Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Inkontinenca: ko ne zdržite več (1. del)

Piše: Gašper Gričar, kineziolog

Inkontinenca je stanje, za katero je značilna izguba nadzora nad uriniranjem ali izločanjem blata. Lahko se kaže na različne načine in prizadene ljudi vseh starosti. Precej pogosta je pri ženskah v nosečniški oziroma poporodni fazi. Lahko pa nas ta težava doleti tudi v drugih obdobjih življenja. Dobra novica je ta, da se da pogosto z ustreznimi vajami stanje precej izboljšati oziroma povsem odpraviti težavo. Več pa v nadaljevanju.

Inkontinenca urina

Gre za neprostovoljno uhajanje urina. Obstaja več podtipov urinske inkontinence, med drugim:

Stresna inkontinenca: O njej govorimo, ko telesne dejavnosti, kot so kašljanje, kihanje, smeh ali dvigovanje težkih predmetov povzročijo pritisk na mehur in s tem povzročijo uhajanje urina.

Urgentna inkontinenca: Pri tej vrsti gre zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja za nenadno in močno potrebo po uriniranju, ki ji pogosto sledi neprostovoljno uhajanje urina.

Prelivna inkontinenca: Gre za stanje s slabo kontrolo sečnega mehurja, zato pogosto nehote prihaja do uhajanja urina.

Funkcionalna inkontinenca: O njej govorimo, kadar fizične ali kognitivne motnje osebi preprečujejo, da bi pravočasno dosegla stranišče.

Mešana inkontinenca: Pri nekaterih posameznikih se lahko pojavi kombinacija dveh ali več zgornjih vrst.

Vir slike: Urinary Incontinence | Chin Chong Min Urology & Robotic Surgery Centre (ccmurology.com)

Inkontinenca blata

To stanje vključuje nehoteno odvajanje blata ali plinov. Nastane zaradi različnih dejavnikov, vključno s poškodbami mišic ali živcev, kronično diarejo ali boleznimi danke in/ali anusa.

Možnosti obravnave

Obravnava inkontinence se razlikuje glede na vrsto in resnost stanja ter glede na vzrok nastanka. Možnosti obravnave segajo od sprememb življenjskega sloga in vedenjskih strategij do zdravil, medicinskih pripomočkov in kirurških posegov. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj najpogostejših pristopov obravnavanja inkontinence:

Spremembe življenjskega sloga in vedenja

Vaje za medenično dno (Keglove vaje): Te vaje okrepijo mišice, ki nadzorujejo delovanje mehurja in črevesja. Fizioterapevt ali kineziolog vam lahko svetuje, kako jih pravilno izvajati.

Vadba zadrževanja urina: Vključuje postopno podaljševanje časa med obiski stranišča, da se izboljša nadzor nad izločanjem.

Spremembe v prehrani: Izogibanje določeni hrani in pijači, ki lahko draži mehur, npr. kofeinu, alkoholu in zelo začinjeni hrani, lahko pomaga zmanjšati simptome urinske inkontinence.

Prilagajanje uživanja tekočin: Ustrezna hidracija je bistvenega pomena, vendar lahko s pravočasnim vnosom tekočine zmanjšamo potrebo po pogostem uriniranju, zlasti pred spanjem.

Ohranjanje zdravega odstotka telesne maščobe: Izguba odvečne maščobne mase lahko zmanjša obremenitev mišic medeničnega dna in zmanjša simptome urinske inkontinence.

Zdravila

Odvisno od vrste inkontinence lahko zdravstveni delavci predpišejo zdravila kot so antiholinergiki, beta-3 agonisti ali alfa blokatorji za obvladovanje simptomov.

Pri ženskah po menopavzi, pri katerih je urinska inkontinenca povezana s hormonskimi spremembami, se v hujših primerih lahko uvede hormonska terapija.

Medicinski pripomočki

Pri ženskah s stresno inkontinenco se lahko priporoča uporaba pesarija (pripomočka, ki se vstavi v nožnico, da podpre mehur, nožnico in maternico).

V nekaterih primerih se lahko za zdravljenje urinske inkontinence uporablja terapija z električno stimulacijo ali nevromodulacijske naprave.

Operacija

O operaciji se običajno razmišlja, kadar so drugi načini zdravljenja neučinkoviti ali pri hudih primerih inkontinence.

Pogosti kirurški posegi za zmanjševanje/odpravljanje urinske inkontinence vključujejo sling postopek, suspenzijo vratu mehurja in namestitev umetnega urinskega sfinktra.

Tudi inkontinenco blata se lahko obravnava kirurško, na primer s sfinkteroplastiko ali kolostomo.

Katetri:

V nekaterih primerih je za obvladovanje urinske inkontinence, zlasti če gre za zadrževanje urina, morda potrebna stalna ali občasna kateterizacija.

Izbira vrste obravnave je odvisna od posameznikovega specifičnega stanja, vzroka nastanka in njegovega splošnega zdravstvenega stanja. Zdravstveni delavec, pogosto urolog ali ginekolog bo opravil temeljito oceno in skupaj s posameznikom določil najprimernejšo obravnavo.

Za natančno diagnozo in prilagojena priporočila glede obravnave se je dobro posvetovati s strokovnjakom. Učinkovita in pravočasna obravnava lahko bistveno izboljša kakovost življenja posameznika in zmanjša vpliv inkontinence na vsakodnevne dejavnosti.

Keglove vaje

Ob pojavu simptomov, sumu ali diagnozi inkontinence priporočamo čimprejšnji pričetek izvajanja specialnih vaj. Vaje namenjene zmanjševanju inkontinence se osredotočajo predvsem na krepitev mišic medeničnega dna, ki imajo ključno vlogo pri nadzoru izločanja urina in blata. Imenujejo se Keglove vaje in so lahko koristne za moške in ženske, ki se soočajo z inkontinenco urina in/ali blata. Preberite si, kako izvajati Keglove vaje:

Prepoznavanje mišic medeničnega dna:

Da bi začutili te mišice, poskusite med uriniranjem zaustaviti tok urina. Mišice, ki ste jih pri tem uporabili, so mišice medeničnega dna. Druga možnost je, da napnete mišice, kot da bi želeli preprečiti odvajanje plinov ali blata.

Izvajanje Keglovih vaj:

Ko ste začutili mišice medeničnega dna, poiščite miren in udoben prostor, kjer lahko sedite ali ležite.

Globoko vdihnite in ob izdihu napnite mišice medeničnega dna. Predstavljajte si, da jih vlečete navzgor in navznoter.

Kontrakcijo zadržite od 3 do 5 sekund. Pazite, da pri tem ne napenjate mišic nog in trebušnih mišic.

Mišice popolnoma sprostite za toliko časa, kolikor časa ste zadržali kontrakcijo.

Naredite 10 do 15 ponovitev vsaj trikrat na dan.

Nasveti za učinkovite Keglove vaje:

Bodite konsistentni: Izvajajte Keglove vaje vsak dan in opazili boste izboljšanje mišične moči in nadzora nad izločanjem.

Postopoma povečujte intenzivnost: Najprej začnite s krajšimi kontrakcijami in manjšim številom ponovitev  in postopoma podaljšujte trajanje kontrakcij in število ponovitev.

Med izvajanjem vaj normalno dihajte: Med izvajanjem Keglovih vaj ne pozabite normalno dihati. Bodite pozorni, da med kontrakcijo ne zadržujete sape.

Izvajajte izolirane kontrakcije: Osredotočite se na izolacijo in krčenje mišic medeničnega dna brez aktiviranja drugih mišičnih skupin.

Če niste prepričani ali Keglove vaje izvajate pravilno, vam svetujemo, da se posvetujete s kineziologom ali fizioterapevtom. Ta vam bo sestavil vadbeni program glede na vaše stanje in telesne sposobnosti, prav tako pa vas bo naučil pravilne tehnike izvajanja in vam postopno povečeval težavnost.

Poleg Keglovih vaj lahko k boljšemu nadzoru izločanja urina in blata prispeva tudi vključevanje drugih sprememb življenjskega sloga, kot so vzdrževanje zdrave telesne teže, obvladovanje zaprtja in izogibanje diuretikom.

Inkontinenca je lahko neprijetno in socialno izolativno stanje, vendar je pomembno opozoriti, da ni normalen del staranja. Pogosto je posledica osnovnih zdravstvenih težav ali slabe telesne pripravljenosti. Možnosti zdravljenja inkontinence so odvisne od vzroka in lahko vključujejo spremembo življenjskega sloga, zdravila, medicinske pripomočke ali operacijo. Ne glede na način obravnave pa vedno pomaga, da izboljšate svojo telesno pripravljenost in izvajate Keglove vaje.

Priporočamo vam, da poiščete kineziologa, ki vas bo obravnaval kot celoto, vam pripravil ustrezen program glede na vaše telesne sposobnosti, težave in cilje ter vas naučil pravilne tehnike izvajanja vaj, vas spodbujal in vam program postopno oteževal.

2. del članka si lahko ogledate tukaj.

Kako vam lahko pomagamo pri nas?

Če imate težave z inkontinenco je ključno, da pričnete čimprej z aktivno obravnavo. S tem boste zmanjšali inkontinenco ali zaustavili oz. upočasnili njeno napredovanje. Če niste prepričani, kako se lotiti obravnave, lahko pridete k nam na uvodni posvet.

Pogledali bomo ustrezne vaje za vaj in kako narediti ustrezne spremembe na nivoju življenjskega sloga. Vse z namenom za čim boljši končni rezultat.

Potrebujete pomoč oziroma imate vprašanje za nas?

Prijavi se na uvodni posvet