Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe

O nerealnih ciljih in pričakovanjih v rehabilitaciji

Piše: Črt Korošec

Imam občutek, da so politična korektnost, prijaznost ali ‘zgolj’ marketinško obarvano informiranje in sporočevanje v zadnjih desetletij prispevali k povsem NEREALNIM ciljem rekreativcev in posameznikov, ki iščejo strokovno pomoč za rehabilitacijo mišično-skeletnih težav.

Ob kroničnih težavah in bolečinah je enostavno iluzorno pričakovati, da boste z nekaj obiski kateregakoli terapevta povsem odpravili težavo. Ne glede na to kako dober je ta terapevt.

Če je nekaj kronično, je bolečina ali poškodba posledica dlje trajajočih gibalnih vzorcev in navad in ne posledica tistega enega giba, ko vas je ‘zaštihalo’ ob pobiranju svinčnika s tal. Z dlje časa trajajoče mislim na najmanj mesece, večinoma leta. Lahko zgolj par let, lahko deset ali več.

Hitri rezultati?

Da ne bo pomote, bolečino je možno zmanjšati zelo hitro. Dober terapevt lahko vašo bolečino zmanjša tudi v roku enega, dveh obiskov ali par tednih. Lahko celo akutno (zelo hitro in za krajši čas) ‘prelisiči’ vaše telo, da nekaj časa funkcionira boljše (kvalitetna manualna terapija, kiropraktika, ravno pravi izbor nekaterih vaj itd). Ampak to je šele prvi korak k tisti pravi zmagi.

Ta prvi korak bi lahko celo primerjali na primer s protibolečinsko oz. protivnetno tableto. Včasih je tudi pri mišično-skeletni težavi smotrno poseči po tableti. Ne le da zmanjša bolečino, lahko omeji nevarno vnetje in posledično zaradi pomanjkanja bolečine tudi za kratek čas POSREDNO nekoliko izboljša vašo kvaliteto gibanja. Ko nekaj hudo boli, smo namreč že zaradi same bolečine ‘zategnjeni’ in ‘leseni’.

Ampak če se ta prvi korak ne nadaljuje z drugim in potem tretjim, vas bo življenje pahnilo nazaj na začetek. Vedno znova in znova.

Če si želite zgolj periodično omilitev bolečine, se seveda da tudi to. Tu so rezultati resda ‘hitri’. Ampak te ‘hitre rezultate’ bo potrebno poustvarjati vedno znova in znova. Iz meseca v mesec, iz tedna v teden ali iz polletja v polletje … Tak pristop je še najbolj pogost v praksi. Redno obiskovanje manualnega terapevta 1x mesečno zaradi ene in iste težave ali bolečine na primer.

Ciljajte dolgoročno

Če so težave kronične in če se jih želite znebiti za trajno, potem je naša dolžnost, ki vam pri tem pomagamo, da vas soočimo z realnostjo – rehabilitacijski proces pač traja več kot 1 teden ali 1 mesec. Večmesečni ali celo večletni proces pri nekaterih nabit z disciplino, voljo, predvsem pa s KONSISTENCO.

Če poenostavim … Spomnite se, kako ste se nazadnje naučili nekega novega giba ali gibalnega vzorca. Žongliranja s tremi žogicami na primer. Ali učenje kravl zavesljaja. Na začetku se zdi, da je učenje vedno hitro. A hitrost napredka se hitro upočasni in potrebujemo pravzaprav kar nekaj časa, da lahko suvereno in kadarkoli brez težav žongliramo s tremi žogicami. Ali pa da brez večjega napora lahko preplavamo v novo naučeni tehniki kravla več kot 300 m v kosu.

Podobno je tudi s povsem vsakdanjimi gibalnimi vzorci. Dihanje. Hoja. Tek.

Z leti in NEUPORABO (t.i. sedeči življenjski slog) se lahko že pridobljeni gibalni vzorci iz otroštva zameglijo in zamenjajo s kompenzatornimi načini funkcioniranja mišičnih skupin, kot posledica npr. pretežno sedečega življenjskega sloga.

Kot organizem smo vrhunski v prilagajanju. Kot se lahko progresivno učimo kravl zavesljaja, se tudi učinkovito in podzavestno prilagajamo tudi konstantnemu sedenju. Telo hitro ugotovi, da ne potrebuje več toliko moči in koordinacije za golo preživetje in tako počasi izgublja sposobnosti učinkovite hoje, teka, sproščenega sedenja itd. Organizem pač usmerja energijo tja, kamor je le nujno potrebno.

Če nekdo 10 let zanemarja gibanje in se mu posledično porušijo optimalni gibalni vzorci združeno s pomankanjem osnovnih gibalnih sposobnosti (moč, vzdržljivost, eksplozivnost …), se posledice tega ne morejo izničiti v roku enega meseca. Zato brez volje, discipline in konsistentnosti v rehabilitacijskih procesih ne gre, ko želimo dolgotrajne rezultate, ki trajajo.

Če nekdo razvije kronične težave v hrbtu kot posledica 5 ali 10 let specifičnega življenjskega sloga, potem bo potrebno investirati več časa kot zgolj 1 mesec v novo učenje gibalne učinkovitosti. Potrebno bo ‘zbrisati’ nefunkcionalne gibalne programe in jih nadomestiti z novimi. To programiranje pa terja svoj čas.

Suvereno gibanje v odsotnosti bolečin

Če rehabilitacijo primerjam spet z žongliranjem. Osnove žongliranja se lahko ob dobrem učitelju naučite že v par urah, vam celo uspe žonglirati s 3 žogicami 10 sekund že po uri ali dveh intenzivnega učenja. Podoben učinek lahko dosežemo tudi kineziologi, fizioterapevti in ostali terapevti.

A ta prvi korak, prva začetna razlika v pozitivno smer je zgolj okno priložnosti, ki ga je potrebno izkoristiti kot zmožnost za nadaljnji trening in ‘reprogramiranje’. Želimo si zmožnosti, ko bomo lahko SUVERENO žonglirali, kadarkoli se ponudi priložnost in ne le po 10 sekund hkrati. Z različnimi žogicami, v različnih okoliščinah. Na zabavi, doma, na pikniku. 10 sekund hkrati, 30 sekund, 2 minuti brez napake. Zjutraj ali zvečer, ko smo že utrujeni.

Enako želimo z osnovnimi gibalnimi vzorci. Želimo hoditi, teči ali zgolj vsakodnevno in celodnevno sedeti v pisarni brez bolečin in brez kompenzatornih zakrčenosti mišičnih skupin, ki sčasoma lahko pripeljejo poleg bolečin tudi do poškodb. Želimo si ohraniti zmožnost hoje in osnovnega premikanja po prostoru nemoteno in vedno. Za dosego tega cilja, pa je potrebno prvi korak nadgraditi z drugim, tretjim korakom in tako naprej.

Tudi ko dosežemo nek zadosten nivo suverenosti v gibanju, je potrebno še vedno vzdrževati konsistenstnost, voljo in disciplino, da skozi leta nato vzdržujemo že pridobljen optimalen nivo gibalnih sposobnosti!

Zatorej, če si želite trajnih sprememb, je iluzorno pričakovati, da boste našli najboljšega možnega terapevta pod soncem, si vzeli 1 mesec časa in izničili težave za vedno brez kakršnekoli spremembe gibalnih vzorcev, ki so vas sčasoma pripeljali do bolečin. Sprejmite, da boste na tem delali bistveno dlje časa, kot bi si to želeli.

Postanite samostojni

Cilj nas trenerjev in terapevtov je, da vas sicer v karseda hitrem času pripravimo in naučimo toliko, da boste čimprej kolikor se le da SAMOSTOJNI na tej svoji dolgi poti rehabilitacije, katere cilj naj bi bil omejitev in izničenje vaših kroničnih težav. Ne le to, cilj naj vam bo stopiti še nekaj korakov naprej – v nadpovprečno telesno pripravljenost.

1 mesec terapije in to bo dovolj? Ne. Po drugi strani pa to ne pomeni, da morate biti privezani na strokovno pomoč leta in leta. Če ste dovolj zagreti in disciplinirani, lahko v par mesecih od dobrega strokovnjaka poberete dovolj informacij in naukov, da sami nadaljujete lasten proces rehabilitacije in treninga, se učite sami naprej in spoznavate biomehanske zakonitosti delovanja človeškega telesa.

Sami ali z dolgoletno pomočjo strokovnjaka, v vsakem primeru pričakujte dolgotrajnejši proces do izničenja kroničnih bolečin, predvsem pa do stanja, ko se te bolečine ne vrnejo več nazaj.

Potrebujete pomoč pri odpravi bolečin?

Prijavite se na brezplačen posvet