Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Bolečine v rami in utesnitveni sindrom

Piše: Miloš Topić

Ramenski sklep nam omogoča premikanje roke v vse smeri z zelo malo omejitvami. Da lahko roko tako svobodno premikamo potrebujemo stabilen sklep, za kar skrbijo ligamenti ramenskega sklepa in rotatorna manšeta (mišica teres minor, infraspinatus, supraspinatus in subscapularis).

Med gibanjem ramena je zelo pomembno primerno gibanje glave nadlahtnice v razmerju z lopatico. Se pravi, da bolečine v rami lahko povzroča neustrezno kotaljenje in drsenje glave nadlahtnice, kar lahko privede do pritiskanja na mehko tkivo ramenskega sklepa (ligamentov, kit in burz – blazinice, ki ublažijo trenje med kitami, kostmi in mišicami).

Razlogi zakaj pride do neustreznega kotaljenja in drsenja glave nadlahtnice: 

TENDINOPATIJA – pomeni boleča tetiva oz. kita. Preobremenitev in avtoimunske bolezni so najpogostejši vzrok  za njen pojav. Za tendinopatijo so značilni štirje stadiji:
1. stadij – bolečina po telesni dejavnosti,
2. stadij – bolečina med telesno dejavnostjo, ki med samo dejavnostjo postopoma izzveni,
3. stadij – bolečina prisotna med telesno dejavnostjo in v mirovanju,
4. stadij – pa pomeni natrganje/pretrganje tetive.
Ekscentrična vadba (raztezanje mišice pod obremenitvijo) se je za to diagnozo izkazala kot najboljša terapija.

TENDINITIS – je vnetje tetive, ki se pojavi se ob akutnih poškodbah, poškodbah zaradi ponavljajočih gibov in zaradi avtoimunskih bolezni. Za tendinitis je, poleg bolečine, značilna zmanjšana gibljivost roke.

POVEČANA GIBLJIVOST – lahko je naravna, se pravi nekateri posamezniki so enostavno bolj gibčni, lahko pa je posledica povečane prožnosti sklepne ovojnice zaradi ponavljajočih gibov. Obe varianti lahko vodita v nestabilnost sklepa in prekomerno gibanje.

NEUSTREZNO GIBANJE LOPATICE – se lahko pojavi npr. zaradi mišičnega neravnovesja ali pa zaradi povečane krivine hrbtenice v prsnem delu in slabe gibljivosti le-te (na kratko povedano, zaradi slabe drže). Neustrezno gibanje pa pomeni, da se lopatica ne rotira, dviga, spušča in ne drsi primerno ali zadostno glede na premikanje roke, kar spet vodi v zmanjšanje sklepnih prostorov v rami in utesnjevanje mehkih struktur.

To je le nekaj možnih vzrokov, ki povzročajo bolečine v rami z utesnitvijo ali brez!


Utesnitveni sindrom

Za utesnitveni sindrom je značilno, da prihaja do bolečin v rami pri opravljanju opravil z rokami nad glavo, boleče ležanje na prizadeti rami, zbujanje ponoči zaradi bolečin in pojav bolečinskega loka – bolečina, ki se pojavi v rami med 60° in  90° odročenja.

Poznamo:

NOTRANJO UTESNITEV – je utesnitev oz. ujetost kit rotatorne manšete v ramenski sklep. Ujetost kit se ponavadi pojavi po natrganju ali pretrganju kite, ali pa se ujamejo v ramenski sklep pri ponavljajočih gibih, kar lahko vodi v natrganje/pretrganje kit.

ZUNANJA UTESNITEV
– je utesnitev, ki nastane zaradi anatomskih ali biomehanskih razlogov. Glavni vzrok bolečin je draženje mehkih tkiv v subakromialnem prostoru (prostor pod lopatičnim izrastkom, t.i. akromionom). To vrsto utesnitve delimo na primarno in sekundarno:

Pri primarni utesnitvi je lahko razlog anatomski ali biomehanski. Anatomski razlogi so
oblika akromiona (poznamo raven, ukrivljen ali kljukast akromion), degenerativne
spremembe v sklepu, ki ga tvorita akromion in ključnica ali pa degenrativne spremembe
ligamentov. Biomehanski dejavniki pa so neusklajeno gibanje ključnice ali lopatice med
gibanjem.

Sekundarna utesnitev je posledica prekomerne mobilnosti ramenskega sklepa ali nestabilnosti, kar povzroča utesnjevanje mehkih tkiv v ramenskem sklepu oz. subakromialnem prostoru.


Zaključek

Če na hitro povzamemo, je utesnitveni sindrom posledica nekakšnega neustreznega gibanja (nadlahtnice ali lopatice), to neustrezno gibanje pa je ponavadi posledica nekakšne poškodbe, degenerativnih in vnetnih procesov, slabe drže itd.

V zdravstvu se najpogosteje poslužujejo magnetne resonance in ultrazvočnega slikanja, da bi ugotovili katero tkivo je prizadeto. Poleg slikanja pa terapevt opravi specifične teste, ki so v pomoč opredelitvi mesta bolečine in giba, ki bolečino izzove.

Diagnostiki sledi gibalna terapija, ki se izvaja primerno poškodbi tkiva in fazi celjenja v kateri je. Skladno s celjenjem pa se gibalna terapija progresivno otežuje. Seveda pa manualna terapija (različne tehnike sproščanja/masaža), elektrostimulacija, terapevtski ultrazvok, magnet in ostale podobne električne naprave doprinesejo pozitiven učinek v rehabilitacijski proces, vendar ne morejo nadomestiti gibalne terapije, ki je za te vrste težav v rami najboljši način rehabilitacije.

Zdravje ramen, je potrebno povezovati z usklajenimi delovanjem vseh 4 sklepov v ramenskem obroču. Tako morajo glenohumeralni (nadlahtnica in lopatica), acromioclavicularni  (akromion in ključnica), sternoclavicularni (prsnica in ključnica), torakoskapularni  (prsni koš in lopatica)  sklepi funkcionirati kot usklajen orkester. Večinoma se pri odpravi težav osredotočamo predvsem na ramo, je pa pogosto najbolj pomembno, da dobimo ustrezno mobilnost prsne hrbtenice, lepo gibljivo ključnico, ustrezno vdajne medrebrne mišice in pa seveda usklajeno delovanje lopatice s premikanjem nadlahtnice. Ker je rama precej kompleksen sklep, bo najlažje če si stvari ogledate na spodnjem video posnetku, kjer smo zbrali nekaj ključnih vaj:

Potrebujete pomoč pri odpravi bolečin?

Prijavite se na brezplačen posvet