Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

3 modrosti za novo leto …

Piše:

Vsako leto nas reševanje različnih težav naših strank pripelje do vedno novih spoznanj.

Kot veste je naše poslanstvo učiti in učiti se o gibalni svobodi in neodvisnosti. Vedno bolj spoznavamo, da je gibalna svoboda temelj zdravega ne zgolj telesnega, pač pa tudi psihološkega, osebnega, družbenega in spolnega zdravja vsakega človeka.

Ob koncu leta zato z vami delimo 3 modrosti o gibanju in življenju, ki bodo prišle prav vsakomur.

Naj bodo prazniki polni moči in miru …

1. Ne ocenjevati vadbe – opravila zgolj po občutkih in počutju v času trajanja vadbe – opravila.

Zelo pomembna lekcija, ki sem se jo sam naučil tudi zgrda. V kolikor se odlično počutite na vadbi, vendar potem čez teden zbolite ali ste v bolečinah, nekaj z vadbo ni bilo v redu. Efekt vadbe na izboljšanje počutja in kakovosti gibanja morate čutiti predvsem, ko vas ni več na vadbi. Če obiskujete vadbe zgolj zaradi dobrega občutka utrujenosti, vendar potem po vadbi in med tednom pogosto čutite slabšo sposobnost ali celo bolečine, se vprašajte, če katere vsebine na vadbi manjkajo ali je katerih preveč.

Kot rečeno, cilj kakovostne vadbe je boljše počutje in gibanje tudi v času, ko vašega trenerja ni z vami.

2. Ne iskati terapevta. Iščite – postanite učitelj/ica.

Terapevt je tisti, ki zdravi. Učitelj je tisti, ki vas nauči kako se pozdraviti. Pogosto je potrebna obravnava iz obeh svetov, vendar je samo od vašega lastnega razumevanja vzroka težav in rešitev odvisno vaše celostno zdravje. Zato je potrebno, da je vaš terapevt tudi učitelj. In da morda učitelj postanete tudi vi.

3. Ne žrtvovati uspeha zavoljo previdnosti!

Največji sovražnik zdravja je človeški strah, ki opusti nadzor in željo po kontroli telesa in se zadovolji s trenutnim stanjem. Tako videvamo, kako mnogo ljudi počasi psihofizično propada, vendar se propad ni začel z enim dejanjem. Propadanje je postala njihova vsakodnevna navada. Tako ima previdnost lahko nasproten učinek, saj nam pretirana varnost (vaj, vadbe ali pa življenjskih odnosov in situacij) ironično poveča možnost za nevarnost, saj nismo vajeni niti najmanjših odklonov od bilo kakšne rutine.

Privoščite svojemu telesu, da se postopoma prilagaja na izzive. To pomeni, da bolečino in neprijetnost ne sprejemate kot strah, pač pa kot izziv, signal, informacijo. Analizirajte pojav bolečine in gibe – vaje, ki jo povzročajo. Naredite še enkrat, vendar drugače. Poskušajte, igrajte se in bodite spontani. Pojdite včasih ven na mraz z manj sloji oblačil vendar bolj miselno pripravljeni. Manj planirajte vsako podrobnost in raje več časa namenite ostrenju čutov svojega telesa, zavedanju samega sebe v nelagodnih situacijah in sprejemanju odločitev, ki so za vas in vaše bližnje zares pomembne.

In nič ni narobe, če si kdaj privoščite hladno prho namesto vroče (četudi najprej zdržite samo 2 sekundi) ali če kosila ne skuhate točno ob 17.00, kot drugi pričakujejo, in če pred vsemi poveste mnenje, s katerim se nihče ne strinja.

In zapomnite si, so stvari na katere lahko z malo energije veliko vplivate, in stvari na katere z veliko energije nič ne vplivate. Izbirajte pametno …

Srečne praznike vam želi ekipa KinVital kineziološkega centra!