Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Nam sprememba telesne drže lahko spremeni življenje na bolje? (3/3)

Piše: Lenart Hribovšek

Pred vami je tretji del serije treh člankov o telesni drži. Prva dva dela serije člankov si preberite na spodnjih povezavah:

1. del
2. del

“Recept”

V zaključku serije člankov predstavim postopek v 4 ključnih korakov, kako lahko sami z malo pomoči strokovnjaka začnete z odpravo problemov z vašo telesno držo.

Vsak posameznik je drugačen, zato se je potrebno zavedati, da ti koraki ne bodo ustrezali vsem, prav tako je vedno pametno prej opraviti ustrezen pregled pri gibalnem terapevtu, katerega strokovnost ni vprašljiva.  Osebno sem še vedno pristaš obravnave strokovnjaka, vendar pogosto slednje predstavlja prevelik finančni zalogaj, zato si do neke mere z malo usmeritve lahko pomagate tudi sami. Seveda pa je potrebno ugotoviti, kdaj vzrok naših problemov sploh izhaja iz telesne drže.

»If it is not broken, do not fix it.« oziroma, ne popravljaj tistega, kar deluje.

1. korak

Najprej je potrebno našo držo analizirati.

V kolikor nimamo pomoči partnerja, se lahko slikamo sami. Slikamo se v spodnjem perilu iz vseh štirih strani (spredaj, zadaj, levo, desno). Cilj je, da sliko posnamemo v sproščenem položaju, saj le takrat lahko kje so morebitna odstopanja od optimalnega.

2. korak

Slikovno gradivo nato ocenimo s pomočjo strokovnjaka in razmislimo kje je lahko primarni vzrok naših simptomov.

3. korak

Naredimo okviren plan reševanja problema, ki zajema:

  • ugotavljanje in prilagoditev položajev, ki nas silijo v prisilno držo,
  • namestitev opozorilnih točk na mesta v katerih preživimo večino časa (nalepka v avtu, nalepka na računalniškem zaslona, nalepka na vrhu pametnega telefona),
  • učenje pravilne poprave položaja telesa brez kompenzacij,
  • s pomočjo strokovnjaka nastavimo podporni sistem treninga krepitve, samomasaže in raztezanja tkiv, z namenom da telo postopno pripravimo na nov položaj. Tovrsten podporni program izvajamo vsaj 2x-3x tedensko.

4. korak

Najpomembnejši korak je konsistenca. Rim ni bil zgrajen v enem dnevu. Spremembe se bodo najprej pojavile navznotraj, šele čez čas bodo vidne tudi na drugi strani ogledala.

Kaj pričakovati?

Zavedati se moramo, da se tovrstna drža ni pojavila čez noč ampak je plod vsakodnevnih položajev, katerim se je naše telo prilagodilo. Bo problem v celoti odpravljen po nekaj dneh? Ne. V fizioterapiji velja rek, da je razmerje med pridobivanjem defekta in vračanjem v prvotno stanje 1:3. Kaj to pomeni?

Če zaradi nekega razloga v telesu 3 mesece razvijamo neko asimetrijo (drugačna mehanika gibanja, razbremenjevanje bolečih delov telesa) bomo za popolno vrnitev v začetno stanje porabili približno 9 mesecev. Seveda gre le za rek in ne za pravilo, vendar v tem je nekaj  resnice.  To pa seveda ne pomeni, da se bomo več let trudili za odpravo naših težav, saj bomo spremembe najprej začutili znotraj (počutje, odprava bolečin, večja fizična zmogljivost) in šele nato na zunaj. Rezultati bodo vidni hitro, najprej v počutju (sploh ne bomo vedeli, da se lahko tako počutimo, ker se na bolečino navadimo), kot tudi navzven.