Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Rehabilitacija kolena – ACL križna vez, MCL in meniskus – po hudi poškodbi na smučanju

Ker so poškodbe križnih vezi, meniskusov in kolen nasploh v porastu, bom z vami delil našo obravnavo nedavne stranke, ki si je hudo poškodovala koleno. Predvsem želim, da se zavedate in razumete, kako veliko rezultatov in izboljšanja je mogoče doseči s pametnim in strokovnim pristopom že v slabi uri!

Pred mesecem dni je na smučanju strgala križno vez in medialno kolateralno vez desnega kolena. Ker je smučka zapeljala po svoje, ji je koleno potisnilo navznoter. Pri tem se poleg križne vezi pogosto strgajo tudi notranje – medialne kolateralne vezi in pa zunanji del meniskusa.

Ker je imela koleno ves čas v opornici, je popolnoma izgubila sposobnost upogiba in iztega kolena, prav tako moč – in pa najpomembnejše: zaupanje v svoje koleno. Zaradi šepanja, ki ga opornica še povečuje, saj ji prisilno omejuje gibanje, je že začela razvijati kompenzacije. To pomeni, da je korak namesto iz kolena in kolka začela dobivati z dvigovanjem in zamikanjem medenice.

Z opornico in berglami

Od robotske hoje z berglami do sproščene hoje in počepov v eni uri!

Prva stvar, ki sva jo naredila, je bila začasna odstranitev opornice. Opornica ni vedno slaba in sploh na začetku ljudem nudi zaupanje in varnost. Vendar je treba v kontroliranem okolju začeti s pridobivanjem gibljivosti in moči brez opornice. Tako sem ji rekel, naj opornico še uporablja, kadar je v zunanjem okolju, doma pa naj izvaja najin program, ki ga boste lahko prebrali spodaj, brez opornice.

Koraki obravnave poškodovanega kolena (acl+mcl) pri smučanju:

 1. Mehčanje sklepa, pridobivanje gibljivosti in zmanjševanje otekline. V tem koraku smo z uporabo masažnih in manualnih tehnik, masažne pištole, limfne drenaže (samomasaža za zmanjšanje otekline) dosegli boljšo elastičnost kolena in mišic. Pri akutni poškodbi in potem mirovanju v opornici koleno namreč izgubi elastičnost in prožnost mišic, predvsem kvadricepsa, zadnje stegenske mišice, tibialisa in v najinem primeru celo vse do stopala in gležnja. Pogosto gleženjske in stopalne mišice prevzamejo vlogo stabilizacije, ki jo je »mrtvo« in poškodovano koleno v opornici izgubilo. Zato ne pozabite na sproščanje vseh mišičnih struktur od stopala do kolka.

Pri sproščanju mora biti malce prisotna bolečina, vedite, da poškodovali ne boste ničesar, saj ne gre za obremenitve ali gibanje, bo pa malce boleče, ker je tkivo vzdraženo. Treba je torej sprostiti: kvadriceps, zadnje stegenske, popliteus, mečne mišice, tibialne in peronealne – mišice po piščali, stopala in zadnji ter sprednji del gležnja.

Zakaj je ta korak pomemben? Če sklepa, ki je bil pred kratkim travmatično poškodovan, ne naredimo bolj elastičnega, potem tvegamo večje poškodbe pod obremenitvami, saj se tkiva okoli poškodovanega kolena močno zakrčijo in izvajajo kompresijo predvsem na meniskus. Tako pri počepu stegenska kost ne drsi lepo po meniskusu. Lep prikaz vidite spodaj pri razliki med zdravim kolenom in poškodovanim kolenom, kjer se stegnenica ne zapelje po meniskusu in tako nastane špranja in povečan pritisk na zadnji del meniskusa ter razteg sprednjih ligamentov kvadricepsa:

 1. Slika: prikaz zdravega drsenja stegnenice po meniskusu. Takšno koleno ni v kompresiji.

2. Slika: Koleno v kompresiji ne dovoli lepega drsenja stegnenice, ki tako razteguje križne vezi, patelarne ligamente in izvaja pritisk na zadnji del meniskusa. Dobro si oglejte stransko kolateralno vez v prvem in v spodnjem primeru, prav tako špranjo spredaj v drugem primeru. Auč. Zdaj veste, v čem je pomen tega prvega koraka, da pripravite koleno na nadaljne korake obremenitev in postopnega vračanja v gibanja.

Mehčanje stopala in gležnja. Treba je dobiti gibljivost med tarsalnimi stopalnimi koščicami, tako dobimo večjo gibljivost gležnja pri koraku in zaradi tega posledično večjo gibljivost kolena itd.

Nekaj primerov pridobivanja gibljivosti in občutka v mišicah in kolenu

S kodo KINVITAL imate tudi 10 % popust na vse izdelke na spletni strani https://wook.si/

 1. Pridobivanje gibljivosti in občutka – moči v razbremenjenem položaju

Ko se sklep primerno zmehča (večinoma bodo tkiva in mišice bolj napete in boleče na dotik kot na nepoškodovanem kolenu), se lahko spet pridobiva elastične sposobnosti tkiva okoli kolen. V ležečem položaju je treba dobiti tako upogib kot izteg v kolenskem sklepu. Pri tistih primerih, ko se križna vez še rahlo drži, je zares pomembno, da se konkretno izpelje prvi korak, torej mehčanje sklepa, saj pri trdem sklepu stegenska kost ne drsi tako lepo po meniskusu in tako napenja ter trga križno vez in hkrati utesnjuje meniskus zaradi močne kompresije. Pri primerih, ko je križna vez že popolnoma strgana, ni nobene bojazni, da bi lahko karkoli poškodovali, če ste dobro naredili ta prvi korak. Torej, brez bojazni. Ker so tkiva še precej neelastična, je normalno, da bo nekaj bolečine pri razgibavanju prisotne. Ko pridete do točke, ko je bolečina zelo neprijetna, se lahko ustavite.

Povečujemo gibljivost in hkrati izvajamo upogib pod kontrolirano obremenitvijo

Uporabila sva napravo za upogib in izteg kolena. Tako sva v razbremenjenem stanju (leže, kjer ni kompresijskih sil na koleno) počasi pridobivala na ekstenziji oziroma polnem iztegu. Pri določenih primerih delno strgane stranske kolateralne vezi lahko pride do bolečin v iztegnjenem položaju, saj se takrat stranska kolateralna vez rahlo raztegne.


Pridobivanje upogiba v kolenu

Poleg pasivnega raztezanja sva na napravi za upogibe izboljšala gibljivost tudi z aktivnim raztezanjem. Takoj je že treba gibati koleno v upogib in izteg. Tudi obremenitve in lažje uteži  je treba dodati že takoj, če vidite, da zmorete, saj koleno hitro začenja dobivati nazaj senzorne občutke, če ga le pravilno stimulirate.

Dodajanje izometrične kontrakcije

Nato sem ji pomagal še pri upogibu, da je lahko prišla z nogo višje. Potem sva nežno obremenila mišice iztegovalke z utežjo na napravi. Tako je najprej v breztežnostnem stanju prišla do izboljšanega upogiba, nato je pa morala z mišicami ta položaj zadržati. Gre za izometrično kontrakcijo, ki pomembno vpliva na pridobivanje občutka nad mišicami in hkrati izboljšuje gibljivost. Prav tako sva tako z izboljšano kontrakcijo zadnjih stegenskih mišic iztegovalk preko procesa recipročne inhibicije sprostila sprednji in najbolj napet del pri takšnih poškodbah, to je kvadriceps. Vedno najprej aktiviramo mišice iztegovalke in hkrati pridobimo gibljivost iztega + upogiba.

Mišice upogibalke kolena

Na isti napravi sva se postavila tako, da je lahko pridobila občutek tudi nad sprednjo stegensko mišico ali kvadricepsom. Najprej sva probala z ničelno obremenitvijo in potem dodajala obtežitve. Pri tem je treba spremljati odzive in občutke osebe. Vse mora potekati ob ničelni bolečini, če se pojavi, se prepričajte sami, ali gre za občutek zategnjenih tkiv in raztega tkiv (to zna biti pekoče in neprijetno) ali pa za neprijetno do neznosno bolečino. Prepričati se je treba, da ste dobro skoncentrirani na aktivacijo mišic, ki sodelujejo pri gibu. Tako boste čutili zdravo »bolečino« oziroma utrujenost v mišicah, ne boste pa čutili sklepa. Gre za odličen način učinkovitega in nebolečega vračanja po poškodbi.

 1. Učenje življenjskih gibalnih vzorcev, pridobivanje moči celega telesa in sposobnost hoje

Zdaj smo spoznali, kako v prvih dveh korakih najprej sprostimo vsa lokalna tkiva, povezana s takšno akutno poškodbo, in potem kako pridobimo občutek in moč v mišicah, neposredno povezanih s kolenom. Vse to je treba povezati z gibalnimi vzorci, ki nam omogočajo samostojno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in izzovejo t. i. sistemski odziv telesa. Takšne vaje, v katere so vključeni skoraj vsi sklepi in mišice telesa, nam šele podajo zadnji košček v mozaiku, da smo poškodovano osebo uspešno pripeljali nazaj v samostojno življenje.

Pri tem najpomembnejšo vlogo igra sposobnost počepa. V našem arzenalu večletnih izkušenj in idej imamo veliko modifikacij in načinov, kako vajo počep prilagoditi nekomu, ki še pred eno uro ni bil zmožen pokrčiti ali stopiti na nogo brez bergel.

Najprej uporabimo dve vrsti počepa, počep z oporo na roke in počep z elastiko. Obe vrsti počepa nam omogočata zmanjšanje kompresijskih sil na koleno, čeprav še vedno treniramo mišice. Gledati je treba, da se stranka usede simetrično in ne dela kompenzacij. Če se postavite direktno nad stol ali valjček, samo spremljajte, če je vaša sredina telesa – dimlje – poravnana s stolom. Višino stola si prilagajajte glede na potrebe. Medenica se ne sme nagibati ali kriviti. Vlečenje elastike navzdol ima dvojno pozitivno vlogo: z vlečenjem ustvarimo stabilizacijo hrbtenice in fiksiramo medenico. Tako lahko počep izvedemo samo iz kolčnega in kolenskega sklepa, kar je tudi cilj. Poleg tega nam seveda razbremeni sile na kolenski sklep.

Počep z elastiko za zmanjšanje sil na koleno. Hkrati dosežemo simetrijo medenice.

Počep na rokah – z dobro oporo stabiliziramo hrbtenico. Prsa imejte visoko zravnana. Tukaj so sile na koleno večje kot pri počepu z elastiko.

Prav prijetno je spremljati, kako človek med obravnavo vedno bolj zaupa vase, saj točno vidi, kaj vse zmore. Zato je pomembno, da gremo še korak dlje, torej konkretno h korakom oziroma hoji.

Hojo se lahko najprej naredi tako, da stranki pomagate in jo na začetku držite za roke, da dobi zaupanje vase in preneha s trdo ter šepavo hojo.

Hoja z oporo na stezi

V malce več kot 60 minutah je torej treba doseči samostojno hojo brez kompenzacij (skoraj), izvajanje usedanja in počepanja brezhibno ter pridobiti dovolj zaupanja v koleno, da stranka lahko nadaljuje s tem protokolom tudi, ko pride domov.

Po končani prvi obravnavi si je zopet nataknila opornico, kot rečeno zgoraj, opornica pri takšnih poškodbah (strgana MCL) ima svoj namen, če jo uporabljate zunaj v okolju, kjer se hitro spozabite in nimate dobre kontrole nad dogajanjem. Vendar ne sme postati vaša potuha, kar pomeni, da si jo doma snemite in obvezno upoštevajte protokol vaj in rehabilitacije, ki je opisan v zgornjih korakih in vam ga prilagam tukaj.

Vaje in navodila za doma, ki našim strankam omogočajo še hitrejši napredek

Vedno je treba stranki podati dobre ideje, kako lahko sama doma pospeši okrevanje do naslednje vadbe ali terapije pri nas. Tako zagotovimo zares najboljše rezultate in tudi prihranimo stranki denar, saj lahko marsikaj naredi sama.

 1. Masiranje in limfna drenaža v topli vodi. Nujen korak za mehčanje tkiv. Pojdite v banjo ali pa si s termoforjem in masažo zmehčajte tkiva okoli kolena. Zraven razmigavajte koleno brez obremenitve
 2. Elevacija in pridobivanje gibljivosti. Ko sedite ali gledate televizijo, preprosto postavite nogo višje. Prav tako naj bo podprta samo tako, da položite stopalo na višjo podlago, medtem ko koleno ni podprto. Imajte jo sproščeno nekaj časa, dokler ne postane preveč neprijetno. Tako boste poleg zmanjševanja otekline dosegli še izboljšano gibljivost iztega. Vsekakor nujno, če še nimate polnega iztega.
 3. Modificirani počepi. Nato greste lahko izvajat počepe z oporo na roke. Postavite se tako, da boste počep naredili simetrično brez goljufanja. Višino sedeža si prilagodite po potrebi. Če se lahko držite za sedežno garnituro ali drug zanesljiv oprijem, potem si lahko pomagate tako. Če lahko počep naredite brez držanjem z rokami za oporo, potem ga naredite tako in vsekakor napredujte s časom držanja v spodnjem položaju.
 4. Sproščena in simetrična hoja. Prav tako morate doma izvajati sproščeno in simetrično hojo po stanovanju ali pa zunaj. Hoja ne sme biti preveč robotska. Poglejte, da zares dobivate gib iz kolena in da je videti simetrično. Lahko se tudi postavite pred ogledalo in korakate na mestu, da se prepričate.

Ko naredimo takšen uvodni celostni tretma, stranka nadaljuje z zgornjim protokolom še doma.

Nato ji sestavimo program vaj, ki jih izvaja še pri nas enkrat do trikrat in po želji tudi večkrat tedensko.

Primer, kako je videti program takšne stranke pri nas:

 1. Samomasaža in sproščanje z masažno pištolo ali žogicami, rokami. 5 min
 2. Pasivno in aktivno gibanje in raztezanje brez obremenitve. 5 min
 3. Obremenitev noge v odprti kinetični verigi – naprava za upogib in izteg kolena. 10 min
 4. Obremenitev nog v funkcionalnem bipedalnem gibanju – hoja po stezi z oporo na rokah 3×2 min
 5. Lažja obremenitev kolena v gibanju, ki zahteva več gibljivosti – kolo – (nastavitev višine sedeža vpliva na gibljivost). 3×2 min
 6. Progresije počepov z elastikami in lastno težo. Dodajanje izometrične podaljšanje kontrakcije – držanje počepa na mestu. 2 do 5 serij po 2 do 15 ponovitev. Precej odvisno od predhodnih fizičnih sposobnosti posameznika.
 7. Odpiranje kolčnega sklepa: Predklon in mrtvi dvig. 2 do 5 serij po 2 do 15 ponovitev
 8. Skleca na trx ali na drogu s prilagojeno težavnostjo in z dvigom na stopala. 3×15 ponovitev
 9. Hoja in nošenje bremena v roki med hojo – s tem učimo hojo in moč celega telesa.

Izogibamo se neravnotežnim površinam na začetku, ko tkiva še niso zaceljena, saj ustvarjajo torzijske sile v kolenih in povečajo možnost nestabilnosti.

Program se potem prilagaja in iz tedna v teden se dodajajo novi izzivi.

Za vse poškodbe kolena imamo natančno izdelane protokole, ki vas vztrajno vodijo do končnega cilja: Da boste ponovno lahko smučali in se nikoli več poškodovali.

Človeško telo je neverjetno odporno, če le razumemo gibanje in telo. In povrnitev ljudi nazaj v gibanje je naše poslanstvo v KinVital kineziološkem centru.

Imate težave? Hitro se prijavite na brezplačni posvet za terapevtsko vadbo in obravnavo poškodb.

Prijavite se na brezplačen posvet

Prijavite se na brezplačen posvet