Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Kineziotaping – kako pravilno uporabiti kineziološke trakove?

Piše: Blaž Mušič, fizioterapevt

Je metoda lepljenja elastičnih trakov, ki imajo posebne mehansko-elastične učinke  na telo z namenom dopolnilnega zdravljenja pri raznih poškodbah ali obolenjih.

Na začetku se jih je uporabljalo za zdravljenje športnih poškodb, vedno več pa se jih uporablja tudi pri splošni populaciji tako za zdravljenje kot preventivo.

Na kakšen način delujejo?

Kineziološki trakovi, ki jih nalepimo na kožo, zaradi svoj elastičnosti privzdignejo kožo in druge plasti pod njo, kar poveča subdermalni prostor. S tem pospešimo limfni pretok in povečamo pretok krvi, s katerim izboljšamo celjenje tkiva. Poleg tega se zaradi povečanega prostora razbremeni tudi pritisk na živce, kar povzroči zmanjšanje bolečine. Zaradi povečanega pretoka krvi naj bi kineziološki trakovi pripomogli tudi k večji mišični moči, vendar novejše raziskave pri zdravih ljudeh tega niso potrdile.

Učinki kineziotapinga:

 • Zmanjša bolečino
 • Povečajo limfni in krvni pretok
 • Izboljšajo držo
 • Pomaga pri celjenju in spremembi mišičnega tonusa
 • Lahko preprečuje delni izpah sklepa
 • Normalizira in ščiti mišice

Za dosego optimalnega učinka naj se kineziološke trakove uporablja samo kot dopolnilna terapija, saj z aplikacijo kineziotapinga ne bomo dosegli dolgoročnih učinkov.  Zelo pomembna je kombinacija z kinezioterapijo – kineziološko vadbo, kjer boste prav z vajami dosegli ključni učinek.

Osnovna navodila za aplikacijo trakov

Katero barvo izbrati?

Vsi trakovi imajo enako sestavo in enako elastičnost, zato je izbira barve odvisna od vas. Nekateri predlagajo, da ob akutnih stanjih/vnetjih izbiramo bolj hladne barve, medtem ko za aplikacijo trakov pri kroničnih stanjih izberemo tople barve.

Kako trak narežemo?

Poznamo več tipov narezanega traku. Najpogosteje se trakove nareže v oblike črke I,Y,V in pahljače.  Za daljšo obstojnost je priporočljivo, da robove obrežemo, saj se nam bo zaradi tega trak težje odlepil.

Tehnike lepljenja kinezioloških trakov:

 • Mišična tehnika
 • Limfna tehnika
 • Ligamentna tehnika

Kot nam samo ime pove, se mišična tehnika uporablja za aplikacijo na mišico. Na mišico najprej nalepimo bazo. Bazo nalepimo, ko je mišica v sproščenem stanju. Nato postavimo mišico v raztegnjen položaj in trak samo polagamo po mišici do njenega narastišča.

Limfna tehnika se uporablja pri oteklinah. Pri limfni tehniki trak narežemo na obliko pahljače. Tako kot pri mišični tehniki, nalepimo najprej bazo, ko je mišica v sproščenem stanju. Nato postavimo tkivo, ki ga obravnavamo, v rahel razteg in trakove spet samo položimo čez obravnavano področje. Zelo pomembno je, da trakove samo položimo in jih nič ne raztegujemo.

Ligamentno tehniko pa se uporablja pri raznih bolečih točkah (trigger point) ter za stabilizacijo sklepa.

Če želimo delovati točkovno (pri trigger točki, burzitisu…), narežemo 4 trakove, dolge približno 10 cm. Nato jih raztegnemo na 50% in jih v obliki zvezde položimo na bolečo točko.

V primeru, da želimo stabilizirati sklep, trak prav tako raztegnemo na 50-70 % in apliciramo čez sklep. Po navadi se to tehniko uporablja za stabilizacijo ramenskega obroča, pri sindromu karpalnega kanala, pri skakalnem kolenu in poškodbah medialnega in lateralnega kolateralnega ligamenta.

Primer aplikacije kinezioloških trakov pri skakalnem kolenu (kombinacija mišične in ligamente tehnike): najprej apliciramo modri kinezio trak, s katerim obravnavamo sprednjo stegensko mišico. Začnemo z bazo (prvih 3-5 cm), ki jo apliciramo na sproščeno mišico. Ko je baza aplicirana, postavimo mišico v raztegnjen položaj in apliciramo trak do točke, kjer je trak razdeljen.

Nato vsak konec traku posebej nalepimo do narastišča. Ko je modri trak apliciran, začnemo z aplikacijo rdečih trakov. Zatipamo sklepno špranjo in apliciramo najprej notranji in nato zunanji trak. Trakova apliciramo tako, da jih rahlo raztegnemo, koleno pa imamo v iztegnjenem položaju. Ko je sredina traku aplicirana, koleno pokrčimo in nalepimo še končne dele traku. Trak pod pogačico najprej raztegnemo in ga apliciramo na pokrčeno koleno.

Primer limfne tehnike. Trakove narežemo v obliko pahljače. Najprej nalepimo bazo, nato damo obravnavano področje v raztegnjen položaj in polagamo vsak trakec posebej. Trakci se lahko med sabo križajo.

Kinezioloških trakov ne apliciramo:

 • Na področju odprtih ran
 • Pri spremembah na koži
 • Ob akutnih vnetjih
 • Med nosečnostjo (področje hrbta in trebuha)
 • Krčne žile
 • Hujše srčno popuščanje

Kineziološki trakovi načeloma tudi nimajo neželenih stranskih učinkov, pri občutljivih ljudeh se lahko pojavi draženje kože.

Kot smo že omenili, nam kineziološki trakovi kot samostojna terapija ne bodo dolgotrajno izboljšali stanja. Zato je zelo pomembno, da se jih uporablja samo kot dopolnilna terapija v kombinaciji z kinezioterapijo in fizioterapijo. Tehnika aplikacije kinezioloških trakov, ki jo bomo uporabili, je odvisna od vašega stanja.

Imate vprašanje za nas?

V kolikor imate kakšno vprašanje glede vaših težav in aplikacije kinezioloških trakov, nas lahko seveda pokličete ali pa se prijavite na brezplačni posvet in najdemo pravo rešitev za vas.

Potrebujete pomoč oziroma imate vprašanje za nas?

Prijavi se na uvodni posvet