Objavljeno: , Kategorija:

Rehabilitacija poškodb skozi oči fizioterapevta, kineziologa in trenerja

4 webinarji – od prvega koraka rehabilitacije do popolnega okrevanja

Tokrat pripravljamo odlično serijo 4 webinarjev, kjer bodo z vami Borut Vrhovnik – fizioterapevt, Luka Hren – kineziolog in Jure Gubanc – Mehanik hrbta. Poleg zanimivih in aktualnih informacij je cilj tudi ta, da na uporaben način kako navidezni »tekmeci« fizioterapevti in kineziologi postanejo odlični sodelavci.

V nizu 4 webinarjev bomo predstavili osnovne metode razmišljanja in dela, ki jih potrebuje vsak fizioterapevt, kineziolog ali pa trener za uspešno delo. Če vedno delujete skozi znanja in tehnike, ki jih poznate zgolj delno, vendar ne razumete celotne logike, racionalnosti in filozofije, ki stoji za vašimi odločitvami potem boste imeli težave.

Se pravi ključno za uspešno rehabilitacijo je, da sami poznate sredstva in metode, ki jih boste uporabili. Ne uporabljajte jih zgolj zato, ker izgledajo »kul« in so trenutno popularne. Vaša glavna prednost, ki jo boste pridobili je širina in sposobnost uporabe različnih metod in kritičnih pogledov iz več zornih kotov!

KAJ: 4x webinar o rehabilitaciji poškodb skozi oči fizioterapevte, kineziologa in trenerja
KDAJ: 4x sobota ob 18.00 (21. 11., 28. 11., 5. 12., 12. 12.)
ZA KOGA:  Za kineziologe, fizioterapevte, trenerje in vse, ki jih to področje zanima
ČAS TRAJANJA POSAMEZNEGA WEBINARJA: 1h 15min – 1h 30min
CENA: 72 eur/4x webinar ali 24 eur/posamezen webinar (za webinarje, ki so se že odvili, dobite povezavo za ogled)
PRIJAVA: info@kinvital.si

* Informacije o plačilu kotizacije sledijo naknadno po prijavi.

** Cena za študente znaša 49 eur za 4 webinarje.

Največja prednost webinarjev je ravno to, da si jih lahko ogledate kadarkoli (jih ni nujno gledati v živo) oziroma celo večkrat, saj vam vsebina preko povezave ostane dostopna. Tako da ni problema, če ste kakšnega že zamudili, saj vam bomo poslali dostop do preteklih webinarjev in se jih lahko ogledate tudi kasneje.

Komu je webinar namenjen?

Kineziologom, fizioterapevtom, trenerjem in vsem, ki vas to področje zanima. Zelo primeren je tudi za študente kineziologije oziroma fizioterapije, ker bo podanega veliko praktično pridobljenega znanja iz prakse.

Za webinarje ne potrebujete predznanja s tega področja, saj bo vključeval predvsem praktično uporabne napotke, ki bodo tudi čim bolj jasno prikazani in razloženi.

Kako bo vse skupaj potekalo?

Vse skupaj bo potekalo preko spletnega prenosa v živo. Na e-mail boste prejeli povezavo in le s to povezavo boste lahko dostopali do prenosa.

Vsak webinar bo zajemal 1h praktičnega dela, ko bomo šli skupaj čez vaje in napotke. Na koncu bo na voljo še 15 – 30 minut za vaša vprašanja in razrešitev dilem, ki se vam bodo pojavile.

Več o vsebini webinarjev

Pri 1. webinarju bomo začeli s poglobljenim razumevanjem osnovnih gibalnih vzorcev, ki so osnova gibalne terapije. V 2. webinarju si bomo pogledali uvodni pregled stanja skozi oči fizioterapevta in skozi oči kineziologa ter pogledali tudi osnove fizioterapevtskega in kineziološkega pristopa k rehabilitaciji.

V 3. in 4. webinarju pa nas čakajo še osnove manualne terapije ter kineziološki pristopi k treningu in rehabilitaciji. Pri osnovah manualne terapija si bomo pogledali nekaj tehnik ter to povezali z gibalno terapijo in osnovnimi gibalnimi vzorci. Saj le povezovanje različnih tehnik pripelje do uspešne rehabilitacije. Pri kineziološkem pristopu k treningu in rehabilitaciji, pa se bomo osredotočili zlasti na možna prilaganja in modifikacije osnovnih gibalnih vzorcev, ki jih uporabljamo pri določenih težavah.

 1. Webinar: Uvod v terapevtsko vadbo – kdaj in kako strokovna vadba rehabilitira poškodbe? (21. 11.)
 • Metoda diagnostike telesa sklep za sklepom. Kako gibanje v enem sklepu vpliva na celo verigo in zakaj je bolečina v gležnju lahko povezana s slabo gibljivostjo kolka ali postavitvijo ramenskega obroča?
 • Metoda stroškov in koristi – kako vsaka odločitev, terapija, vaja in praktična intervencija prinese s seboj določene pomanjkljivosti in prednosti. Pri stroških gledamo predvsem časovno potratnost in pri koristi napredek posameznika. Mojstrstvo je v zavedanju konteksta in pravilne izbire za specifično stranko. Različne kineziološke metode bomo tako pogledali skozi očala strokovnjakov in jih ovrednotili.
 • Naravno in ekonomično gibanje – akutna in kronična poškodba lahko pomeni dvoje. Prevelika sila, ne glede na vrhunsko pripravljenost telesa (skok iz 20 nadstropja) ali pa preobremenitev zaradi ponavljajočih se gibov, brez časa za regeneracijo (se težava ustvarja skozi daljši čas). Npr. skok iz 1 m vsakih 5 minut in po možnosti še z manj optimalnim gibalnim vzorcem doskoka.
 1. Webinar: Fizioterapevtski in kineziološki uvodni pregled (28. 11.)
 • Kineziološki in fizioterapevtski pristop k rehabilitaciji – kako tekmeci postanejo sodelavci. Kako nam različni pogledi lahko pomagajo do boljše rešitve.
 • Kateri pristop je boljši in v čem se pristopi sploh razlikujejo? Kdaj bolj generalno pogledati na človeka in kdaj je potrebno težavo pogledati v skrajne detajle.
 • Optimizacija testiranja – tudi pri pregledu moramo vedno tehtati, če nam bodo vse te pridobljene informacije res prišle prav. Pri testiranju imej vedno v mislih, kaj boš z ugotovljenim naredil. Ne testiraj zgolj zaradi testov samih, ampak zato, da bo program čim bolj učinkovit.
 • Pogledali si bilo nekaj generalnih pogledov preko celotnega telesa in se bolj ozko usmerili na posamezne dele telesa.
 1. Webinar: Osnove manualne terapije in njena povezava s treningom ter gibalno terapijo (5. 12.)
 • Osnovno razumevanje manualne terapije – kdaj bi jo uporabili, katere tehnike se uporabljajo v določenih primerih, itd.
 • Kako nam manualna terapija ali pa samomasaža pomaga, da bomo potem lažje izvedli določen gib
 • Kdaj je manualna terapija sploh lahko učinkovita in kaj vse vpliva na povečan tonus (povečano napetost) v mišicah
 • Povezava manualne in gibalne terapije skozi osnovne gibalne vzorce – na primeru počepa
 • Kako povezati manualne tehnike in pa samomasažo – kako naučiti posameznika, da si bo znal pomagati tudi ko nas ne bo zravem
 • Gre za povezovalni webinar med fizioterapevtsko in kineziološko obravnavo v procesu rehabilitacije
 1. Webinar: Pomen in razumevanje kinezioloških pristopov v rehabilitaciji in treningu (12. 12.)
 • Pogled skozi adaptacijo tkiva tekom procesa rehabilitacije oziroma treninga in izboljšanje kakovosti gibanje – izboljšanje gibalnih vzorcev. To sta 2 ključna elementa kineziološkega pristopa k rehabilitaciji oziroma treningu.
 • Proces rehabilitacije – okrevanje/celjenje je proces, ki se vsakodnevno dogaja v naših telesih. Kronična poškodba je torej stanje, kjer je proces okrevanja manj obsežen kot je proces obremenitve. To delovanje pa postopoma pelje do kroničnih težav s sklepi, tetivami, hrbtenico … Spoznali boste kako lahko z generalnim ali pa bolj specifičnim pristopom telo zopet spravimo nazaj v naravno gibanje in pravo ravnovesje med obremenitvijo in regeneracijo.
 • Da bodo stvari podane čim bolj praktično in uporabno, si bomo pogledali vse skupaj tudi skozi nekatere dejanske primere, ki smo jih obravnavali (skozi primere naših strank)
 • Končni cilj nam je posameznika spraviti na višji nivo, kot je bil pred poškodbo oziroma pred težavami. Če ga spravimo na enak nivo, tam je že bil in so se mu pojavile težave – poškodba.

O predavateljih

Borut Vrhovnik

Študij fizioterapije je zaključil na univerzi v Plymouthu, v Veliki Britaniji. Registriran je pri Health and care proffesions council  (HCPC) v Združenem Kraljestvu, opravil pa je tudi nostrifikacijo diplome pri Ministrstvu za zdravje v Sloveniji.

Po zaključku študija si je pridobil še specialna podiplomska znanja za obravnavo miofascialnega, živčnega in sklepnega sistema iz različnih, priznanih izobraževanj in srečanj doma ter v tujini. V sodelovanju s Formatherapio iz Portugalske in avstralsko Curtin University je l. 2017 opravil certificiranje iz ortopedske manualne terapije.

Pestre praktične izkušnje ima z ortopedskimi, športnimi, pediatričnimi in nevrološkimi bolniki, tako doma, kot v tujini. Najraje ima kompleksne primere, nad katerimi so drugi že obupali.

Luka Hren

Luka je idejni vodja kineziološkega centra KinVital, z dolgoletnimi izkušnjami v vodenju terapevtskih vadb in individualni telesni pripravi. Po izobrazbi je kineziolog, ki je svoje znanje nadgrajeval na mnogih seminarjih z domačimi in tujimi strokovnjaki s področja rehabilitacij in vadb. V KinVital-u skrbi predvsem za:

 • uvodne individualne obravnave – pregledi in sestave osebnih programov vadb
 • vodenje terapevtskih vadb
 • podajanje znanja na seminarjih s področja vadb in terapevtskih vsebin

Jure Gubanc

Jure je soustanovitelj kineziološkega centra KinVital, ki v ekipi uspešno skrbi za organizacijo strokovnih seminarjev z največjimi imeni na našem področju. Poleg vodenja različnih vadb je usmerjen v poznavanje hrbtenice in obravnavo ljudi s težavami hrbta, kar je vodilo v uspešno izpeljavo projektov kot so:

 • prevod knjige Mehanik hrbta
 • sodelovanje s svetovno priznanimi strokovnjaki s področja hrbtenice in vadbe (dr. Stuart McGill, dr. Aleksandar Dejanović, Joel Proskewitz, dr. John Rusin …)
 • avtor in vodja portala mehanikhrbta.si
 • sooblikovalec izobraževalnih delavnic o hrbtenici za podjetja

Prijava

Cena prijave znaša 72 eur/4x webinar ali 24 eur/posamezen webinar (za webinarje, ki so se že odvili, dobite povezavo za ogled)

** Cena za študente znaša 49 eur za 4 webinarje.

Prijave in več informacij na info@kinvital.si