Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe

Katero kolensko opornico izbrati?

Koleno spada med najbolj pomembne sklepe v našem telesu. S staranjem ali športnimi poškodbami pa pogosto pride do težav, ki se ponavadi kažejo z bolečinami ali nestabilnostjo v sklepu. Na srečo je na trgu široka ponudba kolenskih opornic, ki lajšajo simptome in nam pomagajo, da ostanemo športno aktivni.

Pri izbiri ustrezne kolenske opornice je potrebno biti preudaren, saj obstaja več različnih modelov.

Verjetno ste na kakem tekaču že opazili podkolenski trak. Uporablja se za stabilizacijo pogačice. Priporoča se ob vnetju pogačice, bolečinah ob hoji ali teku navzdol in pa tudi preventivno, če se ukvarjate s športom z veliko teka in skakanja (npr. košarka).

Dvojni kolenski trak je na pogled podoben podkolenskemu. Priporoča se ob tekaškem ali skakalnem kolenu, kroničnih bolečinah in večjih obremenitvah.

Stabilizator kolena z odprtino za pogačico nudi močno oporo, hkrati pa še vedno zagotavlja fleksibilnost. Najbolje ga je uporabljati po potrebi, saj lahko nošnja na dolgi rok oslabi nožne mišice – je pa to seveda tudi odvisno od posameznega modela.

Za preprečevanje poškodb se uporablja tudi 4-točkovne kovinske opornice, ki prenesejo večje pritiske (npr. med smučanjem). Še ena zelo priljubljena kolenska opornica pa je bandaža. Priporoča se predvsem pri otekanju kolenskega sklepa, saj spodbuja prekrvavitev. Ne nudi pa močnejše opore kot denimo stabilizator.

Na splošno se vedno priporoča čim šibkejša in manjša opornica, ki še služi svojemu namenu. Ob bolečinah ob teku po klancu se torej naprej odločite za podkolenski trak, ne stabilizator. Trak namreč pokrije manjšo površino kolena – točno tam, kjer je to potrebno.

V spletni trgovini in fizičnih prodajalnah Sanolabor boste našli več kot 25 različnih modelov kolenskih opornic, z veseljem pa vam tudi svetujejo glede tega, katero izbrati.

Zapis je pripravil Sanolabor.