Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Poškodba meniskusa – učinkovite metode povrnitve funkcije kolena

Piše: KinVital

Poškodba meniskusa je ena najpogostejših poškodb, ki se zgodijo pri športu ali kar med dnevnimi aktivnostmi. Lahko pride do poškodbe enega ali obeh meniskusov. V našem kineziološkem centru obravnavamo poškodbe meniskusa vrsto let, zato imamo s tovrstno poškodbo precej izkušenj.

Anatomija kolena

Koleno je kompleksen sklep, ki povezuje stegnenico s spodnjo golenico in pogačico. Sestavljajo ga štiri glavne strukture:

  • stegnenica,
  • golenica,
  • pogačica,
  • meniskus

Zraven zgoraj omenjenih struktur je koleno sestavljeno tudi iz številnih vezi, mišic in kit, ki zagotavljajo dodatno stabilnost in sinhrono gibanje sklepa.

Anatomija meniskusa

Meniskus je hrustanec, ki se nahaja v kolenskem sklepu in deluje kot blažilec sil ter pomaga pri stabilnosti kolenskega sklepa tako da porazdeljuje težo in absorbira silo med gibanjem kolena.

V področju kolena se nahajata dva meniskusa – notranji (medialni) meniskus in zunanji (lateralni) meniskus. Oblika meniskusa je skrbno prilagojena glede na sklepno površino stegnenice in golenice, kjer se vse strukture stikajo.

Kako pride do poškodbe?

Do poškodbe lahko pride zaradi nenadnih rotacijskih sil ali prekomernih obremenitev kolena. Simptomi poškodbe meniskusa se pri vsakem posamezniku kažejo drugače. Značilna je bolečina, oteklina, omejena gibljivost in nestabilnost kolena, občutek zatikanja pri upogibanju in obremenjevanju poškodovanega kolena.

Kineziološki pristop rehabilitacije meniskusa je uspešna metoda, ki lahko popolnoma odpravi trenutne in morebitne nadaljnje poškodbe.

V kolenu se stikajo tri kosti: stegnenica, golenica in pogačica. Konci teh kosti so pokriti s hrustancem. To je gladko tkivo, ki blaži kosti in omogoča, da se sklep lahko giblje brez bolečin. Hrustanec deluje kot blažilec udarcev. Meniskusa sta 2 polmesečasta diska vezivnega tkiva,ki kot že omenjeno delujeta kot blažilca sil ter blažita spodnji del noge pred težo preostalega telesa.

Kako se poškodba meniskusa potrdi?

Rentgensko slikanje – ta preiskava uporablja nevidne elektromagnetne energijske žarke, ki izrišejo sliko notranjih tkiv, organov in kosti.

Magnetna resonanca – preiskava se opravi s pomočjo velikih magnetov, radiofrekvenc in računalnika, ki izdela podrobne slike organov in struktur v telesu. Z magnetno resonanco lahko odkrijete poškodbe ali bolezni v okoliških vezeh, kitah, kosteh ali mišicah.

Artroskopija – postopek artroskopije velja za minimalno invaziven postopek, ki se uporablja pri bolezenskih stanjih sklepov. Uporablja se majhna optična cev (artroskop), ki se vstavi v sklep skozi majhen rez. Slike notranjosti sklepa se projecirajo na zaslon. S tem se oceni morebitne degenerativne ali artritične spremembe v sklepu.

Kateri so možni zapleti pri poškodbi meniskusa?

Če poškodbe meniskusa ne zdravite pravočasno, lahko pride do nestabinosti kolena in dolgotrajnih bolečin v področju kolena. Poveča se tudi tveganje za nastanek osteoartitisa.

Ali je možno, da se poškodba meniskusa zaceli sama?

Meniskusa sta slabo prekrvavljena in se zaradi svoje omejene preskrbe s krvjo slaše regenerirata. Razlog je v sestavi meniskusa, saj je notranji del  meniskusa ni prekrvavljen in večina poškodb, ki se zgodi v tem področju, se ne more zaceliti sama od sebe, tako kot je to možno (sicer v redkih primerih) pri zunanjem delu meniskusa, ki je prekrvavljen.

Lahko pa seveda sami posrbite za boljšo funkcionalnost in drsnost sklepa. Tukaj bodo ključno vlogo odigrale predvsem vaje za moč in delno tudi vaje za gibljivost. Kratek primer uvodnega programa pa najdete tudi ob koncu tega zapisa.

Pristop zdravljenja poškodbe meniskusa

 

Zdravljenje je odvisno od simptomov, starosti in splošnega zdravstvenega stanja. Nepogrešljive metode, ki pridejo v poštev pri poškodbi meniskusa so hlajenje, protibolečinska zdravila, vaje za krepitev mišic in okoljnih struktur pod vodstvom strokovnjakov in morebitni artroskopski poseg.

 

Takojšen cilj po poškodbi meniskusa je, da se z nadzorovano vadbo vzpostavi nadzor nad krepitvijo mišice kvadriceps. To se lahko dokaže že tako, da se izvede dvig ravno iztegnjene noge (gib fleksije kolka). Kineziološki pristop pri poškodbi meniskusa je ključnega pomena, saj vključuje postopno povečanje obsega gibanja, postopno izboljšanje mišične moči in vsesplošno krepitev okoljnih struktur v področju kolena. Kineziologi sestavimo vadbeni program, ki je prilagojen vsakemu posamezniku ter se stopnjuje glede na posameznikove zmožnosti.

Učinkovite metode izboljšanja funkcije kolena:

  • vaje za izboljšanje gibljivosti
  • vaje za krepitev mišic v področju kolena (izometrične vaje, vaje z utežmii, elastiko itn.)
  • vaje za izboljšanje ravnotežja in koordinacije (usklajenost gibanja)
  • vaje za kardiovaskularni napredek (kolesarjenje, hoja itn.)

Če ste se tudi sami srečali s poškodbo meniskusa oziroma bi želeli ukrepati preventivno, se lahko obrnete na nas. Za uvod bomo opravili uvodni pregled  ter sestavili kineziološki vadbeni program, prilagojen vašim prioritetam in težavam. Prilagajanje vadbe glede na stopnjo poškodbe in bolečino je ključno za varno in efektivno povrnitev funkcije kolena.

Primer kineziološke vadbe za doma:

Literatura

UW Medicine. Torn meniscus. https://www.uwmedicine.org/conditions-symptoms/bone-joint-muscle/torn-meniscus.

Cavanaugh John T. (2014) Rehabilitation of meniscal injury and surgery. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25390473/.

HSS. Torn Meniscus. https://www.hss.edu/condition-list_torn-meniscus.asp#what.

Potrebujete pomoč oziroma imate vprašanje za nas?

Prijavi se na uvodni posvet