Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Motivacija – ultimativen ključ do redne telesne aktivnosti?

Piše: Črt Korošec

Vprašanje, ki mi ga je pred kratkim zastavila vadeča med pogovorom:

“Kako obdržiš motivacijo za trening in rekreacijo?”

Takoj sem odvrnil: »Je to sploh vprašanje na mestu? Da ni že samo vprašanje tisto, ki nas vrže s tira in usmerja v slepo ulico.«

Takoj za tem sem navrgel še besedo DISCIPLINA.

Disciplina je ključ, ki iz dneva v dan odklepa vrata zidov, ki si jih postavljamo.

Motivacija? Še vedno pomembna, ja. Ampak morda na drugačen način, kot si to mogoče predstavljamo.

Motivacija je tista, ki štarta. Štartni skok. Bolje rečeno – EKSPLOZIVEN štartni skok proti svojim ciljem.

Vsi vemo, da težko maksimalno šprintamo več kot par 10 metrov, kajne? Motivacija je običajno kratkotrajnega roka, se pa zato lahko pogosto vrača nazaj v močnih valovih.

Motivacija in disciplina preko prispodobe

DISCIPLINA je v nasprotju z motivacijo naša vzdržljivostna sila, ki nadaljuje tisto, kar je motivacija začela.

Če se vrnemo k prispodobi ključa. Motivacija je tista prva misel in odločitev, da bi bilo pametno, če bi si izdelal ključ, ki bi mi vsak dan lahko odklepal vrata, ki so na poti do zastavljenih ciljev. Motivacija sprejme odločitev in nas spravi do ključarja, ki nam potem ključ tudi izdela.

Ko je ključ že izdelan, smo dosegli svojo prvo zmago. Navdaja nas dober občutek prvotnega uspeha.

»Ja, končno sem se spravil v akcijo! Imam ključ!« In ta mali trenutek zmagoslavja običajno pospremimo z blagim, komajda vidnim padcem motivacije. Motivacija se je ‘utrudila’. Saj veste, ljudje hitro lahko zaspimo na lastnih lovorikah. 😉

Naslednji dan se zbudim in pred sabo vidim cel kup vrat, ki jih moram tekom dneva odkleniti. Tako je, nismo še omenili vrat, ki smo jih odklepali že prej. Vsaka vrata pa zahtevajo SVOJ ključ!

Včeraj smo celemu šopu ključev dodali še dodaten ključ, kar nam predstavlja še dodatno delo. Že tako me zapestje boli od vsega tega odklepanja in mešetarjenja s ključi, zdaj pa imam tu še nov ključ, za katerega še ne vem čisto dobro, kam ga umestim, da za naprej vem, katera vrata točno sploh odklepa.

Hitro pomislimo, mah, saj pri toliko vratih nimam ravno vsak dan časa še za ta nova vrata. – motivacija je padla.

Ko je motivacija ‘spočita’ in nabita z energijo, imamo občutek, da smo sposobni premikati gore – vrata odklepati s tako hitrostjo, kot to počne ključar v Matrici.

keymaker_matrix

Keymaker matrix

To energijo zato usmerimo v bolj strateško razmišljanje in ne brezglavo obešanje ciljev, ki se nahajajo le za protivlomnimi vrati, za katere potrebujemo prav specialen ključ, specialnega ključarja (ki je dražji) in za vsako odklepanje pet obratov ključa. PET, za božjo voljo!!! Za ena usra** vrata?!

Strateško usmerimo energijo trenutne motivacije

Če imaš na voljo 10 ur za podreti ogromno drevo, je racionalneje 8 od teh ur porabiti za načrtovanje in 2 uri za dejansko fizično delo.

Verjetno ste že slišali za to modrost. Ena od interpretiranih poant tega reka je tudi ta, da je seveda lahko tudi obratno. 2 uri planiranja, 8 ur sečnje. Le odločite se, kaj vam je ljubše …

Ker je motivacija utrudljiva in kratkoročna zver, jo uporabimo sebi karseda v prid.

Morda bi bila boljša strategija, da energijo porabimo v premislek, ali sem sploh zmožen navesiti nov kompliciran ključ na še tako velik šop ključev. Sem sploh zmožen rednega in vestnega odklepanja dodatnih protivlomnih vrat?

Če je šop ključev že sedaj velik, potem bi bila morda boljša strategija, da se brzdamo in energijo preusmerimo v strateški premislek: »Raje prihranim svoj čas in denar in si namesto protivlomnih vrat namestim lahka, lesena in nihajna vrata.“

Ne potrebujem ključa, obiska pri ključarju, denar prihranim in kar je še najbolje – naslednji dan se ne bom kaj dosti sekiral, saj so nova vrata izjemno lahka. Praktično skoraj sama se odprejo, ko grem skozi.

Poanta je v tem, da sčasoma (čez mesec, dva ali tri) ta vrata ohranim (in jih ne podrem ter zvlečem na odpad), se na njih z relativno lahkoto navadim in si brez njih enostavno ne predstavljam več svojega vsakdana.

Zdaj šele ko sem na vrata navajen, na to kje stojijo, na to kdaj v dnevu moram skozi in na nagrado, ki jih dobim za temi vrati, razmišljam, da jih vendarle nadomestim s konkretnimi vrati.

vrata

vrata

Prisvojil sem si navado odpiranja teh vrat in mi nov ključ ter težja vrata jutri ne bodo več predstavljala tako velikega napora.

Zakaj sploh težja vrata? Enostavno. Večja in bolj masivna kot so vrata, večje nagrade so skrite na varnem za njimi.

Kemični svinčnik v stanovanju pustimo sredi mize, medtem ko nakit ali denarnico pospravimo na manj očitno mesto. Nekateri celo v sef.

Poanta?

Preselimo se iz prispodobe v konkreten primer.

Želim se redno rekreirati vsaj 3x tedensko (trenutno sem na ničli, morda 3 sprehodi mesečno in en kratek tek v istem mesecu).

Boljša in učinkovitejša je slednja pot:

 • Vsak dan se porekreiram. VSAK DAN? Da, vsak dan – AMPAK le za 5-10 minut (20, če imam dober dan).
 • Ni važno, kaj počnem teh 10 minut. Lahko je tudi samo sprehod.
 • Važen je namen – da si namenoma vzamem 10 minut v dnevu za rekreacijo (karkoli že to pač je).
 • Ker 10 minut sprehoda pa ja ni tako zelo težko, se tega VESTNO in DISCIPLINIRANO držim VSAK DAN, minimalno 40 – 60 dni.
 • Cilj tukaj ni pridobivati na telesni kondiciji (čeprav se to zna zgoditi samo od sebe), temveč USVOJITI NAVADO (primer lesenih nihajnih vrat brez ključa – tako lahke, da skupaj s svojimi nagradami elegantno zlezejo pod kožo kot NAVADA, brez katere že skoraj ne morem več.)
 • Motivacija bo padla po par dnevih, to je dejstvo! Zato se strogo zavežem, da se 5-10 minutnih sprehodov držim res VSAK DAN! Tudi takrat, ko se mi ne bo ljubilo.
 • Zdaj veste, zakaj le 5-10 minut? Da je cilj LAHKO OSVOLJIV. Da se lažje discipliniram celih 60 dni.
 • Disciplina je tista, ki ohranja konsistenco, NE motivacija. Zato že v prvem navalu motivacije, ko načrtujete svoj 60 dnevni (izjemno lahek na papirju) podvig, energijo usmerjajte v PRIČAKOVANJE upada motivacije v roku prvega tedna.
 • Zaradi pričakovanega upada motivacije, se disciplinirano in kot klop držite dogovorjenega. Običajno pomaga zaveza drugi osebi, ne le sebi (prijatelju, partnerju …). Ker ste obljubili svojemu partnerju, da boste res čisto vsak dan opravili z 10 minutnim sprehodom, je večja verjetnost za vašo doslednost.
 • Izkoristite začetno motivacijo za reševanje problemov VNAPREJ. Recimo, da lahko pričakujete klasičen izgovor: „Nimam časa.“ Že zdaj razmislite, kako boste reagirali in se izvili ven iz tega izgovora. Takrat bo prepozno.
 • Močnejša kot je navada, večje cilje znotraj le-te si lahko postavljate (težja in močnejša vrata lahko montirate). Drznejši cilji pa seveda prinašajo večje nagrade takrat, ko cilje tudi osvajamo.

Par dejstev

 • Navada se težko usvoji v roku enega meseca.
 • Nova navada se uspešno tvori in zasidra v 2 – 9 mesecih (odvisno od posameznika, navade in številnih zunanjih dejavnikov).
 • Zaobljubite se še komu drugemu, ne le sebi.
 • Ne pozabite, motivacija hitro poide. Ko je na višku, izkoristite energijo in zanos za strateški pristop (iskanje rešitev ob pričakovanih izgovorih …)
 • Tudi ko je navada usvojena in ste praktično že na avtopilotu, je disciplina tista, ki avtopilot napaja s tistim minimalnim vložkom energije. Tudi avtopilot se mora iz nečesa napajati. V našem primeru je to disciplina! (V službo hodite, čeprav se vem redko ljubi zjutraj vstati – disciplina).

Pomembno

Disciplina in navade nam pomagajo funkcionirati tekom vsakdana. Vendar kljub temu ne izvajajte terorja sami nad seboj.

Če si želite vitalnosti na dolgi rok in si zavoljo tega cilja zastavite redno in sčasoma celo vsakodnevno rekreiranje, prosim ne silite z glavo skozi zid v dejavnosti, ki so vam res v nič drugega kot v muko!

Homer_simpson

Homer simpson

Če radi tečete, tecite. Če radi plavate, plavajte. Če radi kolesarite, kolesarite. Veste, kam ciljam?

Disciplina je naše najmočnejše orodje, a ga ne izkoriščajmo zato, da si povzročamo dodaten negativen stres, ki ni obvladljiv.

Za konec

Motivacija je ključna, vedno je bila. Vendar se na motivacijo ne moremo zanašati na dolgi rok, saj ima ves čas hitre vzpone in hitre padce.

Kombinacija motivacije in discipline je recept, ki se ga moramo držati.

Zato se raje osredotočajmo malenkost več na treniranje vzdržljivostne mišice, ki ji pravimo disciplina. In da, disciplina je sposobnost, ki jo lahko krepimo in izboljšujemo.

Če vam nek ideal ali cilj tako zelo veliko pomeni, do njega zagotovo ne boste prišli zgolj z motivacijo. Disciplina bo nujna.

Konec koncev, pomislite, moč discipline uporabljate vsak dan, pa se tega sploh ne zavedate. Ko si vsak dan ščetkate zobe. Ko vsak dan svojim otrokom pripravite obrok. Ko se vsak dan odpravite v službo. Ko se ob kupu dela dobesedno prisilite in v koledar napišete termin za 2 uri s prijateljem – in se tega termina potem tudi držite.

Vidite? Disciplino danes uveljavljate tudi za tiste prijetne stvari. Sprehod ali izlet s prijateljem je prijetna stvar, vendar bi brez nekoliko discipline ta sprehod zaradi obilice obveznosti lahko prestavljali več mesecev ali celo let … Vse dokler se ob nasledenjm srečanju sploh ne bi več spoznala. 😉