Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Življenjski slog

Guillain-Barre sindrom: Kineziološki pristop in kako nazaj v življenje?

Piše: Jure Gubanc

Gijen bare, kot se izgovori po slovensko, je avtoimuna bolezen, kjer lasten imunski sistem poškoduje periferni živčni sistem. Imunski sistem napade mielinske ovojnice mišic in tako poslabša sposobnost gibanja in lahko celo popolnoma ohromi gibanje človeka.Po domače: Začne se hiter upad mišične moči po celem telesu.

Bolezen je lahko v redkih primerih celo smrtna, saj lahko odpovedo tudi mišice, ki so odgovorne za dihanje in osnovne življenjske funkcije.

V nasprotju z multiplo sklerozo, kjer je potek bolezni postopen, je tukaj upad mišične sposobnosti tako hud in nenaden, da lahko skoraj čez noč pristanemo na invalidskem vozičku.

Tako kot pri ostalih avtoimunih boleznih tudi pri tej obliki ni čisto jasno zakaj se pojavi, je pa veliko stresnih faktorjev, tako psiholoških kot medicinskih. Šoki pri operacijah ali okužbah lahko pripeljejo do tega, da imunski sistem začne napadati svoj živčno-mišični sistem in uniči mielinske ovojnice.

Nekaterim se Giullain Barre sindrom pojavi po cepljenju in spada pod enega zelo redkih stranskih učinkov cepljenja. Na miljon cepljenih je bilo zaznano povečanje za 8 primerov s tem sindromom (gre za korelacijo, ne dokazano povezanost).

Pri tem sindromu je najbolj ključno kako hitro se zgodi popoln kolaps in šibkost, in kako hitro se zgodi okrevanje. Popoln kolaps do ohromitve je lahko srhljivo hiter. Hkrati se pa tudi lahko zelo hitro telo začenja postavljati nazaj samo od sebe.

Razlike so velike. Najpogosteje se hiter kolaps zgodi v nekaj dneh ali tednih. Nato stanje hibernira za krajše obdobje. Nakar sledi večinoma hitro okrevanje. Telo uničuje mielinske ovojnice okoli mišic, vendar le-te v večini primerov zrastejo nazaj. Kot omenjeno se zgodi hiter kolaps, vendar v večini primerov tudi hiter napredek.

Pogosto je težko spraviti moč in kondicijo nazaj, saj je potrebno živčni sistem zagnati iz popolnega kolapsa. Ni čisto jasno zakaj imunski sistem kar naenkrat preneha napadati živčevje, tako kot ni čisto zakaj se je vse to sploh začelo. Vendar mielin se lahko obnavlja in pogosto lahko posameznik postane enako sposoben in zdrav kot je bil pred pojavom. Vseeno pa žal večina ljudi, ki je dobila Giullain-Barre sindrom, občuti lažje ali pa hujše posledice v mišični sposobnosti do konca življenja. Manjši problemi so trajna mišična šibkost in otežena sposobnost hoje in teka, večji problem pa je lahko ohromelost.

Intravenozni imunoglobin se najpogosteje uporablja kot učinkovito zdravilo za preprečevanje napredka ali hujših oblik bolezni. Deluje tako, da proti uničevalskim antitelesom, ki napadajo živčevje pošlje v “napad” antitelesa, ki uničujejo slaba antitelesa. Žal pa zdravila, ki bi popolnoma preprečil pojav te bolezni ni. So pa zaradi vedno boljših zdravil smrtni primeri vse redkejši.

In zaradi vedno boljšega znanja kineziologije, je pot teh bolnikov nazaj v življenje vsako leto lažja.

Kako nazaj v življenje?

Primer naših strank z Giullain-Barre sindromom nas je v praksi naučil kar nekaj pomembnih lekcij.

Pri takšnih boleznih je potrebno najprej pogledati na obdobja. Če je posameznik trenutno še v fazi polnega razmaha bolezni, potem je bolje še malce počakati. Pravzaprav nam v fazi izbruha tudi samo telo ne dovoli ničesar.

Ko posameznik občuti, da je najhujši val mimo, se lahko začne obnova živčevja. Obnova mora potekati čimprej.

Pogosto so najbolj prizadete predvsem spodnje okončine in moči mišic nog.

Kako poteka naš postopek terapevtske vadbe pri takšnih avtouimunih boleznih? 

1.korak:
Najprej je potreben trening ponovne vzpostavitve povezave možganov preko centralnega živčnega sistema vse do mišice, ki jo želimo oživčiti in znova obuditi impulz v živčnih končičih. Ta prvi korak pomeni, da se bo oseba s takšno obliko avtoimune bolezni morala marsikaterih vzorcev gibanja ponovno priučiti. Tukaj moramo dati predvsem poudarek na simetrično hojo in stabilnost na nogah.

2.korak:
Določeni živci in s tem določene mišice so pri tej bolezni veliko bolj na udaru. To pomeni, da imate lahko en živec in s tem eno mišico bolj prizadeto kot druge dele telesa.
Velik izziv je kako tiste najbolj prizadete mišice zopet okrepiti. Telo bo v taki situaciji vedno iskalo prilagoditve in nič nenavadnega ni, če boste v začetku imeli napačne vzorce hoje itd.
Za osvojitev pravilnih vzorcev gibanja je nujno, da ste pri izvedbi vaj zelo skoncentrirani.

3.korak:
Delo s kineziologom ali trenerjem je NUJNO. Nemogoče je, da bi lahko popolnoma odpravili simptome tega sindroma samo z vajami doma ali osnovnimi vajami fizioterapije.

Obnova mišic in moči potrebuje:

– trening propriocepcije in kontrole nad mišico
– trening aktivacije in nadzora nad mišico
– trening moči in produkcije sile
– trening z večjim mišičnim naporom
– situacijski trening – delovna terapija (trening tistih opravil, ki delajo največje probleme)
– pridobivanje mišične mase in povečan vnos beljakovin (priporočamo prehranska dopolnila v
obliki praškov)

Imeli smo primer, kjer je gospodična po okrevanju pri Giullain-Barre sindromu imela največje težave s splošno mišično šibkostjo (tehtala je manj kot 50 kg, ko je prišla do nas). Največjo težavo pa ji je povzročala trajno poslabšana mišica kvadriceps femoris.

Tako je bil pri njej najbolj prizadet prav vzorec hoje in vsa opravila na nogah. V počep je lahko prišla, vendar se potem ni mogla več dvigniti drugače kot da gre na roke. Hodila je lahko, vendar samo z iztegnjenimi nogami, saj bi takoj klecnila v kolikor bi pokrčila koleno in stopila s težo na nogo.

V dobrih 4 mesecih redne terapevtske vadbe smo prišli do:

1. povečanje mišične mase za 2kg
2. povečanje moči potiska z nogami
3. hitrejše hoje
4. boljše integracije kvadricepsa zopet nazaj v gibanje- lahko pokrči nogo in se upre nanjo tudi pri hoji po stopnicah

Sedaj ciljamo na to, da bi se kvadriceps popolnoma aktiviral v obdobju enega leta. Napredek in reden trening se nikoli ne smeta zaustaviti. Predvsem poudarjam, da je naša stranka redno trenirala in delala vaje pod našim vodstvom. Vaje je izvajala tudi doma.

Torej, ne se ustrašit takšnih primerov avtoimunih bolezni, saj je mogoče močno zaustaviti napredek bolezni ali pa lahko celo pridemo popolnoma nazaj v normalno življenje.

Kontaktirajte nas za našo terapevtsko vadbo na info@kinvital.si.