Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

“Če nimaš desetih minut, potem nimaš življenja.”

Piše: Črt Korošec

Disciplina v rekreaciji

Disciplina-v-rekreaciji

Tony Robbins je avtor besed v naslovu. V naslednjem zapisu na kratko opišem, kam je meril s temi besedami in zakaj se mi zdi vredno deliti njegovo ostro izjavo.

Do današnjega tempa življenja smo kot družba prišli v izjemno kratkem času. Človek je resda odkar pomnimo, garal. Vendar v okolju, ki vleče našo pozornost na 10 stvari hkrati non stop, še nismo živeli.

V nekaj generacijah se je način življenja tako hitro spremenil in se še hitreje spreminja, da se človek kot vrsta enostavno ne more niti približno tako hitro prilagajati na vse spremembe okolja. Evolucijsko pač ne dohajamo tempa, ki si ga sami zadajamo.

Posledice so vidne. Bolezni, preobremenjenost, nervoza, anksioznost, depresija in tako dalje. Naštevali bi lahko zelo dolgo.

Če se že ne moremo prilagoditi na okolje, ki ga soustvarjamo, se lahko naučimo veščin, ki posledice današnjega tempa omilijo. Tako kot je danes ogromno ostalega hrupa, je ogromno tudi tovrstnih veščin. Od najenostavnejših do zahtevnejših veljajo vse od sprehoda, teka, poslušanja glasbe do joge, meditacij, hipnoze.

Za vse to pa si je potrebno vzeti čas.

Bogastvo, ki nam ga vedno primanjkuje. Ali pač? Tony je s svojo izjavo mislil predvsem na lastno kontrolo nad časom, s katerim razpolagamo. Če si v dnevu ne vzamemo minimalno 10 minut časa zase za nekaj, kar nas odklopi in sprosti, potem je to znak, da imamo nad svojim življenjem bolj malo kontrole.

Četudi bi lahko čudežno vsak dan čas zamrznili za 10 ur in bi v tem času lahko nadomestili zamujeno v primerjavi z ostalimi, bi teh 10 ur kmalu postalo spet premalo.

Če 24 ur v dnevu ni dovolj za to, da si v zmešnjavi vseh obveznosti ne vzamemo vsaj 10 minut zase in duševno krepitev ali sprostitev, potem tudi 34 ur ne bi bilo dovolj.

Žal je tako, da je prosti čas danes pravzaprav obveza, ki jo moramo izpolniti, v kolikor želimo ohranjati ali izboljševati svoje zdravje. Dobro izkoriščen prosti čas si moramo izboriti in si ga vzeti, kot bi na primer vzeli tableto. Če te ideja o tem, da je prosti čas nekakšna ‘tableta’, ki jo moramo vzeti vsak dan, vzpodbudi k bolj uravnoteženemu koriščenju svojih dragocenih minut, potem kar.

Ob bombardiranju okolja z nezdravo hrano, onesnaženostjo, stresom, poplavo informacij in ostalim na kar še nismo prilagojeni, je tvoja obveza, da si vzameš najmanj tistih 10 minut vsak dan zase. Tistih nekaj minut v dnevu, ko se izgubiš v tempu svojih korakov, v ritmu najljubše glasbe, v praznini tišine.

Ker tvoje zdravje je tvoja obveza.