Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Cerebralna paraliza – primer zgodbe o uspehu!

Piše: Jure Gubanc

Cerebralna paraliza je najpogostejša oblika gibalne poškodbe pri otrocih. Ker poškodbe ni mogoče pozdraviti, je prisotna doživljenjsko. Mnogo ljudi zmotno meni, da gre za bolezen, kar ne drži. Gre za okvaro oziroma poškodbo dela možganov, ki je zadolžen za gibanje.

Kaj torej sploh je cerebralna paraliza? 

Cerebralna paraliza je torej okvara, ki najbolj prizadene sposobnosti gibanja in kontroliranih mišičnih kontrakcij. Pojavi se takoj ob rojstvu, zaradi razlogov, ki so pogosto nejasni ali pa zapletov pri rojevanju.

Vendar se nivo prizadetosti močno razlikuje med posameznimi primeri. Imamo popolnoma skoraj 100 % funkcionalno primere, kot tudi močno ovirane posameznike. In veste od česa še je odvisen nivo okvare? Od tega kako močno delate na razvoju gibalnih sposobnosti in moči! Je pa pogosto ena stran telesa dominantnejša, druga pa bolj gibalno ovirana.

Kako se je do sedaj obravnavalo cerebralno paralizo? 

Na srečo je prostora za izboljšanje življenja pri cerebralni paralizi še veliko. Ker zdravila ne poznamo, lahko ves svoj trud namenimo temu, da postanemo oziroma postanete čimbolj funkcionalni in živite čim bolj normalno življenje.

Do sedaj se je pogosto takšne primere preveč zavijalo v vato in tako seveda tudi ni bilo nobenega napredka. Namreč glavni problem cerebralne paralize je mišična šibkost in slabša kontrola gibanja. Zaradi pogostih spazmov mišic – krčev, so se mnogi ljudje izogibali fizični aktivnosti in vadbi. Namreč pri določenih segmentih in primerih cerebralne paralize se mišični krči dogajajo nenadzorovano, še posebej pri mišičnem naporu.

Vendar novejše študije in delo v praksi, tudi z našimi klienti, kaže na to, da je trening za moč pri cerebralni paralizi nujen že od mladih nog. Res veliko časa je potrebno namenit temu, da oseba čim bolje razvije svoje telo in dobi moč in kontrolo nad mišicami. Predvsem pa mora biti oseba s cerebralno paralizo čim bolje spodbujena k temu, da verjame v svoj uspeh in redno dela, trenira mišice, razvija in osvaja nova gibanja …

Kako se je potrebno lotiti kineziološke vadbe pri cerebralni paralizi?

Tako mora oseba s cerebralno paralizo čim hitreje začeti z vadbo, kjer bo poleg mišičnega napora, morala vlagati čas tudi v zavestno osvajanje novih gibov, in zavestno učenje boljše kontrole mišic in aktivacije le teh.

Vaje na blazini (vaje iz joge ali pilatesa), vaje čuječnosti, kjer se dela predvsem na povezavi in kontroli mišic v telesu so vse nujni elementi vsakega s takšno boleznijo. Trening mora vsebovati tudi t.i. delovno terapijo oziroma učenje vsakdanjih gibov, ki jih ta oseba potrebuje za življenje. Ker nenazadnje treniramo za življenje.

Prvi korak je torej trening počasne aktivacije in kontrole mišic. Drugi korak je pa pogosto pozabljen pri ljudeh s cerebralno paralizo. Gre za trening, ki ima največjo korist za boljšo funkcionalnost telesa.

Govorim o treningu moči. Trening moči, kjer treniramo najbolj nujne gibalne vzorce, in jih ustrezno obremenjujemo iz tedna v teden, nam omogoča največji opazen napredek v mišični moči. Prav tako lahko dobro vpliva na izboljšanje kontrole kontrakcij, in s tem dobimo manj tresavice, manj nerodne hoje. Pravzaprav je mogoče nekoga popolnoma približati normalnemu življenju ali mu vsaj močno olajšati ta korak.

Trening za moč pri cerebralni paralizi je potrebno najprej poizkusiti in se ga naučiti v spremstvu dobrega trenerja/kineziologa, ki že ima takšne izkušnje in zna delat s takšnimi primeri.

Kako se pri nas lotevamo takšnih primerov? 

V našem centru v sklopu kineziološke vadbe obravnavamo kar nekaj takšnih primerov.

Zato vam bomo tokrat predstavili eno od naših članic, ki trenira pri nas v sklopu izobraževanj za vaditelja terapevtske vadbe. Mlada Klaudija želi svoj primer in izkušnje popeljati v svet in delati z ljudmi z različnimi gibalnimi težavami.

Dobro si poglejte njene velike zmage, ki so prikazane v video posnetkih. Velike zmage je dosegla z vsakodnevnimi malimi zmagami, z disciplino in trdim treningom.

Zato je lahko za zgled vsem z gibalnimi problemi, poškodbami in boleznimi.

Kaj pravi Klaudija?

Klaudija je v svojem treningu z utežmi opazila sledeče: Veeeliko izboljšanje funkcionalnosti s treningom z utežmi. Izvaja vaje kot so počepi, mrtvi dvigi, izpadni koraki, sklece… Skratka loti se vsega!

Glede mišičnih krčev ji je najbolj pomagalo valjčkanje s katerim je ustrezno povečala mišično elastičnost. Priporočamo pa tudi nakup masažne pištole.

Poglejte si nekaj primerov vaj, ki jih Klaudija izvaja. Poleg tega pa se ukvarja tudi s plesom na drogu.

Več o tem pa v spodnjem video posnetku:

Na drugem posnetku pa najdete njen prikaz vaj za stabilizacijo:

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem si bomo vzeli čas za uvodni posvet, kjer se bomo pogovorili in seznanili z vašim stanjem in skupaj z vami začrtali ustrezen načrt za prihodnost.

Na posvet se lahko prijavite z gumbom na spodnjo povezavo. Če bi imeli še kakšno dodatno
vprašanje, pa nam lahko pišete na info@kinvital.si.

Za malce dodatne motivacije in navdiha pa si le poglejte še spletno stran naše Klaudije:

LA VIVA POZITIVAhttps://lavivapozitiva.com/cerebralna-paraliza/

Potrebujete pomoč pri odpravi bolečin?

Prijavi se na uvodni posvet