Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Poskrbite za tekaške copate v 3 korakih!

Piše: Uroš Kožar

Rekreativne dejavnosti v naravi imajo to slabost, da je udejstvovanje v njih v veliki meri odvisno od vremenskih razmer. Kar je za nekoga ovira, je za drugega izziv! Tudi sam se štejem v skupino drugih in sem mnenja, da so ravno spremenljive vremenske razmere tiste, ki gibanje v naravnem okolju naredijo zanimive. Pri teku na primer si ne zapomnimo tistih tekov, ki so potekali v idealnem vremenu pod nebom brez oblačka in pri prijetnih 16°C. Zapomnimo si tiste drugačne, nevsakdanje! Po snegu, temi, ko nas ujame poletna nevihta …

Če hočemo v teku uživati tudi v teh razmerah je priporočljivo, da je razmeram primerna tudi oprema. Za to pa je treba ustrezno skrbeti, če želimo, da nam služi dobro in dolgo. Še posebej velja to za najpomembnejši del tekaške opreme – tekaške copate! Iz dneva v dan jih izpostavljamo različnim razmeram, vročini, vlagi, blatu, mrazu, zato je pomembno, da jim namenimo dovolj časa in nege. Seveda se copati med sabo razlikujejo, a zobu časa in razmer bo podlegel tako copat za sto evrov, kot tudi copat, za katerega boste odšteli dvakrat več. Kako torej s čim manj truda in že med tekom poskrbeti za svojo najljubšo obutev si preberite v nadaljevanju.

1. Ne bojte se umazati!

Blatni tekaški copati. 

Nepisano pravilo pravi, da je potrebno nove copate čim prej peljati v blato in jih umazati! Ko bela ne bo več snežno bela, boste začeli v teku z novimi copati resnično uživati kot s tistimi starimi. Druga stvar pa je dejstvo, če copat nikoli ne umažete jih tudi ne rabite čistiti in v tem primeru bi se ta zapis hitro končal, pri tej točki, točki 1!

2. Pustite blato v naravi!

Naravno čiščenje tekaških copat.

Če ste izpolnili prvo točko, ste na pravi poti in trenutno blatni! To umazanijo je nekako potrebno očistiti. Če copate čistite doma, si hitro nakopljete dvojno delo. Najprej morate očistiti copate in nato še blato okoli vedra, v katerem ste očistili vaše copate. Najbolj elegantno boste to rešili, če tik pred domom poiščete lužo ali plitek potok v katerega pomolite svoje noge in na hitro očistite svoje copate. Tam kjer je blato, je po navadi tudi voda!

3. Posušite mokre copate!

Sušenje tekaških copat.

Ko pridete domov, je potrebno čiste, a mokre copate le še posušiti! Iz copatov vzemite vložke in jih napolnite s časopisnim papirjem. Ko so copati suhi, jih kar se da hitro nataknite na stopala in pot pod noge, posušen časopisni papir pa lahko še večkrat uporabite za isti namen! Copat nikoli ne sušite na močnem soncu ali neposredno ob viru toplote (radiator npr).

Za konec imam za vas še en kratek nasvet. Če neradi tečete v blatu, se na deževen dan odpravite na tek po asfaltu. Copati se bodo sami očistili že med tekom in tako lahko izpustite prvi dve točki in preskočite par korakov na zadnjega!