Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Dan, ko sem pred natanko 1 letom štartal svojo prvo ultro

Piše: Uroš Kožar

Uvod

Ta sestavek pišem na dan, ko sem natanko pred enim letom stal na štartu svoje prve ultramaratonske preizkušnje. Na 100 milj Istre sem na 110 kilometrov dolgi trasi na neprijazen, a realen  način in ob slabem vremenu prvič preizkusil občutke ultramaratona.

Bolelo je, priznam! A občutek, ko sem med tekom s kratkimi koraki, v bolečinah in od dežja opran prihajal ter strmel v cilj sem podlegel. Ob vstopu na cilj sem tekaški korak v hipu zamenjal za hojo, v očeh sem imel solzo, a sem jo obdržal zase. Že takrat sem vedel, da bom kaj takega še ponovil!

Prihod v cilj.

Še ni minilo pol leta in Luka se že prikaže z novo idejo! Ker so se mesta hitro polnila, zadnji rok za prijavo pa je bil zadnji dan leta 2015, sva se prijavila. 100€ odšteješ za prijavnino, z zmago pa jih domov lahko odneseš 1500€!

OK, šalo na stran J Mogoče se bo komu zdela številka visoka in bi jo z lahkoto zapravil za kakšno drugo stvar. Glede na to, da gre za tek na 75 kilometrov je cena relativno na kilometer in ure preživete na progi primerljiva z Ljubljanskim maratonom. Pa še na Kanarskih otokih tečeš, na La Palmi natančneje – TRANSVULCANIA ULTRAMARATHON! Če pa vzameš v zakup, da v ceni prijavnine dobiš brezplačen trajektni prevoz iz kateregakoli otoka v Kanarskem otočju, je cena ZELO ugodna (trajekt Tenerife-La Palma=80€ povratna vozovnica).

TRANSVULCANIA NAVIERA ARMAS ULTRAMARATHON

Transvulcania je bil leta 2015 razglašen za enega najlepših in najtežjih ultramaratonov in je že od leta 2012 vključen v serijo SkyRunner svetovno serijo, serijo tekmovanj, ki se je udeležujejo vsa največja imena trail teka. Z Luko bova samo na ultra preizkušnji tekla v družbi 1800 sotekačev, noro.

Profil proge je preprosto neverjeten. Štartamo ob morju, na nadmorski višini 0 m in se v 50 kilometrih povzpnemo na najvišjo točko, vulkan Roque De Los Muchachos (2421 m). Sledi 20 kilometrov vratolomnega spusta do plaže v kraju Tazacorte za cilj pa še 5 kilometrov klanca in 340 višinskih metrov. Celotna proga vsebuje 4350 m vzpona in 4057 m spusta v za nas že poletnih temperaturah.

Profil proge.

TRENING IN OPREMA

Priprave na Transvulcanio sva z Luko, tako kot se za novoletne obljube spodobi, začela januarja. Saj ne de prej ne bi tekla. Sam sem tek za en teden popolnoma prekinil pred novim leto in od takrat se bo do 7. maja, ko ob 6:00 štartava iz najbolj južne točke La Palme, nabralo za slabih 1500 tekaških kilometrov priprave.

Opremi se v tem času ni najbolje godilo. Kot zahtevnemu in predvsem vsakodnevnemu uporabniku tekaških pajkic in copat mora služiti dobro in prenesti veliko. Dež, blato, sneg, sonce, asfalt, skale, makedam … dejansko ga ni terena in vremenskuh razmer, ki bi me ustavile pri vezanju tekaških copat in pakiranju nahrbtnika. Tukaj gre posebna in res velika zahvala podjetju Amer Sports iz Trzina, s katerim že nekaj časa sodelujeva v projektu SALOMON CITYTRAIL. Posebej za to priložnost so nama zagotovili komplet najboljše Salomon in Suunto opreme, ki je bila v tem času že preizkušena in je edina stvar, za katero sem prepričan, da ne bo delala težav vseh 75 kilometrov. HVALA!

Oprema.

Tekla bova v:

COAPTI: Salomon S-LAB Wings SG

HLAČE: Salomon S-LAB Exo TW shorts

MAJICA: Salomon Trail Runner TEE

NAHRBTNIK: Salomon S-LAB Sense Ultra Set

URA: Suunto Ambit 3 Sport

DODATKI: Salomon

Zahvala za podporo projektu gre tudi najboljši tekaški reviji pri nas – Tekac.si! Njim gre zahvala, da boste lahko v čisto sveži izdaji za mesec junij/julij prebrali celotno poročilo s še čisto svežimi vtisi in pripetljaji. HVALA!

Velik hvala pa tudi vsem pri KinVitalu. Črtu, Juretu in vsem ostalim trenerjem, ki boste takrat vestno nadomeščali najine termine. In HVALA tudi VAM, ja VAM! Vsem vadečim pri KinVitalu, ki razumete, če se kdaj na treningu prikaževa utrujena in težkih nog. Prav toliko vzpodbudnih besed, kot jih premoremo trenerji izreči vam, prav toliko in še več energije mi, KinVital, črpamo od vas! In te bova z Luko še kako potrebovala na klancih Transvulcanie!