Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Plantarni Fasciitis – praktični nasveti za odpravo bolečin v stopalu

Luka Hren, kineziolog

Več osnovnih informacij o tej nadležni težavi v stopalu najdete v tem zapisu, tokrat pa bomo govorili bolj o praktičnih nasvetih, kako to težavo odpraviti. Da ne bo ostalo zgolj pri nasvetu – malce več plavajte. S plavanjem sicer ni nič narobe in težav res ne bo … ampak zgolj v primeru, da boste živeli v vodi 😉

Vzrok je navadno mehanika gibanja in 4P preobremenitev

Gre torej za preobremenitveno težavo, ki ima lahko svoj vzrok v naši mehaniki gibanja ali v trenažni preobremenitvi oziroma se povežeta oba dejavnika. Kadar govorimo o trenažni preobremenitvi, je govora o 4P – prehitro, preveč, predaleč, prepogosto, zraven pa dodajmo še kakšno spremembo v obutvi oziroma je bila obutev neprimerna in imamo lahko težavo, ki jo imenujeno Plantarni Fasciitis.

Kar pa se tiče mehanike gibanja pa je zadeva precej bolj kompleksna. Čeprav se sliši skoraj nemogoče, lahko zadeva izhaja tudi iz težave z ramo. Npr. sem tekač in imam težave z ramo – če vemo, da se pri gibanju, kot sta hoja in tek, ves čas gibljemo po principu diagonale, se pravi diagonalna roka in noga, lahko ta težavna rama vodi v to, da bo en naš korak bolj poudarjen, drugi pa malce krajši in manj agresiven. In skozi čas to lahko vodi v preobremenitvene težave bolj obremenjene noge. Podobno se lahko zgodi pri težavah s kolkom, kolenom itd., kar ob nereševanju te težave pogosto pripelje do bolečin zaradi vseh kompenzacij v gibanju.

Ključ do odprave bolečin je lahko v mehaniki gibanja.

No, pa pojdimo zdaj še na drugi problem mehanike, ki je precej lažji za odkrivanje in reševanje. To pa je področje sosednjih sklepov, v našem primeru nas bo zanimal predvsem gleženj. V primeru slabe mobilnosti gležnja bo seveda malce bolj na udaru tetiva plantarne fascije, kar je zagotovo pomemben podatek, če imamo težave s tem.

Rešitev vaših težav – kako si lahko pomagam sam?

  1. Če je težava še svežega datuma in se vam pojavlja prvič, potem si vzemite kakšen dan odmora oziroma čim bolj zmanjšajte obremenitev na stopalo. Če bi se želeli čim prej rešiti svojih težav, vam priporočam še kakšno »protibolečinsko« obravnavo. Pri nas se lahko naročite na masažo s tecar terapijo, vam bi pa v izogib nadaljnjim težavam vsekakor svetoval še, da se ugotovi vzrok, zakaj je do tega prišlo.

Če se z bolečinami srečujete že več kot 14 dni, morda celo že več mesecev, pa je nujno odkriti vzrok, ki je skoraj vedno skrit v vaši mehaniki gibanja. Spodaj boste našli nekaj osnovnih testov, kako lahko sami najdete rešitev za svoje težave.

V spodnjem videoposnetku lahko preverite in izboljšate svojo gibljivost v gležnju.

Zdaj smo vzpostavili red kar se tiče našega gležnja in stopala, zato se lahko lotimo vaj za plantarno fascijo.

Video – vaje za plantarni fasciitis

So pa vedno super dopolnitev tudi vaje za stopalo, ker so stvari pogosto posredno povezane.

Video – vaje stopalo

Ker pa vemo, da se zadeve pri Plantarnem Fasciitisu precej dolgotrajne in se bolečine v stopalu vlečejo več mesecev, nam lahko vaša vprašanja pošljete na info@kinvital.si ali pa se prijavite na brezplačni posvet pri nas, da skupaj najdemo rešitev za vaše težave.

Prijavite se na brezplačen posvet

Prijavite se na brezplačen posvet