Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Življenjski slog

Ali je plavanje dobro za hrbtenico?

Piše:

Eno najpogostejših prepričanj je, da plavanje dobro vpliva na zdravje vaše hrbtenice.

Tudi zdravniki pogosto plavanje predpišejo kot rekreacijo, ki naj bi dobro vplivala na zdravje vaše hrbtenice. Precej posplošen in zgrešen nasvet.

Kot vedno je tudi tokrat resnica odvisna od primera do primera.

Ker smo imeli že kar nekaj strank s težavami v hrbtu in pojavnostjo bolečin prav pri plavanju, sem se odločil, da napišem nekaj pomembnih napotkov za vse, ki menite, da bo plavanje rešilo težave v hrbtenici.

Na kratko: Verjetno jih NE bo rešilo.

Zakaj?

Na kratko: Razlog se skriva v tem, da vas plavanje ne bo adaptiralo na obremenitve in sile vsakodnevnega življenja na kopnem, kjer smo izpostavljeni gravitaciji in različnim obremenitvam na hrbtenico.

Ali to pomeni, da moram nehat plavat? Ne. Pomeni, da v kolikor želite početi še kaj drugega kot plavati, recimo dvigovati vaše otroke s tal, nositi gajbe piva, skakati in uživati življenje, potem se raje naučite:

 1. Dobre higiene ravnanja s svojim hrbtom.
 2. Pravilne izvedbe vaj za vzdržljivost in moč vašega hrbta.

Torej celoten smisel mojega članka je, da vam kot Mehanik hrbta do/povem, da je plavanje ali vodna terapija recept, ki se ga preveč pogosto uporablja. Kar ne pomeni, da je zgrešen, pomeni pa, da se čisto vedno plavanje omenja kot dobro za hrbet in to je zgrešeno. Na drugi strani je znanje higieničnega ravnanja s hrbtom premalo čislan in razumljen koncept. In verjemite mi, da lahko celo življenje živite brez bolečin v hrbtu, če znate higienično ravnati s svojim hrbtom. Medtem, ko vam pri slabem ravnanju s hrbtom ne pomaga nobena vodna terapija.

Celotna zgodba in analiza vode in njenega vpliva na hrbet …

Že dolgo dolgo tega je, odkar smo v evoluciji zapustili vodni habitat in zaživeli na kopnem. Naša hrbtenica, mišice, tkiva in kosti potrebujejo natezne sile in kompresijske sile, saj večino življenja in opravil opravimo na kopnem, ne v vodi. Pravzaprav človek večino zgodovine plavanja ni poznal, gre za precej nov šport, včasih niti mornarji pogosto niso znali plavati, kar nam pove, da naše telo za zdrav razvoj plavanja ne potrebuje.

Zakaj potem plavanje marsikomu zmanjša bolečine?

Precej logično, v vodi so sile na telo bistveno manjše in tako so vaši sklepi razbremenjeni. Zato se plavanje lahko uporabi pri določenih primerih kot del terapije, nikakor pa plavanje ni dovolj, saj morate poškodovana tkiva prilagoditi na obremenitve v realnem življenju. V kolikor vaše realno življenje poteka na kopnem, berite dalje.

Tako voda in vodna terapija pogosto delujeta kot potuha, če se ju poslužujemo kot izhod v sili, saj se v tem okolju počutite razbremenjeni, namesto da bi poiskali vaje in položaje na kopnem, s katerimi lahko rehabilitirate hrbtenico na varen način.

In naj še enkrat poudarim, plavanje in vodno terapijo se preveč pogosto svetuje zgolj zaradi pomanjkanja idej in znanja, kako hrbtenico ali druge sklepe rehabilitirati na bolj primeren način. Tako vam predpišejo vodno terapijo, ki pa vam za čas terapije bolečine lahko zmanjša, ne bo vas pa pripravila na dvigovanje bremen, tek, kopenske športe, fizično delo itd. Veliko lažje je pacientu v ambulanti, kjer zunaj čaka še 150 nestrpnih pacientov, reči naj gre plavat, kot pa ga naučiti smiselne higiene ravnanja s hrbtom.

Zakaj marsikomu plavanje bolečine lahko poveča?

Ko smo v ‘’breztežnostnem’’ stanju v vodi naš živčni sistem, ki skrbi za aktivacijo mišic, precej zmanjša svoje delovanje.

Zato vas pogosto ‘’zabije’’ ko pridete iz bazena, saj kljub temu da ste plavali, obremenitev na telo ni enaka kot na kopnem in telo doživi šok, saj pogosto ne uspe dovolj hitro zavarovati hrbtenice z mišično aktivacijo. Po domače povedano, ko pridete iz vode, ste mehki kot špageti in tako je vaša hrbtenica še bolj na udaru. Tistim, ki se najdete v takšnih bolečinah, zato vodne terapije ne priporočam. Tisti, ki že hodite na vodno terapijo, pa priporočam, da zlezete iz bazena ven na vseh štirih in v tem položaju najprej naredite nekaj vaj za stabilizacijo in tako menjavate vaje na kopnem in v bazenu.

Že veliko vam lahko pove podatek, da v modernem treningu plavalcev fizična priprava na kopnem – torej dvigovanje uteži in vaje na kopnem, predstavljajo pomemben del njihovega treninga, predvsem zaradi preventive in ohranjanja zdravja, ki ga zaradi prevelike količine časa v vodi kaj hitro lahko porušijo.

Prav tako je pri bolečinah v hrbtenici potrebno biti pazljiv glede sloga plavanja, saj zelo različno vplivajo na vsak tip bolečine posebej.

Če torej strnemo nasvete za vse, ki ste neučakani:

 1. Brez plavanja lahko dosežete dolgoročno zdravo in funkcionalno hrbtenico brez bolečin – z upoštevanjem higiene, samo s plavanjem in brez higiene gibanja pa ne.
 2. To ne pomeni, da ne smete plavati. Pomeni, da je za okrevanje vaše hrbtenice in vašo fizično pripravo vseeno bolj pomembno vključevanje primerno izbranih vaj pod obremenitvijo in to na kopnem, ne v vodi!
 3. Plavanje je še vedno boljše od kavča, zato ne uporabljajte tega članka kot izgovor za lenobo! Vseeno pa v kolikor ne želite živeti kot riba in želite biti funkcionalni tudi pri kopenskih opravilih, boste MORALI vključevati v svoje gibanje tudi primerno izbrane vaje pod obremenitvijo in kot rečeno že večkrat, primerno higieno ravnanja s hrbtenico!
 4. Ravno dejstvo, da vas plavanje ne bo dovolj prilagodilo na obremenitve na kopnem pomeni, da je plavanje hkrati tudi MANJ rizično za poškodbe, kot večina ostalih aktivnosti. Torej aktivnosti, ki so bolj rizične, so tudi bolj učinkovite glede priprave telesa. Seveda, če so oblikovane in izvedene pravilno, če ne, so samo rizične brez učinkovitosti.
 5. Prsno plavanje ali žabica ni najboljša izbira za tiste, ki imate težave z iztegi hrbtenice. Je pa verjetno boljša izbira za tiste, ki imate težave s herniacijami kot posledicami upogibov.
 6. Kravel ali krjavelj ni primerna izbira za tiste, ki imate težave z rotacijami. Poskušajte zamahe napraviti samo z rokami, brez rotacij hrbtenice in z obračanjem celega telesa.
 7. Hrbtno plavanje je pogosto sveti gral zdravja hrbtenice. Imenuje se hrbtno samo zato, ker ste na hrbtu. Tistim, ki pogosto čutite otrdelost hrbtnih mišic in ste napeti zadaj, tega sloga ne priporočam preveč. V kolikor ste precej upognjeni v drži, pa morda velja poizkusiti.
 8. Vodna terapija ni isto kot plavanje. Gre za izvajanje vaj v vodi. Kot rečeno, te vaje ne bodo dovolj za funkcioniranje na kopnem.

Kdaj torej vodno terapijo vključiti v rehabilitacijo?

Pri vseh težavah s kompresijskimi silami. Preprosto, kadar vidite, da se v vodi počutite brez bolečin in razbremenjeno. Vendar, ne priporočam vam, da v vodi ostanete dlje od pojemanja bolečine. Če ste torej šli v bazen z bolečino v hrbtu in vas je po 5 minutah nehalo boleti, potem je bazena dovolj. Pojdite v kakšen manjši bazen ali ven in si vzemite čas za vaje iz knjige Mehanik hrbta takoj po tem, ko zapustite bazen.

Kot rečeno je optimalno ravnanje s hrbtenico ključ do dolgoročnega življenja brez bolečin. Higiena ne pomeni 1 ure vadbe dnevno, rekreacije ali bazena. Higiena pomeni čisto vse, kar počnete s svojo hrbtenico. Od tega kako si obrišete rit na stranišču, do polnočnih aktivnosti z vašim partnerjem ali samim seboj. Gibalne navade 24/7 skozi vsa leta bodo na koncu definirala podobo vaše hrbtenice. Takšna je resnica, zato raje začnite razmišljati o higieni hrbtenice, kot pa o naslednji magični terapiji in magični vaji.

Primer dobre higiene ravnanja s hrbtenico:

 1. Kako ogrožate zdravje hrbtenice vsakič, ko se usedete na stol?

2. Kako se skloniti brez bolečin?

Hočete natančno spoznati kaj je to higiena ravnanja s hrbtenico?

12. oktobra bomo imeli praktično delavnico, kjer se bomo učili metode, kako postati sam svoj Mehanik hrbta. Poudarek bo na učenju pravilne higiene ravnanja s hrbtenico in na prilagoditvi vaj, da bodo ustrezale vam.

Jure Gubanc je avtor portala mehanikhrbta.si in praktik, ki vsakodnevno obravnava ljudi z bolečinami v hrbtu po metodi dr. McGilla. Za nasvete in pojasnila se obrnite nanj neposredno.