Objavljeno: , Kategorija:

Dnevi kineziologije: Sila se prebuja

Dnevi kineziologije: Sila se prebuja 

V KinVital-u smo ponovno zbrali legende gibanja, rehabilitacije, celostnega zdravja in kreposti človeka skupaj. No, ne zares čisto skupaj. Res da ob istem času, a tokrat ne na istem kraju. 🙂

Prihajajo kineziološki dnevi online!

Če je kdaj bil čas za učenje o zanimivostih iz sveta gibanja, sveta kineziologije, je ta čas ZDAJ!

Zdaj je čas, da ponovno osvobodimo svoja telesa in se zaženemo po poti strokovnega gibanja in uživanja v spoznanju, da za vsakim dežjem posije sonce. Vsak počep ima svojo najnižjo in najvišjo točko. Gibanje krivulje gor in dol se nikoli ne konča. Kar je zares pomembno je, da vstanemo in postanemo močnejši.

Tokratni dogodek s svetovnimi gosti smo organizirali kar v dveh dnevih, v soboto in nedeljo 6. in 7. februarja 2021. Če ste dogodek zamudili, si lahko svoj dostop do posameznih predavanj še vedno rezervirate.

Povabljeni gosti so strokovnjaki z različnih področij, znanstveniki in praktiki z različnimi pogledi in metodami gibanja z vidika zdravega holističnega pogleda na življenje. Vsak gost pravzaprav dela na vsem nam skupnem področju, področju gibanja in zdravja, vendar ima vsak drugačen pristop, metode, filozofijo in izkušnje.

In prav ta enakost v različnosti je srčika, moč našega dogodka, ki vliva novo upanje. Potreben je nov kritičen um, ki si nikoli ne želi iskanja znanja zamenjati z iskanjem opravičil za stagnacijo. Če se morajo kje gibati možgani in naš razvoj, je to na področju gibanja!

Vsako predavanje je omejeno na 45 minut. To je ravno dovolj časa za prikaz in razlago kompleksne tematike na čim bolj enostaven in uporabniku prijazen način. Med udeleženci naših kinezioloških dni smo vedno imeli široko paleto ljudi: študente, trenerje, kineziologe, fizioterapevte in splošno laično publiko, rekreativne športnike, mamice, očije, dedije in babice… Vse razlage in prikazi bodo tako razumljivi vsem, ki želijo razumeti in se učiti.

Torej ne čakajte in si čim hitreje rezervirajte mesto, ker smo tudi letos za vas zbrali najboljše goste in najboljšo ceno, saj želimo dogodek približati vsem znanja in mreženja željnim posameznikom.

Naj gibanje spet prinese novo upanje!

DOSTOP do že posnetega celotnega dvodnevnega dogodka si lahko zakupite tudi vi.

CENA CELOTNEGA DOGODKA: 

 • 45 EUR
 • cena za študente  35 EUR

PRIJAVA: info@kinvital.si. Informacije o plačilu kotizacije sledijo naknadno po prijavi.

ZA KOGA: Na kratko – za VSE (študente, trenerje, kineziologe, fizioterapevte, splošno laično publiko, rekreativne športnike, starše, stare starše … Vse razlage in prikazi bodo razumljivi vsem, ki želijo razumeti in se učiti.

Vse posnetke si lahko ogledate tudi večkrat saj za vedno ostanejo v vaši lasti. Tako lahko vsebino študirate kadarkoli po želji. 🙂

Potek programa

1. dan – sobota, 6. februar 2021

 • 9.00 – Nagovor Moderatorja: Jure Gubanc, KinVital kineziološki center: Pozdrav vsem prijavljenim.
 • 9.05 – Prva spletna delavnica: Karim Al Saleh, Movement by Karim: Zavedanje, kontrola in izražanje telesa – 45 min
 • 10.00 – Druga spletna delavnica: Mario Sambolec, FeelGood: Motivacija: Kako doseči dolgoročne spremembe –  45 min
 • 11.00 – Tretja spletna delavnica: Barbi Prestor, Pantarhei: Pilates – Vadba ali Prvinsko gibanje? – 45 min
 • 12.00 – Četrta spletna delavnica: Borut Vrhovnik, Fizioterapija Eno: Mobilizacija živčevja – vadba, testiranje in terapija – 45 min

12.45- 15.00 – Odmor za kosilo in čas za pošiljanje vprašanj za naše goste

 • 15.00 – Karim Al Saleh LIVE : Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 15.15 – Mario Sambolec LIVE: Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 15.30 – Barbi Prestor LIVE: Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 15.45 – Borut Vrhovnik LIVE: Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 16.00 – Posebni gost izza Atlantika- Dr. Stuart McGill podcast LIVE: Vse o hrbtenici – čas za vaša vprašanja 45 min (pogovor in vprašanja v angleščini)
 • 17.00 – Posebni gost  izza Atlantika – Luka Hočevar LIVE, VigorGround : How to build Slovenian Dreams – Zakaj je skupnost pred marketingom? (Pogovor bo potekal v slovenščini).

2. dan – nedelja, 7. februar 2021

 • 9.00 – Peta spletna delavnica: Tony Gentilcore: Hip Assessment – Should we lean towards assimetry? (predavanje bo v angleščini) – 45 min
 • 10.00 – Šesta spletna delavnica: Jure Drakslar: Proces rehabilitacije po poškodbi zadnje stegenske mišice – »Return to play« – 45 min.
 • 11.00 – Sedma spletna delavnica: KinVital kineziološki center: Je res potrebno vsak program individualizirati? Kdaj individualizacija in kdaj generalizacija – 45 min
 • 12.00 – Osma  spletna delavnica: Špela Jakša, Peti Element: Kako do ustrezne stabilnosti – 45 min
 • 13.00 – Deveta  spletna delavnica: Jakob Škarabot: Fiziološke razlike med spoloma in njihov pomen v trenažnem procesu – 45 min

13.45 – 15.00 – Odmor za kosilo in čas za pošiljanje vprašanj za naše goste

 • 15.00 – Tony Gentilcore LIVE : Čas za vaša vprašanja 15 min (pogovor bo potekal v angleščini)
 • 15.15 – KinVital kineziološki center LIVE: Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 15.30 – Jure Drakslar LIVE: Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 15.45 – Špela Jakša LIVE: Čas za vaša vprašanja 15 min
 • 16.00- Jakob Škarabot LIVE: Čas za vaša vprašanja
 • 16.15 – Zaključek

Opis predavateljev in delavnic

Karim Al Saleh, Movement by Karim

Je učitelj AEQ metode 2. stopnje, učitelj AEQ dihanja 1. stopnje in praktikant manualno gibalne terapije. Več o njem najdete na: https://karim-movement.com/moja-zgodba

Zavedanje, kontrola in izražanje telesa. Ta delavnica pooseblja duha našega dogodka – edina rutina v življenju je, da ni rutine. Oziroma še boljše, rutina ubija, saj ni naravna, v njej ni nič prvinskega, nič zares tistega kar nas dela človeške, humane. Karim nas bo popeljal skozi pot ponovne pridobitve kontrole uma nad našim telesom in ta temeljni kamen nadgradil s spoznavanjem vedno bolj igrivih, kompleksnih, naravnih gibalnih vzorcev. Gibanje ne rabi biti naporno, da je učinkovito. Mora pa biti premišljeno, usklajeno, igrivo in predvsem sodelovati z umom in dihom.

Mario Sambolec, FeelGood: Kako doseči dolgoročne spremembe?

Mislim, da je skoraj vsakomur jasno, kdo je Mario Sambolec. Če ga ne poznate kot strokovnjaka prehrane in osebnega trenerstva, ste ga pa verjetno že videli na kakšnih markantnih plakatih. Kdor še ne ve, ne, ni plesalec sambe, pač pa priznani slovenski osebni trener, nekdanji profesionalni košarkar in strokovnjak prehranske stroke.

Trenerji in vsi strokovnjaki na področju zdravega življenjskega sloga se dandanes soočamo z velikim izzivov: Kako pomagati ljudem, da zares zaživijo zdravo, neboleče, produktivno življenje ne da bi se izgubili v poplavi informacij. Povrhu vsega se soočamo še s poplavo dezinformacij in dogmatičnih prepričanj, ki ne temeljijo na znanosti. Kaj storiti? Kako sploh najti motivacijo za spremembe v takšni poplavi informacij?

Mario nam bo zato predstavil kako v popravi vsebin podati prave nasvete in razumeti dogme.

– vloga trenerja in prehranskega svetovalca

– različni načini vodenja strank

– načini podajanja vsebin

– soočanje z vprašanji/ugovori

– študije primerov

Več o Mariu in FeelGood zgodbi: https://www.drfeelgood.si

Barbi Prestor, Pantarhei: Pilates ni le vadba- je način gibanja

V Sloveniji skoraj ni ljubiteljev Pilatesa, ki ne bi vedeli, kdo je to Barbi Prestor. Barbi preučuje in raziskuje izvorne metode in ideje g. Pilatesa. Da, če še niste vedeli, da se Pilates imenuje po svojem nemškem izumitelju, sedaj veste. Kajti pred več kot sto leti je že g. Pilates ustvaril gibalni sistem kontrologije. Namreč s pojavom modernega načina življenja je opazil, da ljudje izgubljajo stik s svojimi prvinskimi gibi. Verjel je, da so ti prvinski gibi znotraj vseh nas, vendar jih ne uporabljamo zaradi česar plačujemo davek na mnogih področjih življenja. Barbi nas bo učila izvorne metode, ki nas bodo popeljale do bistva, do naših prvinskih gibov. Če ste do sedaj mislili, da je Pilates zgolj vadba, boste od zdaj naprej morda videli, zakaj je vsak vaš gib lahko pilates.

Več o Barbi si lahko najdete: http://pilates-bootcamp.si/team/barbara-prestor/

Borut Vrhovnik, Fizioterapija Eno: Mobilizacija živcev – testiranje, vadba in terapija

Študij fizioterapije je zaključil v Plymouth-u v Veliki Britaniji, je avtor in soavtor več znanstvenih publikacij in se nenehno izobražuje na področju manualne terapije, ortopedije in gibalnih znanosti. Pestre praktične izkušnje ima z ortopedskimi, nevrološkimi, pediatričnimi in športnimi primeri tako doma kot v tujini. Najraje ima kompleksne primere, nad katerimi so drugi že obupali.

Na predavanju bo predstavil, kako lahko na tehnike mobilizacije živcev gledamo kot na testiranje, saj nam razkrijejo vzroke težav. Kako mobilizacijo lahko uporabimo kot vadbo – kako torej z vajami doseči tudi učinek mobilizacije živcev. In kako je mobilizacija živcev konec konec lahko tudi oblika pasivne terapije.

Vsekakor tematika za vsakega nadebudnega trenerja, kineziologa ali fizioterapevta.

Več o Borutu: https://fizioterapija-eno.si/blog/caregiver/borut-vrhovnik/

Dr. Stuart McGill, backfitpro.com: Live Podcast: Spine training and rehab

Najbolj zveneče ime na našem dogodku. In če obstajajo zvezdniki tudi na področju gibalnih znanosti in rehabilitacije, potem je Stuart McGill nedvomno zvezda našega področja. Njegove raziskave in delo presegajo področja in rušijo zidove in gradijo mostove. Je namreč visoko cenjen strokovnjak in človek tako med kondicijskimi trenerji, fizioterapevti kot med zdravniki. Je avtor velikega opusa znanstvenih publikacij in knjižnih del tako za strokovno kot laično publiko. V čast nam je tudi, da je smo eno njegovih knjig, Mehanik hrbta, tudi prevedli v slovenski jezik.

V čast mi je, da je z navdušenjem sprejel moje povabilo in vam bo na voljo, da odgovori na vaša vprašanja in nam prikaže modrost razumevanja hrbtenice in gibanja. Vprašanja bo mogoče postavljati med najinim pogovorom, vendar vam svetujemo, da nam jih pošljete že prej. Stuart se namreč želi dobro pripraviti na vsa dobra vprašanja. Se vidimo Dr. Spine!

Luka Hočevar, VigorGround Fitness and Performance

Še ena zvezdniška poslastica iz onkraj Atlantika. Ni ga trenerja, ki nebi poznal Luko Hočevarja. In vse nas zanima kako naše gore list živi in razvija prav posebno skupnost Vigor entuziastov, ki je poznana tako v Sloveniji kot v ZDA. Vsekakor gre za gosta, ki ga priporočam vsem, ki vas zanima tudi osebni razvoj, delo, posel, skupnost in kako gredo sanje nas milenijcev lahko z roko v roki s poklicem. “Slovenian dreams”.

Luka je seveda od nekdaj poln energije. Bivši košarkar, ki se je profesionalno usmeril v stroko kondicijske priprave in osebnega trenerstva, je poleg strokovnih kompetenc dodobra razvil poslovni sistem in skupnost, ki je poznana in od strokovnih revij priznana po celem Seattlu in daleč naokrog. Pogovor z Luko bo potekal seveda v slovenščini, prav tako priporočamo, da vprašanja pošljete že v naprej. Lahko ga vprašate, karkoli vas zanima o treningu, poslu, delu in življenju.

Več o njem: https://vigorgroundfitness.com/team/luka-hocevar/

Tony Gentilcore: Hip assessment – why assimetry matters

In zvezdniških imen še kar ni konec. Da, z nami je tudi svetovno priznani kondicijski in osebni trener Tony Gentilcore. Eden najboljših komunikatorjev, ki znanost o gibanju in treniranju prikaže in razloži na vsem dostopen in zabaven način. Poznan tudi po svojem blogu, ki je eden najbolj branih na področju treninga in kjer lahko najdete zelo uporabne in zabavne informacije.

Tony nam bo predstavil kolčni sklep in zakaj asimetrija ni vedno slaba reč. Pogledali si bomo razlike v anatomiji in mehaniki, razumevanje razlik kolčnih sklepov in metode s katerimi pristopamo do ustreznega oblikovanja vaj, učenja tehnik in programiranja.

Tony je sicer eden od soustanoviteljev centra za specialno kondicijsko pripravo Cressey performance, sicer pa je najbolj specializiran za trening in disfunkcije ramenskega in kolčnega sklepa.

Več o njem lahko najdete tukaj: https://tonygentilcore.com

Dr. Jakob Škarabot : Razlike v trenažnem procesu med ženskami in moškimi

Jakob je docent predavatelj, avtor mnogih znanstvenih člankov, zaposlen na najvišje rangirani univerzi športnih znanosti na svetu, Loughborough University. Je magister biomehanskih, doktor nevro-fizioloških znanosti in diplomant kineziologije. Prav tako je reprezentant in trener slovenske Powerlifting reprezentance. Da, še en naše gore list, ki uspešno krmari onkraj morja.

Njegovo raziskovalno področje je usmerjeno v preučevanje fizioloških razlik med spoloma, odziv živčno mišičnega sistema med gibanjem, razlike v odzivih med starostniki in mladimi, adaptacija živčno mišičnega sistema na različne stresorje in razumevanje različnih patologij (osteoartritis, poškodbe hrbtenjače, skleroza, osteoporoza …)

Na predavanju se bo predvsem osredotočil na pomen fizioloških razlik med moškimi in ženskami in kako se le-te poznajo v trenažnem procesu in adaptaciji telesa na vadbeni stres. Vsekakor nujno za vse, ki želite biti v stiku z znanstvenimi dognanji in podpreti svoje znanje tudi s trdnimi dokazi in razumevanjem delovanja telesa.

Špela Jakša, univ. dipl. biokemičarka in dipl. fizioterapevtka: Stabilnost kot prekletstvo ali zdravje?

Špela Jakša je ustanoviteljica znamke Peti element, ki je danes eden najbolj prodornih in priznanih centrov vadb, izobraževanja in post-rehabilitacije v Sloveniji. Špela vsestransko znanje človeškega telesa in naravoslovja združuje s praktičnimi izkušnjami pri delu s strankami. Že od leta 2004 jo zanima telo, bolečina, preventiva in evolucija. Kompleksne gibalne in fiziološke tematike podaja na razumljiv način ne le svojim strankam pač pa tudi mnogim, ki spremljajo njene izobraževalne prispevke preko spleta.

Na naših dnevih kineziologije bo predstavila novodoben pogled, kako doseči stabilnost telesa in sklepov. Iz evolucijskih nastavkov bo raziskala varna izhodišča za gibanje. Smo lahko stabilni med gibanjem? Kdaj lahko dosežemo optimalno stabilnost in na kakšnih osnovah?

Da dokončno razjasnimo vse dileme o stabilnosti, se nam pridružite na dnevih kineziologije s Špelo Jakša! Več o njej: https://www.petielement.si/ekipa/spela-jaksa/

Jure Drakslar, kondicijski trener, Khimki Rusija

Jure Drakslar je mož iz ozadja, ki zvenečim imenom in zvezdnikom košarke omogoča, da so vrhunsko pripravljeni in zdravi. Naj samo omenimo, da se pri njemu pripravlja največji svetovni mladi as košarke, Luka Dončić. Jure je tudi glavni kondicijski trener ruskega velikana Khmiki iz Moskve. Še eden od sposobnih in uspešnih slovenskih trenerjev in ponosni smo, da bomo spoznali tudi njegovo znanje. Na naših kinezioloških dnevih bo predstavil proces rehabilitacije in vrnitve v šport po poškodbi zadnje stegenske mišice. Obvezno za vse trenerje in strokovnjake kondicijske priprave. Predstavljen bo konkreten primer športnika – košarkarja:
Davis Bertrans, igralec BC Khimki Moscow Region, bivši igralec NBA ekipa New Orleans Pelicans – proces rehabilitacije po poškodbi (delno natrganje – 1. stopnja) zadnje stegenske mišice (biceps femoris) na uradni tekmi lige VTB. Prikazan bo potek rehabilitacije s poudarkom na neradiološki diagnostiki oziroma oceni stanja po poškodbi ter proces vrnitve nazaj na košarkarski parket.

KinVital kineziološki center: Je individualni pristop res vedno najboljši?

Je sploh potrebno predstavljati ekipo KinVital, ki organizira kineziološke dneve? Gre za retorično vprašanje. 🙂 Seveda nas vsi dobro poznate že iz naših spletnih prispevkov, vadb in dela na področju rehabilitacije. KinVital vedno išče svežino in rešitve, ki ljudem prinašajo napredek. Ideja KinVitala je vedno iskanje rešitev, ki bodo prinašale zadovoljstvo za čas, ko ste v naši oskrbi in izpopolnjenje na dolgi rok. Naš cilj je ljudem na enostaven način razložiti, da gibanje ne potrebuje biti vedno raketna znanost, pač pa gre za poslušanje in razvoj nečesa, kar je že v vas. Kineziologija, gibanje in rehabilitacija so pojmi, ki jih vaše telo že ima, potreben je ključek, iskrica, ki vam odklene vrata v nov svet dobrega počutja.

Ekipa KinVital bo na kinezioloških dnevih predstavila metodo individualnega pristopa in generalnega pristopa k učenju gibalnih vzorcev in odpravi bolečin. En pristop želi natančno določiti vzroke in vaje in program popolnoma prilagoditi opažanjem in izsledkom v procesu pregleda. Drugi pristop pa disfunkcije posameznika vidi kot posledico odstopanja od naravnega gibanja. Zato posameznika uči, kako pravilno izvesti osnovne gibalne vzorce in tako posredno reši tudi težave z bolečinami ali poškodbami. Pogledali si bomo, kako mora vsak sposoben strokovnjak preklapljati med obema procesoma in kako sta si pogosto lahko bolj podobna kot bi si mislili.

Prijava

Prijave za seminar zbiramo na lili.milankovic@kinvital.si ali na info@kinvital.si.

Sponzorji