Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Najpogostejše poškodbe rame

Piše: Blaž Mušič, fizioterapevt

Ramenski sklep je zelo kompleksen. V osnovi je sestavljen iz 4 sklepov, ki nam omogočajo precejšnjo gibljivost v tem delu telesa. In prav ta gibljivost ter odprtost sklepa sta pogosto tudi problematični pri ramenskih težavah. Pogosto je pri poškodbah ali bolečinah najbolj prizadeta prav gibljivost v kombinaciji z močjo. V spodnjem zapisu smo vam pripravili nekaj najbolj pogostih poškodb v rami ter tudi nasvetov, kako odpraviti težave in vrniti ramo v želeno stanje.

 1. TENDINITIS IN TENDINOZA

Tendinitis = vnetje kite mišice (največkrat se vname ovojnica)

Tendinoza = pomeni prav tako vnetje kite, vendar so vneta globlja vlakna. Z ustrezno diagnostiko opazimo tudi spremenjeno organiziranost vlaken.

Samo ime nam pove, da gre pri tendinitisih in tendinozah za vnetje oziroma spremembe na tetivi mišice in ne na sami mišici. Tendinitisi in tendinoze se lahko pojavljajo po celem telesu. Pri mišicah ramenskega obroča se najpogosteje vnamejo tetive rotatorne manšete in bicepsa.

Pri tendinitisih in tendinozah je glavni vzrok nastanka sama mehanska preobremenitev. Obremenitev na mišico je večja od sile, na katero je mišica adaptirana. Zaradi prekomerne obremenitve mišice se sile prenesejo na mišične tetive, kar povzroči vnetje.

Če postane obremenitev kronična, pride do kroničnega bolečinskega sindroma. Najpogosteje se tendinitisi in tendinoze v ramenskem obroču pojavijo pri ljudeh, ki izvajajo ponavljajoče se dolgotrajne gibe, sploh nad nivojem glave (rokometaši, odbojkaši, frizerji, fizični delavci…).

Poleg prekomerne obremenitve je razlog za vnetja tetiv lahko tudi v utesnitvi tetive oziroma mišice, zaradi česar pride do trenja ob drugo strukturo, kar vodi do vnetja.

Kako zdraviti tendinitis in tendinozo?

V aktuni fazi so pomembni počitek, hlajenje in samomasaža boleče mišice, s čimer povečamo prekrvavitev ter izvajanje ustreznih vaj. Vaje prilagodimo vsakemu posamezniku posebej glede na njegovo fizično pripravljenost in sam vzrok vnetja.

Počitek pomeni izogibanje gibom, ki poslabšajo stanje in ne pomeni popolnega mirovanja. Če želimo preprečiti bolečine na dolgi rok, moramo nujno adaptirati naše mišice na obremenitve, ki so pripeljale do bolečin.

Pri ramenskem obroču bodo ključne vaje za izboljšanje prsne gibljivosti ter postopno povečevanje zahtevnosti vaj z vidika gibljivosti in moči.

 1. BURZITIS

Burzitis pomeni vnetje burze. Burza je sluzna vrečka, ki se nahaja med kito in sosednjim tkivom. Njena naloga je zmanjševanje trenja med sklepnimi strukturami. Kot pri tendinitisih tudi do vnetja burz lahko pride po celem telesu. Najpogostejši vzroki burzitisa so:

 • Dolgotrajni pritiski na burzo, do katerih pride zaradi dvigovanja rok nad nivojem glave, kar povzroči stisk burze v subakromialni prostor (pogosteje pri športnikih, fizičnih delavcih)
 • Poškodbe
 • Vnetna obolenja (npr. revmatoidni artritis)
 • Okužbe

Kako zdraviti burzitis?

Bursitis se ponavadi zdravi konzervativno. Pacientu svetujemo počitek od aktivnosti, ki so povzročile vnetje. Poleg tega je v akutni fazi rehabilitacije priporočljivo hlajenje, samomasaža in protibolečinske terapije.

Izvajati je potrebno vaje za ohranjanje gibljivosti in mišično moč. Pomembno je, da se vaje izvajajo v obsegih giba, ki so neboleči. Tukaj z idejo »no pain, no gain« ne bomo prišli daleč, saj bomo nivo bolečine samo poslabšali.

Pomembno je znova zagotoviti ustrezno prsno gibljivost in potem povečevati zahtevnost vaj z vidika mobilnosti in moči. Tako bomo ramo postopoma pripeljali do nebolečega gibanja in ustrezne adaptacije na vsakodnevne ali pa športne obremenitve.

 1. SUBAKROMIALNI UTESNITVENI SINDROM

Pri subakromialnem utesnitvenem sindromu lahko pride do utesnitve med kitami supraspinatusa in akromionom (kljunastim odrastkom lopatice) ali utesnitve tetive dolge glave bicepsa. Utesnitev povzroči bolečino, omejeno gibljivost in zmanjšano mišično moč. Značilen je bolečinski lok pri odročenju roke v obsegu med 60°-120°.


Vir slike: https://www.shoulder-pain-explained.com/shoulder-pain-when-lifting-arm.html

Vzroki za nastanek subakromialnega utesnitvenega sindroma so:

 • Degenerativne spremembe kit, ki povzročijo odebelitev kite in s tem zmanjšanje subakromialnega prostora
 • Tendinitisi in tendinoze (predvsem mišice supraspinatus)
 • Degenerativne spremembe kostnih odrastkov, zaradi česar pride do povečanja kostnine in s tem zmanjšanja subakromialnega prostora
 • Ponavljajoči gibi nad nivojem glave ob neustreznem gibanju lopatice in prsne hrbtenice
 • Slaba drža in neustrezna gibljivost prsnega dela hrbtenice – vaja
 • Oblika akromiona. Poznamo 3 oblike akromiona in sicer:
 1. ploščat akromion, ki omogoča največji obseg giba in omogoča največ subakromialnega prostora
 2. ukrivljen, pri katerem je večja možnost za utesnitev, saj je subakromialni prostor rahlo zmanjšan
 3. kljunasti akromion pri katerem je možnost utesnitve večja, subakromialni prostor pa je opazno zmanjšan.

Vir slike: https://radiologykey.com/shoulder-joint/

Kako zdraviti utesnitev v rami?

Subakromialni utesnitveni sindrom se po navadi zdravi konzervativno. Pacientu svetujemo počitek od aktivnosti, ki so povzročile bolečine. V akutni fazi rehabilitacije je priporočljivo hlajenje, samomasaža (masaža velike in male prsne mišice, saj njuna zakrčenost povzroči vlek ramen naprej, kar še dodatno zmanjšuje subakromialni prostor) in protibolečinske terapije. Poleg tega izvajamo vaje za ohranjanje gibljivosti in ter za mišično moč. Pomembno je, da vaje izvajamo v obsegih giba, ki so neboleči.

Pri samem načrtovanju moramo torej biti pozorni na postavitev ramenskega obroča. Rame morajo biti v nevtralni poziciji, saj je le tako subakromialni prostor primerne velikosti.

Preverite zakrčenost prsnih mišic ter gibljivost prsne hrbtenice:

Več o sami utesnitvi ramenskega obroča si lahko preberete tukaj.

 1. RUPTURA ROTATORNE MANŠETE

Ruptura = pretrganje

Parcialna ruptura = delno pretrganje

Do rupture rotatorne manšete pride zaradi prevelikega raztega mišic (predvsem pri ponavljajočih ekscentričnih gibih med fazo zaviranja zgornjega uda, npr. rokometaši), zaradi prevelikih kompresijskih sil na mišico (padec) ali dolgotrajnega drgnjenja mišice (predvsem supraspinatusa) v subakromialnem prostoru.

Kako zdraviti rupturo rotatorne mašete?

Pri rupturah mišic je zelo priporočljivo izvajanje manualne terapije na sami mišici (prečna frikcija) v povezavi s Tecar terapijo. Poleg tega izvajamo vaje za izboljšanje gibljivosti in mišične moči. Ne izvajamo statičnih razteznih vaj, ampak raje izvajamo vaje, pri kateri mišico obremenimo skozi celoten obseg giba. Pri popolni rupturi je včasih potrebno operativno zdravljenje, ki zahteva daljšo rehabilitacijo.

Z vidika kineziološke vadbe pa se priporoča v začetku izvajanje osnovnih gibov v varnih in manj bolečih amplitudah in šele nato prehajanje na polno gibljivost. Ena ključnih zadev je ustrezno  dodajanje vadbe za moč, saj je po poškodbi rotatorne mašete pogost prav primanjkljaj moči.

 1. ADHEZIVNI KAPSULITIS – ZAMRZNJENA RAMA

Adhezivni kapsulitis opisuje stanje, za katero je značilno otrdelost rame, hude bolečine in zmanjšana gibljivost.

Sam vzrok zamrznjene rame še vedno ni jasen. Nekateri strokovnjaki ga povezujejo s psihosomatskimi, biomehanskimi in strukturnimi motnjami. Sindrom lahko traja od nekaj mesecev do več let.

Pri sindromu zamrznjene rame se sklepna ovojnica zadebeli in zakrči. Zaradi tega postane manj raztegljiva, kar vodi v zmanjšano gibljivost in bolečino. Polog ovojnice se zadebelijo tudi tetive rotatorne manšete, kar še dodatno povzroča bolečino in omeji aktivno in pasivno gibljivost.

Kako zdraviti zamrznjeno ramo?

Samo zdravljenje zamrznjene rame še ni popolnoma jasno. Nekatere raziskave ugotavljajo prednosti manualne terapije, vendar bi bilo to področje potrebno še dodatno raziskati. Zelo pomemben del terapije zamrznjene rame je izvajanje ustrezne kinezioterapije. Za preventivno delovanje je potrebno izvajati obremenitve ramenskega obroča v vseh ravninah, zelo pomembno tudi nad nivojem glave.

Adhezivni kapsulitis poteka v treh fazah. V prvi fazi, ki traja navadno 3 mesece, pacient občuti ostro bolečino v predelu narastišča deltoidne mišice. Poleg tega pride do zmanjšane aktivne in pasivne gibljivosti. Pacienti pogosto občutijo bolečino ponoči in nezmožnost ležanja na oboleli rami.

Druga faza traja od 3 do 9 mesecev. V tej fazi se bolečina zmanjša, pride pa do zmanjšanja gibljivosti v vseh smereh.

Tretja faza traja od 9. meseca dalje. V tretji fazi pacient občuti veliko togost ramenskega obroča ter občutek blokade na koncu giba. Sklepna ovojnica ni več oz. je minimalno vneta.

Pri rehabilitaciji adhezivnega kapsulitisa vadbo prilagodimo stanju pacienta. Od manualne terapije se zelo dobro obnese masaže sklepne kapsule ter sklepna mobilizacija. Za zmanjšanje bolečine in povečevanje raztegljivosti kapsule lahko kot pomožno terapijo apliciramo Tecar ali ultrazvočno terapijo.

Več o samem sindromu zamrznjene rame si lahko preberite na povezavi.

OPERACIJE RAMENSKEGA OBROČA

Operacije ramenskega obroča se navadno izvajajo artroskopsko, bodisi za namene  diagnostike ali operacije.

Primeri artroskopij:

 • subakromialna dekompresija: operater odstrani burzo in pobrusi kljunasti odrastek lopatice
 • rekonstrukcija rotatorne manšete: izvaja se pri rupturah mišic
 • stabilizacije glenohumeralnega sklepa (izvaja se lahko tudi odprta operacija). Indikacija je nestabilnost ramenskega obroča.
 • Tenotomija: odstranijo strgano tetivo
 • Tenodeza: prestavitev narastišča mišice

Operativno zdravljenje naj predstavlja zadnjo možnost rehabilitacije. V veliki večini primerov operacija ni potrebna in se ji lahko z ustrezno kineziološko in fizioterapevtsko obravnavo izognemo.

Kako vam lahko pomagamo?

V našem kineziološkem centru opravimo ustrezen uvodni gibalni pregled, s katerim ugotovimo, kakšne so vaše omejitve tako v gibljivosti kot mišični moči. Zelo pomembno je ugotoviti vzrok, zakaj je prišlo do poškodbe in kaj povzroča bolečine. S klasično terapijo ali pa operacijo pogosto le »pogasimo požar«, vzroki pa še vedno ostajajo, kar lahko privede do ponovnih težav.

Glede na vzrok in vaše stanje pripravimo za vas optimalen načrt rehabilitacije ki vključuje tako fizioterapevtsko kot kineziološko obravnavo: gre za povezovanje terapij z ustreznimi vajami.

V primeru, da bi tudi sami potrebovali pomoč, se lahko naročite pri nas na uvodni posvet, kjer bomo naredili plan za nadaljnjo fizioterapevtsko oziroma kineziološko obravnavo.

Potrebujete pomoč oziroma imate vprašanje za nas?

Prijavi se na uvodni posvet