Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Izpah rame: ključne informacije in kako poteka rehabilitacija

Piše: Gašper Gričar, kineziolog

Do izpaha rame pride ko glavica nadlahtnice izstopi iz sklepne ponvice, ki se nahaja na lopatici. Ob poškodbi je običajno prisotna bolečina. Pogosto se težave lahko zdravi konzervativno s pomočjo fizioterapije in kineziologije, ob ponavljajočih izpahih pa je včasih potrebno tudi operativno zdravljenje. V zapisu vam bomo predstavili nekatere ključne informacije ter kako poteka rehabilitacija po izpahu rame.

Različne vrste izpahov rame

Sprednji ali anteriorni izpah: To je najpogostejša vrsta in se zgodi, ko se glava nadlahtnice premakne naprej, iz sprednjega dela sklepne ponvice.

Zadajšnji ali posteriorni izpah: Zgodi se, ko je glava nadlahtnice potisnjena nazaj, iz zadnjega dela sklepne ponvice.

Spodnji ali inferiorni izpah: Pri tej vrsti se glava nadlahtnice premakne navzdol iz sklepne ponvice.

Vzroki: Izpah ramenskega obroča je pogosto posledica travmatičnih dogodkov, kot so padec, športna poškodba ali prometna nesreča. Sila, ki deluje na ramo, lahko povzroči, da glava nadlahtnice skoči iz sklepne ponvice lopatice.

Simptomi: Običajni simptomi izpaha rame so močna bolečina, oteklina, rdečica ali modrica in omejen obseg gibljivosti. V nekaterih primerih lahko opazite vidno deformacijo ali vdolbino v rami, kamor se je nadlahtnica premaknila.

Zdravljenje

Če sumite na izpah rame, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Zdravljenje običajno vključuje:

Redukcija/ vrnitev nadlahtnice v sklepno ponvico: Zdravstveni delavec bo poskušal nadlahtnico vrniti nazaj v ramensko jamico, kar se imenuje redukcija. To lahko opravi le usposobljen zdravstveni delavec, saj lahko sami povzročite dodatne poškodbe. Pomembno je, da se zdravniško pomoč poišče čimprej, saj je redukcijo najlažje narediti, preden področje poškodbe pretirano zateče.

Operacija: V nekaterih primerih, zlasti pri večjih poškodbah ali ponavljajočih se izpahih, je za stabilizacijo ramenskega sklepa potrebna operacija.

Imobilizacija: Po redukciji in operaciji se ramenski sklep običajno imobilizira z zanko ali opornico, da se poškodovana tkiva lahko zacelijo. Opornico je pogosto potrebno nositi neprestano nekaj tednov.

Kinezioterapija: Ko se rama dovolj zaceli, lahko pričnemo z gibalno terapijo, da ponovno pridobimo moč in polno gibljivost.

Okrevanje: Čas okrevanja po izpahu rame je odvisen od resnosti poškodbe in načina zdravljenja. Da ponovno pridobite polno moč in obseg gibanja v rami, lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev.

Preprečevanje: Da bi zmanjšali tveganje za izpah rame, je treba s specialnimi vajami krepiti mišice okoli ramenskega sklepa. Rama je namreč zelo gibljiv sklep, posledično pa manj stabilen. V primeru, da je obsklepna muskulatura močna, bo sklep bolj stabilen in bo tveganje za izpah manjše. Pri preprečevanju poškodb lahko pomaga tudi zaščitna oprema, kot so ramenski ščitniki pri kontaktnih športih (hokej, ameriški nogomet).

Če sumite na izpah rame, se je pomembno čimprej posvetovati z zdravstvenim delavcem za ustrezno oceno in načrt zdravljenja, saj lahko hitra in ustrezna oskrba izboljša izide in zmanjša tveganje za dolgoročne zaplete.

Po izpahu je treba izvajati posebne vaje za krepitev mišic okoli ramenskega sklepa in izboljšanje stabilnosti. Vendar je ključnega pomena, da upoštevate navodila zdravstvenega delavca in obremenitev stopnjujete postopoma, saj lahko hitenje z vajami privede do ponovne poškodbe.

Vaje ob izpahu rame

Vaje za povečevanje gibljivosti

Pendularna vaja: Stojte predklonjeni ali se naslonite nad mizo in pustite, da roka prosto visi. Z njo nežno nihajte v majhnih krogih v obe smeri, tako da s telesom krožite, roka pa prosto sledi telesu.

Plezanje po steni: Stojte obrnjeni proti steni in s prsti plezajte po steni tako visoko, kolikor je mogoče. Nato roko počasi spustite nazaj.

Raztezanje med vrati: Stojte med okvirom vrat in upognite komolec pravokotno. Podlahti prislonite ob okvir vrat in se rahlo nagnite naprej, da raztegnete prsne in ramenske mišice

Krepilne vaje

Izometrične vaje

Pri tem režimu mišičnega naprezanja krčite ramenske mišice, ne da bi premikali roko.

Izometrični odmik rame: Z roko pritisnite ob steno ali trdno podlago, komolec pa je upognjen pod kotom 90 stopinj.

Izometrična zunanja rotacija rame: V rokah držite elastični trak, tako da sta komolca naslonjena na telo in podlahti zarotirajte navzven. Položaj zadržite 30 sekund, nato pa se počasi vrnite v začetni položaj.

Vaje za rotatorno manšeto

Zunanja rotacija rame: Na fiksno točko pritrdite elastični trak, drugi konec pa držite v roki. Komolec naj bo naslonjen na telo, podlaket pa zarotirajte navzven.

Notranja rotacija rame: Podobno kot pri zunanji rotaciji, le da tokrat rotirate podlaket navznoter.

Krepitev oblopatične muskulature

Retrakcija lopatic: Sedite, stojte ali ležite z rokami prosto ob telesu. Stisnite lopatici skupaj, nato pa se sprostite. Bodite pozorni, da pri tem ne dvigujete ramen.

Angeli ob steni: S hrbtom se postavite ob steno in z rokami drsite po steni navzgor in navzdol, pri tem pa ohranjajte rame, komolce in zapestja v stiku s steno.

Vaje ob izpahu rame imate zbrane v  videoposnetku:

Ohranjanje pokončne drže telesa

Zlasti kadar dlje časa sedite ali stojite, vadite pravilno držo tako, da držite ramena rahlo nazaj in navzdol. Prav tako si ustrezno nastavite višino sedeža in ekrana. Bodite pozorni, da se vam pri različnih potegih in potiskih rama ne dviguje.

Progresivne vaje z uporom

Ko pridobite moč in stabilnost, lahko pod vodstvom strokovnjaka vključite krepilne vaje z elastičnimi trakovi, utežmi in škripci.

Funkcionalna vadba

V vadbo postopoma ponovno vključite funkcionalne gibe, kot so horizontalni in vertikalni potegi (veslanja in zgibi) ter horizontalni in vertikalni potiski (sklece in potiski nad glavo). Kasneje se lahko prične izvajati tudi balistična gibanja kot so zamahi, udarci in meti.

Vaje vedno izvajajte pod nadzorom strokovnjaka, ki vas bo vodil skozi ustrezno napredovanje in zagotovil, da jih izvajate pravilno, da se izognete ponovnim poškodbam. Poleg tega poslušajte svoje telo in se izogibajte vajam, ki povzročajo bolečine ali nelagodje, saj je to lahko znak, da še niste dovolj pripravljeni za njih. Vaša rehabilitacija mora biti prilagojena vašemu specifičnemu stanju, napredku in cilju.

Kako vam lahko pomagamo?

V primeru, da ste si izpahnili ramo, vam svetujemo, da poškodbo pravočasno pričnete sanirati. Dobrodošli ste v KinVitalu, kjer vam bomo z veseljem svetovali. Pri nas vam je na voljo fizioterapija, kot tudi kineziološka vadba, kjer boste povrnili nazaj ustrezno stabilnost in mobilnost poškodovane rame.

Prijavite se na brezplačni posvet in pomagali vam bomo povrniti funkcionalnost vaše rame.

Potrebujete pomoč oziroma imate vprašanje za nas?

Prijavi se na uvodni posvet