Objavljeno: , Kategorija: Vadba, Življenjski slog

O kineziologiji

Beseda kineziologija izhaja iz grške besede kinesis, katere pomen je gibanje. Kineziologija je torej veda, ki proučuje telesno aktivnost ljudi in njen vpliv na vsesplošno zdravje, zmogljivost in gibalno učinkovitost posameznika, družbo in kakovost življenja. Kineziolog ni zgolj “trener z diplomo”, ampak preučuje gibanje v vseh njegovih oblikah – vstajanje iz avtomobila, sprememba smeri pri košarki, sedenje in delo za računalnikom, igranje kitare …

Naša osnovna naloga in poslanstvo je najti pravilno gibanje za vsakega posameznika. S pomočjo treninga in učenja ustrezne gibalne higiene pa ga želimo pripeljati do svobodnega gibanja brez bolečin, gibanja, ki je najbolj učinkovit za njegove vsakodnevne naloge ali pa športne aktivnosti.

Kineziologija kot temelj našega delovanja

PRAVILNO GIBANJE = REHABILITACIJA

Rehabilitacije niso obsevanja z lučkami, udarni valovi, masaže in manualne terapije.

Rehabilitacijo vaše telo izvaja vsak dan. 24 ur. Razlog zakaj ste v bolečini se skriva v tem, da telesu ne omogočite, da se dvigne na višji nivo. S KinVital kineziološko in fizioterapevtsko metodo pogledamo gibalne vzroke s katerimi dražite vaše bolečine in si povzročate poškodbe.

TELO = ORKESTER MIŠIC IN SKLEPOV

Da, telo je orkester mišic in sklepov. V kolikor dirigent (to smo mi, ki vam pomagamo in vi, ki s telesom upravljate) ne uredi orkestra, potem bodo določena glasbila igrala preveč. Tako ne boste dobili simfonije pač pa grde zvoke, in preutrujeni inštrumenti se bodo uničili.

Enako je z vašim telesom. Vaše telo ima za gibanje na voljo celotno verigo sklepov, ki jih poganjajo mišice. Zakaj vas nekje boli? V kolikor en del sklepov ali pa mišic preobremenjujete bodisi kronično ali pa v akutni situaciji, potem se vam bodo pojavile bolečine, ali pa celo poškodba. To pomeni, da je razlog za bolečine v napačnem ravnanju s telesom.

KAJ JE REŠITEV?

Rešitev je pogosto kontraintuitivna, morda celo nasprotna temu kar vam mnogi govorijo. Rešitev, če vas boli vrat najpogosteje ni v terapijah ali vajah vratu. Rešitev, če vas boli ramenski obroč, hrbtenica, kolena, kolki… pogosto ni tam, kjer bolečina je.

Ne pozabimo: Bolečina se vam je pojavila zato, ker že tako ali tako gibljete preveč iz tistega dela telesa, ki vas boli. Rešitev mora pogledati vzrok širše, skozi celo telo. Če bi za vsak boleči del telesa samo naredili nekaj vaj in se zmasirali, potem ljudje z bolečinami nebi obstajali.

Rešitev z našo KinVital metodo pogleda v katerih sklepih in mišicah ne delujete dovolj dobro, dovolj optimalno, in kje sklepi in mišice ne “pomagajo” temu delu telesa, ki je poškodovano in boleče.

Vaš orkester mišic in sklepov optimiziramo, tako da se preutrujeni in prenapeti “inštrumenti” sprostijo in posledično jih telo pozdravi. Tkiva se vsak dan obnavljajo in regenerirajo. Ko jih nehamo dražit, in obremenimo tiste mišice in sklepe, ki bi morali dati več od sebe – takrat se zgodi proces imenovan REHABILITACIJA! Telo gre nazaj v prvotno stanje, ko ga naučimo kaj to prvotno stanje je.

Podrobneje o kineziologiji izpod našega peresa

Ker smo o kineziologiji že spisali dobro reprezentativen zapis za strokovno zdravstveno revijo Vita, za vse tiste, ki si želite o naši stroki prebrati več, delimo povezavo do zapisa spodaj:

>>> Kaj je kineziologija <<<