Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe

Bolečina v kolenu pri teku

Piše: Uroš Kožar

“Imam vprašanje glede Ljubljanskega maratona. Prijavila sem se na polmaraton. Zdaj pa ne vem, če ne bi bilo bolj pametno spremeniti prijave samo na 10 km, saj me pri vsakem teku po cca. 10 km začnejo boleti kolena in bolečina nikoli ne poneha. Bi lahko bila stvar le ne-treniranost?”

Barbara

Z bolečino nam telo poskuša povedati, da nekaj ni v redu oziroma nečesa ne počnemo prav. Vsako bolečino, ki se pojavi, moramo zato jemati resno in ne kot samoumevno.

Če velja, da 10 km lahko preteče večina rekreativne populacije, je polmaraton (21 km) tekaška preizkušnja, ki od nas zahteva veliko boljšo telesno pripravljenost. Sestavni del priprave na polmaraton so tudi dolgi treningi z najdaljšimi distancami tudi okoli 20 km. Bolečina v kolenu pri teku na več kot 10 km je lahko zato problem!

Veliko je tudi odvisno od oblike te bolečine. Lahko da gre za kakšno staro poškodbo, ki pride na dan pri večjem naporu, lahko je problem v tehniki teka, lahko pa je stvar enostavno kombinacija različnih dejavnikov.

Pogosto pa pride do različnih poškodb tudi zaradi prehitrega stopnjevanja količine tedensko pretečenih kilometrov. Do Ljubljanskega maratona je natanko 5 tednov, zato ti priporočam, da za kakšen teden izpustiš tekaške treninge (predvsem daljše teke v obsegu okoli 10 km in več) in kondicijo vzdržuješ z ostalimi športnimi aktivnostmi. Če po enem tednu ne bo nič boljše, pa vseeno raje premisli o spremembi prijave na 10 km. Včasih je želja enostavno večja od naših trenutnih sposobnostih in takrat se je bolje umiriti in odločitve sprejemati s trezno glavo. Polmaratonov in celo maratonov bo še dovolj, nespametno siljenje z glavo skozi zid pa te lahko od tekaških poligonov oddalji za dalj časa!

Imaš tudi ti kakšno vprašanje? Pošlji nam ga na info@kinvital.si.

Želite izvedeti več o našem pristopu pri terapevtski vadbi?

Izkoristite brezplačni posvet