Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Bolečine v rami in utesnitveni sindrom

Piše: Miloš Topić

Bolečine v rami sodijo med najpogostejša bolečinska stanja v tem telesnem predelu. Najbolj pogosti so predvsem različni primeri utesnitev in kalcinacij, kjer je onemogočeno predvsem dviganje roke. Pogosti pa so tudi s primeri zamrznjene rame, ki zagotovo zahteva največ časa do popolnega okrevanja.

V naslednjem zapisu smo vam zbrali nekaj nasvetov, kako si lahko pomagate sami, če pa se vam zatakne, pa nas lahko vedno kontaktirate.

Ramenski sklep nam omogoča premikanje roke v vse smeri z zelo malo omejitvami. Da lahko roko tako svobodno premikamo potrebujemo stabilen in dobro mobilen – gibljiv sklep. Prav gibljivost je namreč glavna lastnost ramenskega sklepa in pomanjkanje le te pogosto vodi v težave.

Med gibanjem ramena je zelo pomembno primerno gibanje glave nadlahtnice v razmerju z lopatico. Se pravi, da bolečine v rami lahko povzroča neustrezno kotaljenje in drsenje glave nadlahtnice, kar lahko privede do pritiskanja na mehko tkivo ramenskega sklepa (ligamentov, kit in burz – blazinice, ki ublažijo trenje med kitami, kostmi in mišicami).

Najbolj pogosti vzroki za naše bolečine v rami:

TENDINOPATIJA – pomeni boleča tetiva oz. kita. Preobremenitev in avtoimunske bolezni so najpogostejši vzrok  za njen pojav. Za tendinopatijo so značilni štirje stadiji:
1. stadij – bolečina po telesni dejavnosti,
2. stadij – bolečina med telesno dejavnostjo, ki med samo dejavnostjo postopoma izzveni,
3. stadij – bolečina prisotna med telesno dejavnostjo in v mirovanju,
4. stadij – pa pomeni natrganje/pretrganje tetive.
Gibaje –  vadba (raztezanje prsnega dela hrbtenice, razgibavanje ramenskega obroča in krepitev) se je za to diagnozo izkazala kot najboljša rešitev.

TENDINITIS – je vnetje tetive, ki se pojavi se ob akutnih poškodbah, poškodbah zaradi ponavljajočih gibov in zaradi avtoimunskih bolezni. Za tendinitis je, poleg bolečine, značilna zmanjšana gibljivost roke. Najbolj pogosto gre za tendinitis mišice supraspinatus. Enako kot za tendinopatijo – gibanje in izboljšanje kvalitete gibanaja za ramenski obroč in prsni del hrbtenice sta ključna elementa pri reševanju težav.

POVEČANA GIBLJIVOST – lahko je naravna, se pravi nekateri posamezniki so enostavno bolj gibčni, lahko pa je posledica povečane prožnosti sklepne ovojnice zaradi ponavljajočih gibov. Obe varianti lahko vodita v nestabilnost sklepa in prekomerno gibanje, kar lahko vodi v utesnitev ali pa izpah rame. Pomembna je predvsem krepilna vadba, izogibamo pa se pretiranemu raztezanju, saj te še slabša stabilnost sklepa.

NEUSTREZNO GIBANJE LOPATICE – se lahko pojavi npr. zaradi mišičnega neravnovesja ali pa zaradi povečane krivine hrbtenice v prsnem delu in slabe gibljivosti le-te (na kratko povedano, zaradi slabe drže). Neustrezno gibanje pa pomeni, da se lopatica ne rotira, dviga, spušča in ne drsi primerno ali zadostno glede na premikanje roke, kar spet vodi v zmanjšanje sklepnih prostorov v rami in utesnjevanje mehkih struktur. Težava bo v tem primeru predvsem pri dviganju roke! Potrebno pa je predvsem razgibavanje roke in izboljšanje kvalitete gibanja, da se lopatica spet začne ustrezno gibat.

To je le nekaj možnih vzrokov, ki povzročajo bolečine v rami z utesnitvijo ali brez!


Utesnitveni sindrom – najpogostejša težava za bolečine v rami

Za utesnitveni sindrom je značilno, da prihaja do bolečin v rami pri opravljanju opravil z rokami nad glavo, boleče ležanje na prizadeti rami, zbujanje ponoči zaradi bolečin in pojav bolečinskega loka – bolečina, ki se pojavi v rami med 60° in  90° odročenja (ko želimo roko dvigniti nad nivo rame).

Dlje časa trajajoče utesnitve pa vodijo tudi do postopnega nastanka kalcinacije v rami. Občasno pa lahko pride tudi do napačnega prepoznavanja bolečin in ne gre za utesnitev, ampak za sindrom zamrznjene rame.

Poznamo:

NOTRANJO UTESNITEV – je utesnitev oz. ujetost kit rotatorne manšete v ramenski sklep. Ujetost kit se ponavadi pojavi po natrganju ali pretrganju kite, ali pa se ujamejo v ramenski sklep pri ponavljajočih gibih, kar lahko vodi v natrganje/pretrganje kit.

ZUNANJA UTESNITEV
– je utesnitev, ki nastane zaradi anatomskih ali biomehanskih razlogov. Glavni vzrok bolečin je draženje mehkih tkiv v subakromialnem prostoru (prostor pod lopatičnim izrastkom, t.i. akromionom). To vrsto utesnitve delimo na primarno in sekundarno:

Pri primarni utesnitvi je lahko razlog anatomski ali biomehanski. Anatomski razlogi so
oblika akromiona (glej sliko spodaj), degenerativne spremembe v sklepu, ki ga tvorita akromion in ključnica ali pa degenrativne spremembe ligamentov. Biomehanski dejavniki pa so neusklajeno gibanje ključnice ali lopatice med gibanjem.

Sekundarna utesnitev je posledica prekomerne mobilnosti ramenskega sklepa ali nestabilnosti, kar povzroča utesnjevanje mehkih tkiv v ramenskem sklepu oz. subakromialnem prostoru.

Ključna dobra novica za vas je ta, da se da z ustreznim prgramom vadbe in vajami poskrbeti za zdrava ramena. Primere vaj za rame smo vam pripravili tudi ob koncu objave. V kolikor se vam zatakne, pa smo vam na voljo.


Zaključek

Če na hitro povzamemo, je utesnitveni sindrom posledica nekakšnega neustreznega gibanja (nadlahtnice ali lopatice), to neustrezno gibanje pa je ponavadi posledica nekakšne poškodbe, degenerativnih in vnetnih procesov, slabe drže itd.

Ključno je predvsem pravilno in kvalitetno gibanje. Skladno s celjenjem pa se vaje progresivno otežuje. Seveda pa manualna terapija (različne tehnike sproščanja/masaža), elektrostimulacija, tecar in ostale podobne električne naprave doprinesejo pozitiven učinek v rehabilitacijski proces, vendar ne morejo nadomestiti ustreznega gibanja.

Zdravje ramen, je potrebno povezovati z usklajenim delovanjem vseh 4 sklepov v ramenskem obroču. Tako morajo glenohumeralni (nadlahtnica in lopatica), acromioclavicularni  (akromion in ključnica), sternoclavicularni (prsnica in ključnica), torakoskapularni  (prsni koš in lopatica)  sklepi funkcionirati kot usklajeni orkester. Večinoma se pri odpravi težav osredotočamo predvsem na ramo, je pa pogosto najbolj pomembno, da dobimo ustrezno mobilnost prsne hrbtenice, lepo gibljivo ključnico, ustrezno vdajne medrebrne mišice in pa seveda usklajeno delovanje lopatice s premikanjem nadlahtnice.

Ker je rama precej kompleksen sklep, bo najlažje če si stvari ogledate na spodnjem video posnetku, kjer smo zbrali nekaj ključnih vaj:

Potrebujete pomoč kineziologa?

Prijavite se na brezplačen posvet