Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Poškodba križne vezi – od mavca do zmag

Piše: Jure Gubanc

Žoga leti tik nad mrežo, se za trenutek ustavi na vrhu, skok in … bam! Točka. Žoga je v nasprotnem polju. Auč, pristanek pa ni bil ravno zmagovit.

Obračanje v kolenu takoj, ko je stopalo prišlo v stik s tlemi in rahel valgus – zvračanje kolena navznoter – je eden najpogostejših faktorjev za poškodbo križne vezi. To je videti takole:

Poškodbe sprednje križne vezi so ene najpogostejših pri rekreativni populaciji. Najbolj bode v oči to, da zaradi velikokrat preslabe in pomanjkljive oskrbe v procesu rehabilitacije ljudje pogosto niso več opravilno sposobni v enaki meri kot prej. Pri poškodbi kriznih vezi je glavna težava operativni poseg.

Operativni poseg križnih vezi je prebolela tudi naša Klara, ko se je oglasila pri nas. Pri doskoku na igri odbojke je prišlo do raztrganine in kmalu je sledila operacija, kjer so ji vstavili nov graft oziroma križno vez.

Zaradi invazivnega posega v telo, ki ga predstavlja operacija, je pri njej prišlo do poslabšanja občutka v sprednji stegenski mišici. Prav tako je imela atrofijo in zmanjšano mišično maso operirane noge.

Kako smo se lotili rehabilitacije? 

 1. Najprej smo opravili pregled gibalnih vzorcev in stanja kolena.Pogosta napaka je, da se testira samo moč kvadricepsa z raznimi napravami za merjenje izolacijske moči. Vendar se najpomembnejši indikatorji stanja pokažejo pri gibalnih vzorcih, kot so počep, hoja, pobiranje bremen itd.Pri Klari je bila v moči razvidna velika razlika med levo in desno nogo ter posledično je prihajalo do kompenzacije, saj je bistveno bolj obremenjevala nepoškodovano nogo.
 2. Ugotovili smo, da moramo nujno poskrbeti za polno gibljivost kolenskega sklepa, tako iztega kot upogiba. Če se namreč dovolj zgodaj ne poskrbi za pridobitev polne gibljivosti v sklepu, je lahko koleno trajno gibalno ovirano. Naučili smo jo izvajanja vaj za pridobitev upogiba in iztega, ki jih je poleg terapevtske vadbe pri nas izvajala še doma. Kljub temu, da je osnovno terapijo že dala skozi, so bili deficiti v gibljivosti in zatečenem kolenu še zares veliki.
 3. Koleno je bilo tudi še precej otečeno. Klaro smo naučili tehnik samomasaže in limfne drenaže. Tako si je precej pospešila proces rehabilitacije, namreč pomemben del uspeha je prineslo tudi njeno disciplinirano izvajanje vaj in tehnik za zmanjšanje otekline, povečanje gibljivosti in moči doma. Velik poudarek smo dali temu, da smo jo naučili izvajanja tehnik doma. Na ta način smo izdatno pospešili proces okrevanja.
 4. Najpomembnejši del rehabilitacije mora biti vedno odprava vzrokov za poškodbo! Pogosto se namreč poškodbo odpravlja direktno, glede na akutno stanje. Pozablja pa se na vzroke, ki so poškodbo povzročili. Mehanika gibanja, obračanja, pristanki, skoki itd. Vse to igra glavno vlogo pri tem, ali se bo oseba tudi v bodoče poškodovala. Ne pozabite, da je verjetnost ponovne poškodbe križne vezi zelo velika prav zaradi dejstva, da niso odpravljeni vzroki za poškodbo – torej neoptimalna obremenitev sklepa.Pogosto je po operaciji mehanika gibanja še slabša. Pri Klari smo morali odpraviti predvsem pogosto napako, in sicer rotacijo trupa, pri čemer se je stres zbiral prav v kolenskem sklepu.

Pomembni elementi Klarine vrnitve na igrišča?

 1. Hitra pridobitev polne gibljivosti in odprava otekline.
 2. Pogosto izvajanje vaj tudi doma.
 3. Uporaba vaj za izboljšanje občutka, propriocepcije. Možgani se morajo na novo vstavljene križne vezi navaditi in jo sprejeti.
 4. Vaje za povečanje mišične mase in izenačitev moči. Kot rečeno, testiranja z raznimi napravami niso dovolj dober indikator moči, saj smo morali izboljšati ne le moč v izolaciji, temveč celoten gibalni vzorec pristajanja, spremembe smeri itd.
 5. Najprej so prišle na vrsto vaje za moč in hipertrofijo, potem še vaje za izboljšano tehniko pristajanja in reakcij na nepredvidljive obremenitve ter dogodke na igrišču.
 6. Tudi v prvem delu rehabilitacije, ko smo še pridobivali na gibljivosti, smo iznašli načine za varno in hkrati učinkovito vadbo moči. Predvsem smo se na začetku lahko več usmerili v zadnjo verigo mišic in tako razbremenili kolenski sklep. Pri tem nismo pozabili tudi na trening celotnega telesa, torej temelj programa so bile vaje, kjer je telo delalo kot celota. Morali smo biti pazljivi pri izvedbi, da se Klara ni preveč zanašala na močnejšo nogo.
 7. Spremenili smo njene vzorce pristajanja, obračanja, spremembe smeri itd.

Rezultat

3 proti nič v setih 🙂

 • Klara zdaj normalno igra odbojko. Zdaj je še bolje fizično pripravljena, kot je bila pred poškodbo.
 • Moč obeh nog je izenačena.
 • Bolečin ni več.
 • Vsi smo zadovoljni.

Želite zvedeti več o poškodbi sprednje križne vezi (ACL)?

Za podrobnejše razumevanje poškodbe sprednje križne vezi v branje priporočamo članka na spodnjih povezavah. Pisali smo o tem, kako do poškodbe sploh pride, v besedi in video obliki pa v drugem članku tudi prikažemo primer kineziološkega pristopa k post-rehabilitaciji poškodbe. Poleg branja pa ste tudi vabljeni v naša kineziološka centra v Ljubljani ali Domžalah na brezplačen posvet.

Poškodovano koleno? Naročite se na brezplačni posvet v ljubljani ali Domžalah.

Izkoristite brezplačni posvet