Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe

Ali se vam splača kupiti masažno pištolo?

Piše: Jure Gubanc

Torej, če odgovorimo na zastavljeno vprašanje … hmm, odvisno za koga. Trenerji, terapevti, fitnesi, vadbeni centri, maserji – zelo priporočam.

Za osebno rabo

Za športno zelo aktivne – priporočljivo.

Za športno manj aktivne – manj priporočljivo.

Ker masažne pištole postajajo vedno bolj popularne, je pametno, da veste, kako se uporabljajo, zato razložim ozadje, kako te pištole sploh delujejo in po kakšni ceni se vam jih splača kupiti.

Prihranek energije?

Samomasaža oz. masaža z masažno pištolo prihrani veliko energije v prstih. To je pomemben razlog za vse, ki velikokrat izvajamo manualno, ročno terapijo. To velja za terapevte in maserje še posebej, vedno bolj pa tudi za trenerje in vaditelje.

Pritisk pištole

Pištola deluje s pritiskom na mišico, podobno kot “štemarca”. Ta pritisk lahko dosežemo z rokami, vendar nam pištola pogosto prav pride, da prsti počijejo. Pritisk na mišico v ponavljajočih pritiskih namreč sproži povečan odziv prekrvavitve in izboljšane regeneracije mišice.

Pritiskanje na mišico z roko ali pištolo prav tako vpliva na živčni sistem, od katerega mišice prejemajo signale za delovanje (aktivacija ali sproščanje). Telo pogosto mišico zakrči, ker ste bodisi prešibki, bodisi ste se udarili/poškodovali in se je mišica morala zakrčiti. Pritisk zopet ustvari pogoje, da lahko ponovno prevzamete zavestni nadzor nad mišico.

Vibracija

Pištole poleg pritiska sproščajo sklepe in mišice tudi prek vibracije, saj tako hitrih ponavljajočih se pritiskov s prsti ni mogoče ustvariti. Ta vibracija najbolje deluje pri sklepih, ki so v kompresiji ali po akutnih poškodbah. Recimo pri udarcih ali poškodbah kolen, ko koleno postane otrdelo.

Vibracije najbolj pomagajo torej pri poškodbah večjih sklepov in mišic. Pri strukturah kot je vrat, pa je potrebno biti zelo previden, saj lahko vzbudijo dodatne bolečine ali neželene simptome. Vrat namreč zavzema veliko število manjših mišic, katerih napetost ali sproščenost ne vplivata samo na statiko vratne hrbtenice, temveč tudi na morebitne neželjene simptome v sami glavi.

Vibracije in pritisk pištole je zato dobro uporabiti tudi na sklepih in kosteh. Nobena od pištol vas namreč nebo poškodovala, čeprav pritisk lahko boli. Največ kar boste lahko dobili, je kakšna modrica.

Masaža brez giba skoraj nima smisla

Smisel masaže je večji pri poškodbah in pridobivanju kontrole nad mišico. To pomeni, da sproščanje s pištolo pomeni zgolj prvi korak – pripravo “terena”. Z masažo namreč lahko dosežemo samo učinek manjše napetosti v mišici.

Vendar vsaka mišica ima pri vseh živih bitjih tudi napetost. Zdravi napetosti pravimo elastičnost ali toničnost. Mišica je lahko tudi hipotonična, torej premalo elastična. In pri takih primerih je sproščanje mišice popolnoma nepotrebno, izguba časa.

Na žalost še vedno večina maserjev in terapevtov ljudem govori samo, da so “zategnjeni” vendar ravno tako pogosto je, da smo premalo zategnjeni, preveč mehki. Mehkoba namreč ni dobra iz stališča zaščite sklepov in racionalne uporabe energije. Bolj mehki ljudje imajo manjšo eksplozivno moč, ki pa ne pride prav le v športu in skokih, kot si marsikdo predstavlja. Eksplozivno moč v določeni meri potrebujemo prav vsi v vsakdanjem življenju. Tipičen primer je lahko enostavno to, da se spotaknemo ob robnik in se moramo s hitrim in natančnim premikom noge še pravi čas ujeti.

Zato je najprej dobro vedeti ali je mišica oz. tkivo zares trdo in premalo gibljivo. Elastičnost je namreč sposobnost mišice, da se krči in razteza kakor mi sami želimo. Po vsaki masaži ali sproščanju tkiva je torej potrebno, da v polnem obsegu giba aktivirate raztegnjeno mišico. Sicer bo učinek kratkotrajen!

Regeneracija

Vpliv masažne pištole na regeneracijo in sprostitev ni tako velik kot, če vas zmasira nekdo, ki to zna.

Tako da kar tako samo za splošno uporabo, kjer bi se s pištolo malce po telesu streljali vsevprek, ne priporočam. Da zares izkoristite njeno dodano vrednost, si poglejte naše video prikaze spodaj ali pa nas povprašajte za nasvet.

Moja ocena

Vadbeni centri, terapevti, maserji, fitnesi: Zelo priporočam. Kupite nekaj v rangu 100 do 200 eur. Če kupujete sami direktno s Kitajske, boste plačali manj, vendar boste dolgo čakali, prav tako bo težje uveljavljat garancijo.

REKREATIVNI športniki: Priporočljivo, kupite nekaj ugodnega pod 100 EUR.

Ljudje s poškodbami: Toplo priporočam, kupite tudi nekaj ugodnega.

Neaktivni posamezniki: Ne priporočam.

Pari, ki iščete različne vrste sprostitev: Poskusite 🙂

V te namene sva tudi s kolegico Anamarijo posnela serijo kratkih izobraževalnih filmov za uporabo masažne pištole.

P.S.: S kodo KINVITAL dobite še 10% popusta pri nakupu pištol WookVibe, ki jih tudi mi uporabljamo pri vsakodnevnem delu s strankami.

P.S.S.: Pred uporabo natančno poglejte naša navodila. Za tveganje in neželene učinke se posvetujte z Mehanikom hrbta ali fizioterapevtko Anamarijo.

Potrebujete pomoč pri odpravi bolečin v mišicah in sklepih?

Prijavite se na brezplačen posvet