Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Življenjski slog

Bolečine v hrbtu pri otrocih in mladostnikih

Piše: Uroš Kožar

Med tem ko je incidenca bolečin v hrbtu pri odraslih ocenjena na 60-80%, znaša prevalenca bolečin v hrbtu pri otrocih in mladostnikih starih 10-16 let 12%-50%. Po nekaterih podatkih naj bi se s to težavo do 20. leta starosti srečalo kar 70-80% najstnikov. Bolečine v hrbtu so pri otrokih in mladostnikih pogosto manifestacija nenevarnih procesov, v redkejših primerih pa so lahko tudi posledica resnih patoloških sprememb. Na žalost je natančna diagnoza težka, zato je veliko mladih označenih s kronično nespecifično bolečino v hrbtu, ki se jo da uspešno odpraviti s korekcijo drže.

Nespecifične bolečine v spodnjem delu hrbta

Pogostost težav se stopnjuje s starostjo in je pogostejša pri dečkih. Številne raziskave so pokazale povezanost med povečano telesno obremenitvijo in bolečinami v hrbtu, predvsem posamezniki, ki se že kot otroci udejstvujejo v tekmovalnih športih, so bolj podvrženi težavam. Nasprotno s pogostim mišljenjem, teža šolskih torb ni povezana z bolečinami v križu, težave se lahko pojavijo pri nepravilnem prenašanju le-teh. Veliko znanstvenikov je proučevalo bolečine v križu v povezavi s telesno neaktivnostjo. Prišli so do ugotovitev, da gledanje televizije več kot 1 uro na dan signifikantno poveča možnosti za pojav bolečin v spodnjem delu hrbta.

Mišično-skeletne motnje

Hrbtenica se v zgodnjem otroštvu in mladosti razlikuje od tiste pri odraslemu človeku. Medvretenčni prostor med dvema vretencema je večji, to razmerje se v odraslosti obrne; prisotni so sekundarni centri osifikacije in mehka tkiva v neposredni bližini hrbtenice se obnašajo hiperplastično. Pri mladih športnikih lahko pride do mikro (preobremenitvenih) in makro (akutnih) poškodb. Predvsem preobremenitvene poškodbe nastanejo zaradi ponavljajočih se gibov hiperekstenzije, hiperfleksije in rotacije.

obremenitev-hrbtenice-pri-nošenju-šolske-torbe

Nasprotno s pogostim mišljenjem, teža šolskih torb ni povezana z bolečinami v križu, težave se lahko pojavijo pri nepravilnem prenašanju le-teh.

Najpogostejše mišično-skeletne motnje pri otrocih in mladostnikih

-skolioza

-spondiloza in spondilolisteza

-zlom vretenca

-degeneracija in hernija medvretenčnih diskov

-kalcifikacije

-nespecifična boležina hrbta

V primeru, da trpite za bolečinami v hrbtu Vi ali Vaš otrok, se prijavite na brezplačni posvet na info@kinvital.si

Rodriguez, D. P. in Poussaint, T. Y. (2010). Imaging back pain in children. American Journal of neuroradiology, 31(5), 787-802.