Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Kako razbremeniti zdravstvo in ustvariti nezlomljivo družbo? S kineziologi in trenerji.

Neskončno čakanje pred ambulanto. Sprehajanje od enega specialista do drugega. Vožnje sem in tja. Različne interpretacije izvidov in vašega stanja. Minevajo meseci. Minevajo leta. Vendar bolečine in poškodbe še vedno ostajajo.

Vam takšne zgodbe zvenijo znano?

Zaradi inovacij v letalski industriji je letenje z letalom od petične izbire bogatih postalo ugodno za slehernega človeka. Zaradi inovacij v transportu je avtomobil od igrače bogatih postal igrača slehernega študenta, ki obrne 18 let.

In zaradi inovacij na področju storitev gibanja in rehabilitacij je danes strošek obravnave bolečin in poškodb lahko izjemno majhen, če se seveda odpravite h kineziologu ali trenerju. Poleg tega, da tako hitreje in ugodno rešite svoje težave, rešite tudi številne težave drugih ljudi, saj z obiskom vadbenega in kineziološkega centra pomagate pri razbremenitvi zdravstvenega sistema. Win-win za vse.

 

Namen današnjega članka je, da vam prikažem, kako ugodna in učinkovita je lahko obravnava marsikaterih primerov bolečin, za katere si morda niste mislili, da jih najbolje rešuje prav gibalni strokovnjak. Stroka fitnes industrije in gibalne terapije je namreč v zadnjih letih tako napredovala, da so moderni gibalni strokovnjaki poleg znanja fizične priprave tudi zelo izkušeni v motiviranju in razumevanju spremembe življenjskega sloga, celostnega pristopa itd. Kar omogoča najvišji doseg odprave bolečin in poškodb prav zaradi te holistične, celostne podobe našega dela.

Najprej moram razjasniti, kje točno pravzaprav pride gibalni strokovnjak najbolj prav.

Domena kineziologov, trenerjev, fizioterapevtov: Povsod, kjer s spremembo ravnanja z lastnim telesom LAHKO vplivamo na izboljšanje zdravja. Pri tem uporabljamo tehnične popravke v gibalnih vzorcih – vaje in poprava slabih gibalnih navad v celem dnevu in prav tako psihološko opogumljenje posameznika, saj človeku dokažemo, da z izboljšanim gibanjem njegovo telo zmore več, kot si misli.

S spremembo ravnanja z lastnim telesom pospešimo in vplivamo na obnovo ter rehabilitacijo telesa. Telo se namreč ves čas želi rehabilitirati in pogosto ne potrebujemo dragih naprav ali posegov, pač pa natančen gibalni pregled in nasvet. Naša storitev pride prav vedno, kadar se telo brez operacijskih posegov in s spremembo ravnanja in odnosa do sebe okrepi in samorehabilitira.

Večji delež današnjih poškodb, bolečin in gibalnih težav pride torej v našo domeno. Dandanes namreč glaven strošek v zdravstvenih sistemih ne predstavljajo ljudje, ki bi izgubili nogo zaradi vojskovanja na fronti ali ljudje z redkimi hudimi boleznimi, pač pa ljudje, ki trpijo za negativnimi posledicami življenja v modernem svetu. Zato ima večina današnjih poškodb, bolečin, stresa, nespecifičnih bolezni svoje vzroke prav v današnjem načinu življenja, ki zahteva velik davek za naše telo in um. Gre za globoko in močno vrednost, ki jo pripomore gibalni strokovnjak.

Sem sodijo mnogi zvini, vnetja, natrganine, utesnitve, kronične bolečine, ki jih je mogoče pozdraviti na konzervativen način z vajami in manualnimi metodami, celodnevno izboljšano higieno gibanja in gibalnimi navadami. Sem sodijo tudi disfunkcije in bolečine mišično-skeletnega sistema. Bolečine in poškodbe, ki so rezultat dolgotrajnih obremenitev in vašega življenjskega sloga in rekreacije. Tudi akutne poškodbe, kjer operacija ali zdravila ne bi prinesli večjega uspeha od gibalne terapije. Je pa pri težjih akutnih poškodbah vseeno pametno opraviti zdravstveno diagnostiko, da bodo izključili morebitne težje poškodbe oziroma ugotovili, če je do njih prišlo.

Ravno zato pri nas najprej naredimo BREZPLAČEN POSVET. Namreč kot rečeno, stroke s področja gibanja so tako močno napredovale, da zares večji del poškodb in bolečin gibalnega sistema uspešno rešujemo in tako je pogosto meja, kdaj je bolje najprej obiskati zdravnika in kdaj gibalnega strokovnjaka, nejasna. Z našim brezplačnim posvetom pogledamo, ali je tip poškodbe takšen, da smo zanj najbolj primerni pri nas.

Torej, spodaj vam bom opisal nekaj naših primerov najpogostejših poškodb in težav, ki jih redno uspešno rešujemo. Vsi opisani primeri so informacije in zgodbe naših strank, njihove izkušnje in njihova pot. Vse to nam zaupajo naše stranke in spoštovati moramo njihovo pot, ki jo pretrpijo. Pogosto po nepotrebnem. Uživajte v branju …

1. primer: Dekle z nespecifičnimi težavami v kolenih

Gre za dekle, ki smo jo pred kratkim uspešno spravili nazaj na noge in v gibanje. Poglejmo si, kako bi lahko prihranila čas in denar, če bi najprej pomislila na gibalno terapijo …

Zaradi neprestanih bolečin v kolenih je najprej obiskala svojega splošnega zdravnika. Potožila mu je o bolečinah v kolenih v sprednjem delu. V ambulanti je preživela 5 min, pred ambulanto je čakala dobrih 30 minut, vožnja tja in nazaj ji je vzela 20 minut. Izvedela ni ničesar novega. Dobila je napotnico za ortopeda.

Minil je dober teden, v tem času so seveda bolečine v kolenih vztrajale. Prišla je na vrsto k ortopedu. Pri ortopedu je preživela dobrih 10 min. Čakala je dobrih 30. Vožnja tja in nazaj ji je vzela 40 min. Izvedela je, da je s kolenom vse v redu, in da ni nič zlomljeno. Zanimivo. Napotil jo je na slikanje z magnetno resonanco ali MRI.

Minil je dober mesec, preden je prišla na slikanje. Seveda so bolečine ves čas vztrajale. Zopet se je zapeljala z mamo (torej še njen izgubljen čas) in porabila 40 minut za pot. Dobrih 30 minut čakanja. Prišlo je do magičnega slikanja. Vendar zdaj … je bilo treba počakati na rezultate in mnenje ortopeda.

Tokrat je minil samo en teden. Bolečine vztrajajo. Ortoped je pogledal sliko MRI in dognal, da bi lahko šlo za hondrozo pogačice. Njej nič jasno, kaj to je. Sicer izve tudi, da slike ne kažejo, da bi bilo kaj hujšega, zato napiše na izvid, da gre za nespecifične bolečine ali po domače: Na podlagi slike in testov ne morem določiti vzroka. Za vsak slučaj jo je poslal še k nevrologu in na EMG. Morda je pa kaj z živčevjem narobe …

Hecno, vem, ampak zopet minevajo dnevi in tedni. Tokrat dva. Bolečine vztrajajo. Pride do nevrologa. Seveda mora tja zopet z mamo, izgubita 40 minut poti. Nekaj deset minut čakanja. Nevrolog jo pregleda. Dobrih 10 minut. Naredi še teste z EMG, na kar mora čakati, ampak ima srečo. Testiranja bodo še isti dan, zato čaka samo dobro uro. Testi EMG pokažejo različne mišične impulze v določenih mišicah. Morda je to problem. Pogleda koleno še enkrat in vse deluje normalno, mišice se odzivajo. Dobro je, pravi. Morda lahko poskusite s kineziologom ali pa vadbo, fitnesom, vožnjo kolesa? Takrat je naša mlada gospodična končno prerezala vozel in se odločila za obisk pri nas.

Porabljen čas denar: Enak nivo bolečine. Porabljena 2 do 3 meseci in dobrih 5 ur čakanja. Še dobrih 100 eur+ za dodatna mnenja in preiskave.

Kako je izgledala obravnava v kineziološkem centru pri nas:

Ko je gospodična prišla do nas, smo se najprej pogovorili in pogledali, kje v življenju si povzroča takšne bolečine. Ugotovili smo, da je veliko igrala odbojko in tekla. Pri opazovanju njenih poskokov in tudi samega gibanja smo opazili, da je izjemno kolensko dominantna. Takrat se tudi bolečine povečajo. Iz izkušenj in razumevanja gibanja smo posumili na  preobremenitev tetivekvadricepsa. Do tega pogosto pride pri močno kolensko dominantnih ljudeh, kjer je preveč aktivna sprednja stegenska mišica (kvadriceps) in premalo aktivna zadnja stran stegenskih mišic. Sledili smo izkušnjam in najprej poiskali tehnike samomasaže, s katerimi je sprostila vzdraženo in prenapeto mišico. Nato smo jo naučili bolj kolčno dominantnega gibanja in jo naučili vaj za krepitev občutka in aktivacije zadnje verige mišic. Tako smo vzeli stres iz kvadricepsa stran in bolje obremenili strukture, ki so do zdaj spale. Nespecifične bolečine smo identificirali in postale so še kako zelo specifične. Vzrok za njene probleme: Prevelike strižne sile v kolenih, slaba uporaba kolčnega sklepa in zadnje verige mišic ter posledična preobremenitev tetive kvadricepsa.

Hkrati smo ji še razložili njene izvide in ji povedali, da je hondroza obraba hrustanca pogačice, ki pa pri njej ni velika in obstaja tudi možnost, da se do neke mere obnovi. Da je do težav prihajalo, ker je bila preobremenjena sprednja stegenska mišica. Poleg tega pa je bilo še nekaj več napetosti v zunanjem delu sprednje stegenske mišice, kar je motilo optimalno drsenje pogačice.

Pri upoštevanju izboljšanih gibalnih vzorcev in vaj so bolečine pri gibanju skoraj popolnoma izginile že v prvem dnevu. V dobrem tednu jih že ni bilo več. Zopet se je nazaj začela gibat, tokrat močnejša in z boljšo mehaniko. Poleg tega smo ji okrepili še celotno telo in postavo, držo.

Končni izkupiček:

Odprava bolečin. Primarni cilj, zaradi česar je prišla. Vendar pri gibalni terapiji so rezultati še na drugih področjih. Izboljšanje telesa, forme, zadovoljstva, samozavesti. Cena: 60 min osebnega pregleda in sestave programa + 1 mesec terapevtske vadbe 1x tedensko: 50 eur+ 60 eur. 110 eur za popolno odpravo težav + izboljšanje telesa in celotne pripravljenosti. Fitnes in rehabilitacija v enem.

Če bi se gospodična že v prvem koraku oglasila pri nas na BREZPLAČNEM POSVETU, bi v enem mesecu povsem rešila težave.

2. primer: Bolečine v hrbtu – protruzija ali hernija

Gre za gospodiča, ki se je več let soočal z bolečinami v hrbtu. Ker so bolečine v hrbtu nekaj najhujšega, kar živ človek lahko doživi, je zdaj nadvse hvaležen za odpravo svojih težav. Njegova pot …

Po obisku osebnega zdravnika je dobil protibolečinske tablete. Čas v ambulanti je bil 10 min. Čakanje in vožnja: 30 min.

Tablete niso pomagale, zato se je oglasil še enkrat. Dobil je napotnico do ortopeda. Zopet je porabil dobrih 40 minut, vmes je minil dober teden.

Čez dober mesec je imel pregled pri ortopedu. Ortoped je določil sum na herniacijo in išias (to je tudi stranka sumila že sama) in jo poslal na slikanje z MRI. Zopet je šel mesec okoli in človek je porabil dobro uro in pol za celo obravnavo.

Slikanje je imel ”že” čez dober teden, saj ga je močno bolelo. Zopet je porabil veliko časa za vožnje in čakanje. Sledi čakanje na izvide. 30 min vožnje, 45 minut čakanja.

Ortoped je rekel, da izvidi kažejo na manjšo protruzijo diska, vendar to ne bi smelo povzročati takšnih bolečin. Zdi se mu čudno, zato ubogega človeka napoti še na slikanje rentgena, ki pokaže stanje kosti. Zopet je minil teden in ure potovanj so šle naprej.

Sledi slikanje z rentgenom. Rentgen ne pokaže ničesar specifičnega, samo nekaj začetne artroze sklepov, hondroze in še nekaterih diagnoz, ki jih stranka ni razumela.

Ker je želel gospod še drugo mnenje, si je samoplačniško plačal dodaten pregled pri ortopedu, nevrologu in fiziatru. To ga je osmodilo za več kot 200 eur. Predlagali so mu lasersko terapijo in tens terapijo.

Nekaj časa je obiskoval vse te terapije in zanje porabil še po več tisoč evrov. Predlagali so mu tudi posebno drag stol in posebno drago mizo. Pripomočki z določenimi certifikati seveda tukaj ceno ponesejo v nebo. Stol si je kupil sam, podjetje mu je kupilo mizo. Stroški se merijo že v več tisoč evrih, brez upoštevanja stroškov vseh teh obiskov zdravnikov in stroškov časa. Izplen je bil majhen, bolečine so še vedno vztrajale.

Končni stroški: Okoli 3000 eur zanj in za podjetje, več kot 10 izgubljenih ur čakanja in voženj, več kot 10 mesecev skakanja sem ter tja brez uspeha.

Obravnava pri nas:

Najprej smo po poslušanju njegove zgodbe spoznali, da se bolečine najbolj pojavljajo pri specifičnih gibih, ki nakazujejo na nenaden sunek ali spremembo položaja. To nam je dalo misliti, da je problem verjetno v fenomenu t. i. prazne gume ali laksnega, pretirano gibljivega sklepa L4 in L5 v ledveni hrbtenici. Gre za pogosti tip poškodbe sedeče-rekreativne populacije. Tako so se vse sile skoncentrirale prav tja in posledično bolečina. Herniacija je bila verjetno res prisotna, vendar se je protruzija povečala ob nenadnih premikih, zato na MRI ni izgledalo nič posebnega, čeprav so bile bolečine hude.

Ker gre za klasične primere poškodb ljudi z veliko sedenja in rotacijskimi športi (gospod je igral prej rokomet in potem nekaj časa tudi golf) ,nam je bilo v dobrih 30 minutah pogovora in opazovanja pojava bolečin jasno, da moramo odpraviti mehanizem rotacije in laksnosti sklepa.

V naslednjih 30 minutah sem mu pokazal, kako lahko udarja z golf palico in naredi rotacijo v kolčnem sklepu in tako sklep L4 in L5 pusti popolnoma nepoškodovan. Prav tako sva se naučila različnih gibalnih vzorcev, od obračanja v postelji, vstopanja v avtomobil itd. Vse to, kar mu je prej povzročalo muke in sva zdaj našla način, da živi brez muk. Tako se je telo začelo celiti samo od sebe. Poleg tega je dobil natančen program gibanja za doma preko naše spletne platforme MEHANIKHRBTA.SI.

Končni stroški:

50 eur za celoten pregled in 20 eur za oblikovanje programa gibanja za doma. Gospod je namreč iz Štajerske in ni mogel fizično obiskovati naših terapevtskih vadb. Od takrat naprej se slišimo preko telefona ali e-maila in me občasno še obišče, da mu svetujem pri vajah za moč in treningu, ker bolečina je že preteklost.

Vse skupaj mu je vzelo 60 minut pregleda in 2 uri vožnje. In samo en obisk. Zadeva rešena.

3. primer: Akutna poškodba kolena – strgane križne vezi pri smučanju

Tukaj opisujem primer stranke, ki se je oglasila pri nas takoj po nesreči, torej akutni poškodbi. Velika oteklina na levem kolenu, koleno negibno. Opravila je tudi že slikanje na MRI, ki je pokazal strgano sprednjo križno vez ter brez posebnosti v predelu meniskusa in medialne kolateralne vezi, ki sta pogosto tudi poškodovana pri takšnem tipu poškodbe.

V tem primeru smo že takoj lahko zaradi mehanizma nesreče sklepali, za kaj gre. Pri takšnih padcih pogosto pride do raztrganja sprednjih križnih vezi. Ker imamo tudi pri teh poškodbah že dodobra utečen protokol (in ker so takšne poškodbe in obravnave izjemno rutinske), smo že v enem dnevu dosegli velik uspeh. Malce bolj rutinski je predvsem ta del, da pripravimo koleno nazaj do prave gibljivosti – drsnosti. Odpravljanje vzrokov in pridobivanja pravega občutka v nogi pa je seveda odvisno od gibalnih vzorcev vsakega posameznika.

Sledili smo naši formuli pri akutnih poškodbah: sprosti okoliška tkiva, razgibaj sklep in učvrsti mišice.

Pri takšnih akutnih poškodbah je prisotna tudi še oteklina, ki pa vedno počasi potem izginja. Mi pa v tem času že lahko začnemo z vajami samomasaže okoliških tkiv, ki so zaradi narave poškodbe v nekakšnem krču. Potem ko se tkiva sprostijo, pa se začne tudi z vajami za razgibavanje – gibljivost, kjer moramo ponovno doseči ustrezno drsnost kolenskega sklepa. Tako se zavarujeta predvsem meniskus in hrustanec, ker ob neprimernem drsenju lahko pride do stiska meniskusa oziroma večjega trenja, kar bi dolgoročno puščalo posledice na hrustancu.

Gospodična je vaje in postopke odprave otekline izvajala še doma in v manj kot tednu dni smo že začeli z malce bolj naprednimi vajami za krepitev, ki so nujne za popolno okrevanje. Samo napenjanje mišice brez giba namreč ni dovolj za krepitev mišice in nima neke povezave s tem, da se bomo mi nekoč boljše gibali, kot smo se pred poškodbo.

V manj kot mesecu dni se je že normalno gibala in živela, v nekaj mesecih je z rednim obiskovanjem naše terapevtske vadbe dosegla tako visoko raven pripravljenosti in zaupanja v nogo, da se je odločila, da ne potrebuje operacije – rekontrukcije sprednje križne vezi.

Več si lahko preberete v naših objavah postopkov takšne rehabilitacije:

Ali je operacija ACL (prednje križne vezi) sploh potrebna?

Kaj storiti po operaciji ACL?

Rehabilitacija kolena – ACL križna vez, MCL in meniskus – po hudi poškodbi na smučanju

Zdaj redno hodi na naše vadbe in vzdržuje dobro pripravljenost, tako da težav s kolenom nima.

Veliko časovnih in denarnih stroškov, skrbi in trpljenja bi lahko prihranili, če bi se odločili, da se odpravite k strokovnjaku, ki vam bo pokazal postopke, kako se vaše telo lahko pozdravi samo od sebe, če mu le date pravo možnost in okolje (da morda odpravite nepotrebne dnevne obremenitve).

Zapis ni kritika zdravstveni stroki, ampak predvsem budnica vsakemu od nas, da znamo včasih pomoč iskati pri pravem strokovnjaku, glede na naše stanje. Zlasti to velja za kronične bolečine, ki trajajo že leta in leta. Tam je treba vplivati predvsem na gibalne vzorce in navade, saj bodo ravno slednje sčasoma povzročile strukturne spremembe, ki bodo potem videti tudi na različnih slikanjih. Vendar je navadno primarni vzrok še vedno ta neustrezen gibalni vzorec in neustrezne gibalne navade, ne tiste manjše spremembe na strukturah.

S to spremembo v našem razmišljanju lahko vsak izmed nas malce razbremeni zdravstveni sistem, saj je obravnava kroničnih bolečin zanj velika obremenitev. In predvsem vsak naj se sam vpraša, če je že naredil kaj na področju gibalnih navad, kvalitete gibanja itd.

Če smo še včasih večinoma dobivali stranke, kot so opisane v zgornjih dveh primerih, ljudi, ki so se prebili skozi celoten proces zdravstva in so prišli do nas kot na zadnji poskus rešitve, se na nas zdaj vedno več ljudi obrača že mnogo prej in tako pogosto prihranijo denar in čas. Za vaš in naš zdravstveni sistem.

Ne glede na to, ali imate za seboj že nekaj težke poti ali pa vas boli in vas še nihče ni dobro pregledal ter preučil vašega gibanja in gibalnih navad, ima vsakdo pri nas možnost, da se naroči na BREZPLAČEN POSVET. Zato, da se skupaj prepričamo, ali ste primerni za našo strokovno obravnavo ali za katerega drugega strokovnjaka.

Prijavite se na brezplačen posvet

Prijavite se na brezplačen posvet