Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Je žeja dovolj natančen dražljaj za optimalno hidracijo?

Večina rekreativcev za vsako ceno golta izotonične napitke in gele s pristopom ‘bolje več kot premalo’. Vprašanje je, ali lahko pretiravamo? ?

Ker naš kolega Tim Podlogar, ki je tako kot mi kineziologijo doštudiral na Fakulteti za šport, večino časa preživi v Birminghamu na doktorskem študiju, smo preko Skypa z njim opravili pogovor o vedno zanimivi temi strastnih rekreativcev in športnikov. Na Tima smo se obrnili, ker je specializiran v področje fiziologije prehrane in napora in o temi hidracije zagotovo ve več, kot vemo sami. Zakaj ne bi potem izprašali nekoga, za katerega vemo, da je samo na temo hidracije prebral stotine znanstvenih raziskav in na to temo pisal na svojem portalu Kineziolog.si, ter v strokovnih publikacijah.

Na spodnjem video posnetku smo se pogovarjali:

  • koliko in katere tekočine potrebujemo za optimalno hidracijo
  • kako lahko ob telesni aktivnosti pride do pojava pretirane hidracije ter kako so simptomi prehidracije podobni tistim ob dehidraciji
  • kako vemo, da med telesno aktivnostjo pijemo dovolj
  • ali dodatek magnezija sploh vpliva na zmanjšanje mišičnih krčev
  • kdaj so izotonični napitki in hidracijski geli za rekreativca smiselni
  • nekaj malega o prehrani maratonca pred in med maratonom

Če vam pogovor še vedno ni odgovoril na vaša nekatera vprašanja ali pa morda želite podrobnejšo razlago katere od trditev na temo o hidraciji, napišite vaša vprašanja v komentarje videa na Youtubu in potrudili se bomo, da v enem od prihajajočih intervjujev s Timom naslovimo vaša vprašanja.

Kot smo omenili, Tim je o hidraciji že spisal par besed, zato spodaj prilagamo par povezav, na katerih si lahko o tematiki preberete še kaj več.

V 21. stoletju je žeja še vedno primeren dražljaj za vnos tekočin med vadbo

Glavobol med vadbo je lahko znak za alarm

Spodnja povezava vas pelje na strokovni članek Tima Podlogarja o hidraciji:

Kako se hidrirati, da preprečimo padec zmogljivosti in nastanek z vadbo povezane hiponatremije