Objavljeno: , Kategorija: Vadba, Življenjski slog

Ne dvigujte več kot 10kg?

Piše: Uroš Kožar

Moč in aerobna vzdržljivost sta med vsemi gibalnimi sposobnostmi najpomembnejša! Čeprav smo ju tekom študija obravnavali kot enakovredni ostalim (ravnotežje, gibljivost, koordinacija …) mislim, da jima lahko predpišemo nadpomensko vrednost. V življenju je potrebno biti močan in vzdržljiv, tako in drugače! Vadba moči je v boju proti modernimi kroničnimi obolenji pomembna tako v fazi primarne preventive kot v fazi sekundarne preventive, a vse več ljudi, ki trpi za katero izmed teh oblik bolezni, prihaja do našega KinVital centra po nasvete kako z vadbo naprej. V rokah pogosto držijo priporočilo zdravstvene ustanove, kjer piše »Izogibati se bremenom večjim od 10kg!«

V ne tako daljni preteklosti so bolnike po različnih srčnih dogodkih, kot je srčni infarkt, enostavno posadili v posteljo za 4 do 6 tednov in jim do konca življenja odsvetovali kakršno koli telesno aktivnost. Ta praktično smrtna obsodba je danes že preteklost, ljudje z različnimi kroničnimi boleznimi pa so del aktivne populacije in za veliko njih sploh ne vemo, da ta stanja sploh imajo! Pri kineziološkem delu z rizičnimi skupinami, med katere spadajo tudi bolniki s kroničnimi obolenji srčno-žilnega sistema in dihal se držimo načela, da upoštevamo zdravnikova priporočila!

Vendar se v naslovljenem primeru težko strinjamo in v celoti te tudi upoštevamo. V prvi vrsti tudi zaradi nenatančnosti! 10kg? S čim? Nogami? Rokami? Nad glavo? Levo? Desno? Nekaj časa?Vadbeni proces je zelo kompleksen, predvsem za rizične skupine ljudi, kjer zahteva zelo natančno opredelitev obremenitve. Počep z 20 kilogramskim drogom na hrbtu je veliko lažje narediti kot pa počep na eni nogi, med katerim ne uporabljamo nobenega dodatnega bremena razen telesne teže!!!

Kot sem že omenil, telesna aktivnost (moč, aerobna …) je tudi pri bolnikih z visokim krvnim tlakom, po srčnem infarktu in ostalih kroničnih obolenjih pomemben člen v fazi rehabilitacije, a priporočila v smislu absolutnega prepovedovanja dvigovanja bremen težjih od 5 ali 10kg te osebe ne samo prikrašajo za kakovost življenja, ki ga telesna aktivnost prinaša, v njih se še dodatno pojavi dvom in strah pred telesno aktivnostjo! Velikokrat se aerobna vadba (hoja, tek, nordijska hoja) smatra kot absolutno »varno« in bolj primerno obliko telesne aktivnosti kot vadba moči. Vendar ni vedno tako! Tudi kontinuirana aerobna aktivnost pomeni za srčno-žilni sistem določeno obremenitev, včasih še večjo, kot vadba z bremeni, ki je kratkotrajnejša in bolj intenzivna.

Gospodinjska opravila zahtevajo veliko več moči kot si predstavljate!

Zanimivo je dejstvo, da veliko vsakdanjih opravil v gospodinjstvu presega ta priporočila po obremenitvi! Že samo odpiranje hladilnika je enako sili skoraj petih kilogramov, druga, predvsem tista opravila okoli hiše, pa zahtevajo še neprimerno več moči. Koliko, si poglejte v tabeli (enote v tabeli so funti, za grobo preračunavanje števila delite na pol!) in ravno to si želi vsak človek s katerim izmed teh stanj! Da bi lahko normalno skrbel zase in opravljal vsakdanja hišna opravila.

To je tudi zanimalo avtorje študije v programih srčne rehabilitacije. Različne srčne bolnike so razdelili v 2 skupini; prva je izvajala vadbo moči, druga pa vadbo gibljivosti. Po 3 mesecih vadbe so pri skupini, ki je izvajala vadbo moči opazili močno izboljšanje moči v posamičnih testih moči in značilno izboljšanje parametrov kvalitete življenja! Zmanjšala se je depresija, utrujenost in izboljšalo splošno počutje!

Kronične bolezni srca in dihal so vse pogostejše in na žalost doletijo vse mlajšo populacijo, ki se mora v večini primerov hitro vrniti na svoje delo mesto. In delovno mesto zahteva določen nivo obremenitve na katero morajo biti pripravljeni. Telesna aktivnost je zraven medicinskega zdravljenja pomemben del rehabilitacije in vrnitve v normalen življenski ritem, ter hkrati učinkovito sredstvo sekundarne preventive. Varuje, da je možnost ponovitve izrednih bolezenskih dogodkov čim manjša!

To seveda sedaj ne pomeni, da morate takoj poseči po maksimalnih bremenih! Mogoče nasvet v smislu »izogibajte se bremenom težjim od 5 do 10kg« res ni najboljši, a vsak vadeči zahteva individualno obravnavo in sestavo sebi prilagojenega programa, ki bo imel rezultate.

Viri:

Adams idr. (2006). Importance of resistance training for patients after cardiac event. Proc (Bayl Univ Med Cent), 19(3), 246-248.

Beniamini idr. (1997). Effects of high-intensity strength training on quality-of-life parameters in cardiac rehabilitation patients. American Journal of Cardiology, 80(7), 841-846.