Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Rekreacija in telesna aktivnost nista eno in isto

Piše: Črt Korošec

Včasih je bil človek telesno dejaven le preko dnevnih obveznosti in ne skozi načrtovano rekreacijo. Lov, nabiralništvo, vzdrževanje bivalnega prostora, transport, druženje, delo, obredi, igra so poskrbeli, da telesna rekreacija ni bila potrebna, saj je stil življenja narekoval ogromno količino gibanja tekom celega dneva.

Dandanes je praktično obratno. Že vzpon v tretje nadstropje nam predstavlja trn v peti in godrnjanje. Danes lahko skoraj vse zgoraj naštete dejavnosti in obveznosti s pomočjo tehnologije opravimo sede.

Današnji način življenja krati eno najosnovnejših potreb človeškega telesa – gibanje. Zato pomanjkanje celodnevnega gibanja danes nadomeščamo s pomočjo različnih oblik intenzivnejših treningov in vadb, kar tudi poimenujemo s terminom telesna rekreacija. Pri vsem skupaj pa nam pomaga celo akademska znanost, kot so športna znanost, kineziologija in druge.

Rekreacija ni vse

Ker nisem iskal statističnih podatkov o razmerju gibanja in sedenja povprečnega današnjega človeka, vam postrežem vsaj z mojim kratkotrajnim eksperimentom.

Sam sem pred časom tri dni zapored 12 ur v dnevu (od 9:00 do 21:00) s štoparico na roki štopal čas, ki ga presedim. Najsi bo to doma na stolu, v družbi, na avtobusu, v avtu, v službi …

Rezultat? Povprečje sedečih ur v treh dneh je znašalo 7,3 ure. In to v 12ih urah merjenja vsak dan!

Pozabljamo, da je naše telo orodje, ki nam služi za vsakdanje življenje. Ne jemljimo svojega telesa kot orodja le za telesno rekreacijo! Kajti telesno udejstvovanje ni nujno samo načrtovana rekreacija, vadba ali trening.

Naše telo je pač potrebno tudi za vsakodnevno funkcioniranje in opravljanje obveznosti. Kdo bi si mislil, kajne? Če ti zmanjkuje časa za organizirano in planirano telesno rekreacijo, išči zato priložnosti za dodaten korak tekom celega dneva.

Uporabi svoje telo tudi izven svojega rekreativnega urnika

Če potuješ z mestnim prometom, žrtvuj dodatnih 10 minut na poti v eno smer s tem, da stopiš eno postajo prej z avtobusa. Večkrat se usedi na kolo, če ga imaš. Ko imaš čistilno akcijo v stanovanju, si prižgi poživljajočo glasbo in sesaj, čisti, pospravljaj v hitrejšem tempu (prej bo pospravljeno, pa še preznojil se boš vmes).

Z ozirom na moj eksperiment in merjenje sedečega časa v dnevu lahko rečemo, da dodatnih 400 metrov med avtobusnima postajama le šteje nekaj in je vredno dodatnih 5 minut.

Naj povem drugače. Če bi na dan prehodili 10 km, se tistih 400 metrov več ali manj ne bi ravno veliko poznalo, saj to znaša le 4% dnevne hoje. Vendar če prehodim povprečno le 500 m v celem dnevu, pa 400 m kar naenkrat znaša 80% celodnevne hoje.

Če kvantiteta ali kvaliteta vaše dosedanje telesne rekreacije ni zadostna, dodajte nekaj volje, energije in strategije v izkoristek tistih nekaj dodatnih minut v dnevu za gibanje, ki vam jih prinaša vsakdan. Najsi bo to hoja po stopnicah namesto vožnje v dvigalu ali kaj drugega.

Vredno je! 🙂