Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Dolgotrajno sedenje je enako škodljivo kot kajenje!

Piše: Uroš Kožar

Novi dokazi kažejo, da se je zaradi sprememb pri uporabi transporta, komunikaciji, dejavnosti na delovnem mestu in življenjskem slogu nasploh, zmanjšuje dnevna poraba energije. V primerjavi z našimi starši in starimi starši veliko več časa preživimo v dejavnostih, ki ne samo omejujejo našo telesno aktivnost, ampak celo zahtevajo dolgotrajno sedenje. Vse več je tako imenovanih sedečih dejavnosti, ki pa slabo vplivajo na naše zdravje.

Sedenje-raziskava

Zaskrbljujoče je dejstvo, da skoraj 10 ur dnevno preživimo v sedečem položaju. Naj bosta zdravje in vitalnost motivacija za gibanje!

Za sedeče dejavnosti štejemo vse tiste, ki obsegajo porabo energije med 1 in 1,5 MET (1 = ležanje) ter po podatkih raziskave, ki je s pomočjo pospeškometra 7 dni v tednu merila dnevno telesno aktivnost, je takih aktivnosti v našem dnevu celo do 10 ur! 4 ure porabimo za nizko intenzivna gibanja kot so stoja, počasna hoja, samo 0,3 ure pa v aktivnostih, ki spadajo v priporočila za zadostno telesno dejavnost (150 min lahke do zmerno intenzivne telesne aktivnosti na teden). Povečan čas sedenja ima za posledico številne zdravstvene zaplete, od povišanega krvnega tlaka, povišanega krvega sladkorja, povečan obseg okoli trebuha, povišanega holesterola in vse do povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni in raka. Tudi pri posameznikih, ki dosegajo priporočila dnevne telesne aktivnosti, ne pomeni, da lahko preostali del dneva presedijo. 1 ura telesne aktivnosti na dan ne izniči negativnih posledic 10 ur sedenja. Edina rešitev je kompromis: dnevna telesna aktivnost s čim krajšimi obdobji sedenja!

Kaj lahko storite?

Glede na podatek, da veliko odraslih preživi 70% (10 ur) ali več dneva v sedečih aktivnostih je zaskrbljujoč in predstavlja dodaten dejavnik tveganja za razvoj kroničnih bolezni. Ta vpogled kaže, da se moramo truditi, da čim bolj zmanjšamo čas dolgotrajnih sedečih dejavnosti in jih nadomestimo z aktivnostmi nizke intenzivnosti (stoja, hoja…). V kombinaciji s priporočeno dnevno dozo 30 min zmerne do visoke telesne aktivnosti bodo pozitivni učinki na krepitev zdravja največji.