Objavljeno: , Kategorija:

Z znanjem do zdravja – prehranska šola z ekipo SpoznajPrehrano

Prehranske modrosti za zdravje in dobro počutje

KAJ? Prehranska šola za zdravje in dobro počutje
KDAJ? Od 19. septembra do 31. oktobra
KJE? V KinVital kineziološkem centru (Mesarska cesta 4f, 1000 Ljubljana)
ZA KOGA: Za vse, ki bi si želeli nadgraditi svoje zdravje o zdravi prehrani in se naučiti preproste priprave zdravih obrokov.
CENA: 80 € sklop 4 predavanj / 30 € posamezno predavanje
ČAS TRAJANJA: Ob sobotah od 9.00 do 11.00
VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA: info@kinvital.si

* Informacije o plačilu kotizacije sledijo naknadno po prijavi.

Zavod Spoznaj Prehrano je moči združil s kineziološkim centrom KinVital in za vas pripravil serijo prehranskih delavnic oziroma prehransko šolo, na kateri boste na zabaven, a še vedno strokovno podkovan način izvedeli, da zdrava prehrana ni nujno tako zelo komplicirana in draga, da je možno zdravo jesti tudi v službi oziroma na poti, hkrati pa boste dobili še nekaj koristnih in poučnih napotkov o prehrani rekreativnih športnikov.

Celoten program

 1. Temeljito in sproščeno o temeljih zdrave prehrane (90 min predavanje + 30 min razprava) 19. 9. 2020, 9.00-11.00
 2. Zdrava telesna masa – kako jo doseči in vzdrževati ter ob tem ne izgubiti volje do življenja? (90 min predavanje + 30 min razprava) 10. 10. 2020, 9.00-11.00
 3. Mala šola nakupovanja živil in sestave obroka in Prehrana izven doma – prilagodljivost je ključ do uspeha (90 min predavanje + 30 min razprava) 17. 10. 2020, 9.00-11.00
 4. Lepote in pasti prehrane rekreativnega športnika (90 min predavanje + 30 min razprava) 31. 10. 2020, 9.00-11.00

PRIJAVA: info@kinvital.si

1. Temeljito in sproščeno o temeljih zdrave prehrane (90 min predavanj + 30 min razprava)

Kdaj: sobota, 19. 9. 2020, 9.00-11.00

Cena: 30 eur

Predava: Jernej Ogrin, dipl. inž. živilstva in prehrane

 • Kaj sploh je zdravje?
 • Kdaj je moja prehrana “zdrava” in kdaj ne?
 • Kako prehrana vpliva na moje zdravje?
 • Zdrava prehrana iz teorije v prakso.
 • Je zdrava prehrana res draga?
 • Katera prehranska dopolnila nujno potrebujem?
 • Kako prepoznati nepridiprave in zavajujoče informacije na področju prehrane.

Zdrava prehrana je veliko več kot samo sadje, zelenjava in smutiji, katerih barva je še manj privlačna od njihovega okusa. Prehrana je tudi veselje, užitek in dobra volja. V njej je prostor za vsa živila brez kakršnihkoli izjem. Nič ni prepovedano, nič ni nedovoljeno. Dobra in slaba živila ne obstajajo. Prehranska znanost je precej kompleksna, vsakodnevna prehrana pa mora biti enostavna. Tudi cena primernega prehranjevanja je lahko presenetljivo nizka? Ne verjamete? Pridite in se prepričajte sami! 😉

Če želite spoznati ta koncept in ga uporabljati v vašem vsakdanjem življenju, je to predavanje vse, kar potrebujete. Predavanje bo razumljivo vsakomur, razlaga s praktičnimi primeri iz vsakdanjega življenja in s kančkom humorja pa naredi vsebino še bolj dostopno. Na koncu bo dovolj časa za vaša vprašanja, da razjasnimo vse dvome in vas pripravimo za akcijo.

2. Zdrava telesna masa – kako jo doseči in vzdrževati ter ob tem ne izgubiti volje do življenja? (90 min predavanje + 30 min razprava)

Kdaj: sobota, 10. 10. 2020, 9.00-11.00

Cena: 30 eur

Predava: Jernej Ogrin, dipl. inž. živilstva in prehrane

 • Kdaj je moja telesna masa zdrava?
 • Prehrana in telesna masa sta tesno povezani.
 • Ne samo telesna masa – pomembna je tudi telesna sestava.
 • Zakaj stroge diete dolgoročno niso uspešne?
 • Obsesija z dietami, ekstremi in idealnimi izkupički.
 • Hierarhija dejavnikov izgube telesne mase (vzdržnost, energijski deficit, prehranska dopolnila …).
 • Izguba telesne mase je dokaj enostavna – njeno vzdrževanje je težje.
 • Trije nasveti, kako povečati možnosti za uspeh.

Izguba telesne mase, predvsem telesne maščobe, je še vedno najpogostejši “fitnes” cilj. To je tema, ki dobi največ pozornosti. Posledično bi pričakovali, da bi problem moral biti enostavno rešen in da bi vedno manj ljudi iskalo pomoč pri omenjenem procesu. Vendar ni tako – zakaj?

Na predavanju izveš, kako narediti proces izgube in vzdrževanja telesne mase lažji, bolj vzdržen in v končni fazi uspešnejši. Naučil se boš, kaj zares deluje in pri čem ni vredno izgubljati časa. Brez kompliciranja in dlakocepljenja. Govorili bomo tudi o pozitivnem odnosu do hrane. Hrano ti bomo predstavili kot tvojega zaveznika in pomočnika na poti do končnega cilja. Ravno to pogosto loči uspešen poizkus vzdrževanja zdrave telesne mase od neuspešnega.

Predavanje bo razumljivo vsakomur, razlaga s praktičnimi primeri iz vsakdanjega življenja in s kančkom humorja pa naredi vsebino še bolj dostopno. Na koncu bo dovolj časa za vasa vprašanja, da razjasnimo vse dvome in vas pripravimo za akcijo.

3. Mala šola nakupovanja živil in sestave obroka (45 min predavanje + 15 min razprava)

Kdaj: sobota, 17. 10. 2020, 9.00-11.00

Cena: 30 eur

Predava: Varineja Drašler dipl. inž. živilstva in prehrane

 • Kako izboljšati svojo prehrano že s samo izbiro živil?
 • Najprej pobrskaj po domači shrambi!
 • V trgovino z načrtom in nekaj triki za uspešen nakup.
 • Prebereš, preden izbereš?
 • Je zamrznjena, vložena in konzervirana hrana ustrezna alternativa?
 • Je eko in bio res boljše?
 • Do popolnega obroka v štirih korakih.

V današnji poplavi informacij o hrani in prehrani se pogosto znajdemo v dvomih, kaj je res in kaj ne. Ko prispeš v trgovino, pa se trgovske police šibijo pod težo vedno večje ponudbe živil. Nekatera so na videz skorajda enaka, pa vendarle bolj različna, kot bi si morda mislili.

Na predavanju te bomo naučili, kako v tej vse bolj široki ponudbi izbrati živila, ki so skladna s tvojimi potrebami in cilji. Stvari se bomo lotili kar v domači shrambi. Skupaj bomo sestavili “šoping listek”, vodili te bomo skozi proces nakupovanja hrane, te naučili dešifrirati prehransko tabelo in ti s tem omogočili izbiro prehransko ustreznejših živil. Na koncu te bomo oborožili še z znanjem o sestavi obroka in jedilnika. Vse skupaj bomo podkrepili s praktičnimi primeri, da boš lahko vse osvojeno znanje že takoj po predavanju lahko začel uporabljati v praksi. Hrano boš po novem namesto »z očmi« lahko nakupoval s pomočjo znanja, obroke pa boš sestavljal smiselno in uravnoteženo. Tvoja prehrana bo tako ustrezala tvojim potrebam in preferencam, brez kompliciranja in brez posvečanja časa nepomembnim malenkostim.

3.1 Prehrana izven doma – prilagodljivost je ključ do uspeha (45 min predavanje + 15 min razprava) 

 • Zakaj je težje jesti zunaj in pri tem dosegati zastavljene cilje?
 • Kakšne “pasti” skriva prehrana izven doma?
 • Vplivaj na dejavnike, na katere lahko vplivaš!
 • Praktični napotki za prehrano v restavracijah.
 • Praktični napotki za prehrano v šoli ali v službi.
 • Praktični napotki za izbiro malice v trgovini ali na poti.
 • Mala šola in nekaj idej za pripravo obrokov “to go”

Si se ravno odločil, da je čas, da svojo prehrano spraviš v red? Doma si preuredil shrambo, nakupil ustreznejša živila ter se naučil sestavljati in pripravljati zdrave in uravnotežene obroke. Toliko truda, na koncu pa še vedno vsak dan v službeni menzi pristaneš pred krožnikom pomfrija in ocvrtega piščanca. Kadar nimaš dovolj časa skočiš po malico v trgovino ali na avtomat, seveda pa vedno kdo izmed sodelavcev poskrbi, da imate v pisarni kakšen prigrizek.

Pogosto se dogaja, da prehrana izven doma pri doseganju zastavljenih ciljev predstavlja težavo, saj ne omogoča enakih pogojev kot domače okolje. Na predavanju se boš naučil prepoznati “pasti”, ki jih skriva prehranjevanje izven doma. Šele takrat, ko težavo prepoznaš, nanjo lahko tudi vplivaš. S pomočjo praktičnih napotkov za prehrano v restavracijah, v šoli, v službi in na poti se boš naučil, kako lahko zastavljene prehranske cilje najenostavneje uresničuješ tudi izven domačega okolja. Za konec bomo predstavili nekaj napotkov in idej, kako si lahko doma pripraviš enostaven obrok “za na pot”.

4. Lepote in pasti prehrane rekreativnega športnika (90 min predavanje + 30 min razprava)

Četrto predavanje bo zaradi trenutne situacije potekalo v obliki webinarja.

Kdaj: sobota, 31. 10. 2020, 9.00-11.00

Cena: 30 eur

Predava: Žan Zupančič, mag. inž. prehrane

 • Gibanje kot univerzalno orodje za doseganje zdravja.
 • Zmernost – nagovor rekreativcem.
 • Regulacija telesne mase, pridobivanje mišične mase.
 • Šport telesu predstavlja stres – stres zmanjšamo s prehrano in počitkom.
 • Glavni napotki za “športno” prehrano rekreativcev.
 • Kaj jesti pred, med in po treningu.
 • Prehranska dopolnila.

Marsikdo si športno prehrano še vedno predstavlja kot goro dopolnil, ki naj bi jih športnik jemal. V resnici pa lahko z uravnoteženo prehrano in z upoštevanjem določenih za športnike specifičnih napotkov poskrbimo za 90 % vsega, kar športnik oz. športnica potrebuje. Dobra novica je ta, da morajo telesno aktivni posamezniki pojesti več hrane kot njihovi neaktivni kolegi. Kar pa se tiče prehranskih dopolnil – zgolj peščica jih ima dejansko znanstveno podprto delovanje. Zveni komplicirano?

S priporočili, ki bodo na predavanju podkrepljena še z praktičnimi primeri, bo zagotovo zelo preprosto. Na predavanju bom večino pozornosti posvetil temu, kako si enostavno sestaviti obrok po univerzalni formuli in kako ga količinsko prilagoditi glede na čas v dnevu in trening. V zadnjem delu pa bom pozornost posvetil predvsem prehranskim dopolnilom in marketinškim prevaram, kaj vse naj bi športnik potreboval in kaj dejansko potrebuje.

PRIJAVA

Cena: 80 € sklop 4 predavanj/30 € posamezno predavanje

Prijave in več informacij na: info@kinvital.si