Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Razvoj mladega športnika je dolgoročen proces – predavanje

O tematiki

Mlade dandanes vpisujemo v športne in rekreativne programe že zelo zgodaj. Nekateri otroka vključijo v športno obarvane programe, še preden znajo mali nadebudneži sploh teči in prav je tako, saj s temeljnimi vrednotami športa in rekreacije ni nič narobe. Gibanje je namreč tisto, kar smo si s sodobnim razvojem vsaj začasno odtegnili iz svojega vsakdana, zato je “gibalna investicija” v rosnih letih še toliko bolj pomembna.

A tako kot pri vsaki stvari, se lahko zaplete tudi v športu in rekreaciji. Kultura spektakla, eden izmed dejavnikov pri športnem pristopu ‘na vse ali nič’, je dandanes v profesionalnem športu močno prisotna, tako močno pravzaprav, da se njene lovke širijo tudi v šport otrok in mladine. Pojavljajo se že vnaprej pričakovane športno-specifične poškodbe pri športnikih adolescentih. Tudi stres in anksioznost sta že našla svoje mesto v športu mladih. Izgublja se tudi glavna komponenta športa in rekreacije – igra in sprostitev.

Posledice? Poleg že omenjenih lahko ob agresivnem treningu v obdobju viška pubertete pride do motenj v telesnem razvoju, pri nekaterih športnih disciplinah lahko pride tudi do socialne izoliranosti od vrstnikov, pretreniranosti, prenasičenosti s športom itd.

Zaradi pomembnosti tematike smo združili moči s kolegom Tadejem Verbostom, ki je ravno tako diplomiran kineziolog in ima več iskušenj pri delu z mladimi športniki kot mi, zato smo ga povabili, da v naših prostorih pove o pomembni tematiki še kaj več. Tadej je absolvent magisterijaKineziologije na Fakulteti za šport, kondicijski trener in športnik z 19-letnim stažem na državnem in mednarodnem nivoju. V svoji karieri je večkrat nastopil za atletsko reprezentanco Slovenije. Svoja multidisciplinarna znanja in izkušnje že pet let prenaša na vrhunske in mlade športnike na področju kondicijske priprave in rehabilitacijskih vadb.

Kot uvod v premislek k udeležbi na predavanju pa si preberite njegov spremni zapis o tematiki športa otrok in mladine na spodnji povezavi:

>>> Kondicijska priprava in njena vloga v športu mladih <<<

O predavanju – na kratko:

  • Značilnosti telesnega razvoja otrok in pubertetnikov ter pomembnost upoštevanja le-tega pri načrtovanju treninga;
  • pomembnost gibalne pismenosti (izogibanje preveliki specializaciji prezgodaj, zagotavljanje pestrih gibalnih vsebin);
  • pomembnost poudarka na gibalno kvaliteto v dodatnem kondicijskem treningu otroka ali mladostnika;
  • debata (vprašanja in diskusija).

Vodi: TADEJ VERBOST, diplomant kineziologije

KDAJ: sobota 25.3.2017 ob 9:00
KJE: ulica Antona Skoka 2, Domžale
CENA: vadeči v programih KinVital 15€, ostali 25€
TRAJANJE: 2 uri

PRIJAVE: Najkasneje do vključno četrtka 23.3.2017 na info@kinvital.si. Število udeležencev na predavanju je omejeno na 15!

*Podrobnosti o plačilu pošljemo po mailu naknadno po prijavi.