Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Glavna razlika med osebnim trenerstvom in skupinsko vadbo?

Piše: Črt Korošec

Kot si mislite, je prednosti osebnega treninga več. Da, tako kot ima vsaka medalja dve plati, najdemo tudi pri osebnih treningih določene pomankljivosti v primerjavi s skupinskimi vadbami.

V tokratnem zapisu se osredotočam na eno poglavitno prednost, na katero sam dajem največ poudarka pri delu z ljudmi 1 na 1 ali v majhnih skupinah od 2 do 4 varovancev.

Možnost hitrejše progresije

Marsikdo pomisli, da progresija pri treningu predstavlja večjo količino treninga (več ponovitev, več serij, daljši treningi), večjo intenzivnost (večja teža uteži) in vse težje vaje. In prav bi imel.

A hitrejša progresija ne pomeni nujno le iz treninga v trening več in več. Količina, intenzivnost in raznolikost vaj so le del zgodbe.

Bolj kot je pristop oseben, hitreje napreduje tudi sam trener v razumevanju in spoznavanju varovanca. Hitreje in bolje kot spoznava človeka, HITREJE lahko prilagaja trening, HITREJE lahko ugotovi nabor vaj, ki mu v trenutnem stanju koristijo, HITREJE izloči dejavnike tveganja za morebitne poškodbe, HITREJE najde konkretne motivacijske prijeme, …

Morda hitreje ugotovi, da specifična individualna zgodba posameznika zahteva nepričakovan pristop in z njim posvetim več časa za pogovor, informiranje, skupno analiziranje.

Trener nekomu zaradi individualnih posebnosti v telesno – psihični pripravljenosti načrtuje trening, iz katerega bo varovanca nekaj časa iz treningov domov pošiljal relativno spočitega in komaj oznojenega. Spet drugemu bo iz tedna v teden povečeval število kilogramov preloženih na uro. Nekdo bo vsak teden v uri treninga dvignil vse več in več kilogramov železja, spet pri drugem se količina dvignjenih kilogramov ne bo spremenila cel mesec.

Zakaj? Zato, ker bodo morda situacija in želje varovanca velevale poudarek na motoričnemu učenju, izboljševanju koordinacije ali preprosto igri, saj v sami vadbi skorajda ne vidi smisla, ker mu trening predstavlja nič drugega kot nepotrebno muko po možnosti predpisano in priporočeno s strani zdravnika.

Če trener posamezniku, ki v telesni aktivnosti vidi le nepotrebno muko za zagotavljanje zdravja, a je kot zadnjo rešilno bilko najel osebnega trenerja, iz tedna v teden progresivno nalaga uteži (četudi povsem v okviru njegovih telesnih zmožnosti), tvega nevarnost, da se tak posameznik zaradi njemu neljubih vaj otrese še tiste zadnje potencialne rešilne bilke in dokončno kapitulira na področju telesne rekreacije ali telesne aktivnosti kot take.

V takem primeru bi trener kot kineziolog storil več škode kot koristi. Spoštoval bi vsa načela treninga, ki govorijo o postopnosti, primernosti vaj, individualizaciji samega treninga oziroma načrtovanja programa telesne aktivnosti, a po drugi strani ne bi spoštoval posameznikovega psihološkega ozadja. Tistega ozadja, ki ga je pravzaprav pripeljalo do negativnega pogleda na telesno rekreacijo na prvem mestu.

Progresija torej ni le v samem fizičnem smislu. Način dela z varovancem 1 na 1 ponuja možnost karseda celostne in hitrejše progresije samega delovnega odnosa med njim in trenerjem.

Če ta hitrost pomeni hitrejši napredek v izgubljenih kilogramih, pridobljeni moči ali vzljubitev telesne rekreacije kot take, pa je stvar vsakega posameznika oziroma zastavljenih ciljev odnosa med trenerjem in varovancem.

Kar se ciljev tiče, upamo, da po prebranem razmišljanju zdaj veste, da se pri OSEBNIH treningih cilji pri čisto vsakem posamezniku razlikujejo. Ko smo že pri ciljih, izpostavimo enega izmed glavnih splošnih ciljev, ki ga ima osebni trener vedno v naboru ne glede na varovanca in njegove individualne posebnosti:

Vcepljanje telesne aktivnosti v sistem vrednot in promocija aktivnega življenjskega sloga na dolgi rok. 

Lahko imata dva posameznika identičen cilj, a se bo trener dela lotil drugače pri vsakem od njiju. Spet ne le zaradi različne telesne pripravljenosti, ampak zaradi drugačnega zdravstvenega statusa in psiho–socialnega ozadja.

Delo z osebnim trenerjem spremlja tista poglavitna prednost in to je izjemno velika količina časa, ki ga imata trener in njegov varovanec na voljo za medsebojno komunikacijo v primerjavi z večjimi skupinami.

To prednost pa osebni trener izkorišča predvsem za hitro in karseda celostno progresijo v skupnem procesu dela.

Vas zanima sodelovanje z osebnim trenerjem in želite osebno spoznati našo ekipo?

Izkoristite brezplačni posvet