhna, zna biti preveč. Raznolikost je ključ.

P.P.S.: Delite dalje … ? Ker je vse preveč izgorelih in razbolenih rekreativcev, ki si z željo po zdravju delajo medvedjo uslugo. Preveč je pretiravanja v rekreaciji …

Spodaj prilagamo še nekaj povezav, do sorodnih zapisov, kjer je beseda tekla o rekreaciji.

Rekreacija in telesna aktivnost nista eno in isto

Motivacija – ultimativen ključ do redne telesne aktivnosti?

Investiraj že danes v lastno zdravje. Čez 10 let bo investicija dražja!

Rekreacija in prosti čas z roko v roki z disciplino?