Objavljeno: , Kategorija: Vadba, Življenjski slog

Skrivnosti izgube telesne maščobe 1. del: miselnost hujšanja

Piše: Aleš Stražar, dipl. kin.

Kaj si sploh predstavljate pod pojmom hujšanje? Zagotovo se vam v glavi pojavi podoba izmučenega posameznika, ki se še komaj drži na nogah po dolgotrajnem teku. Prepoten, namrščen obraz kar kliče po odmoru, sključena drža pa je posledica zahtevnega treninga. Druga stvar, ki se vam naslika pred očmi je verjetno napol prazen krožnik s steblom ali dvema brokolija ter majhnim koščkom pustega mesa, zraven krožnika pa samuje dolgočasen kozarec, poln vode.

Pa ima hujšanje upravičeno tako grenak priokus?

Najprej si poglejmo kaj hujšanje sploh zajema. Nadpomenka hujšanja je izguba telesne mase. Ta se lahko pojavi zaradi izgube tekočine, maščobnega tkiva ali pustega tkiva (kostne gostote, mišičnega tkiva, tetivnega ali drugega vezivnega tkiva). Lahko je namerno ali nenamerno. Nenamerna izguba telesne mase je po navadi posledica bolezenskega stanja ali nezadostnega energijskega vnosa. V tem članku se bom osredotočil na namerno izgubljanje telesne mase – maščobne mase, pogovorno imenovano kar hujšanje.

Hujšanje torej predstavlja izgubo (odvečne) telesne maščobe. Zanjo se na neki točki življenja iz kateregakoli razloga že odloči večina, oziroma skoraj vsi posamezniki. Pa naj si bo to želja po boljšem počutju in izgledu telesa, pritisk s strani sovrstnikov in družbe, iz želje po doseganju boljših športnih rezultatov ali iz zdravstvenih razlogov. Prepričan sem, da se v enem izmed naštetih razlogov najdete tudi sami. Skoraj zagotovo ste tekom svojega življenja tudi kupili nek pripomoček ali prehranski dodatek, kateri je bil oglaševan kot sredstvo dosege tega cilja. Ste zastavljeni cilj s pomočjo tega pripomočka/dodatka dosegli?

Najverjetneje ne, saj drugače ne bi bili tukaj in brali tega članka. Naj vam povem zakaj kupljena zadevica ni upravičila svojega nakupa. Ker ga nikoli ni mogla. En sam pripomoček oziroma prehranski dodatek nikoli ni mogel in nikoli ne bo mogel zadovoljiti kompleksnosti vašega telesa in njegovih potreb za dosego tega cilja – izgube telesne maščobe. Oziroma, če bi moral izbrati en pripomoček pri dosegi tega cilja, bi izbral mindset – miselnost. Zgolj s pravo miselnostjo in nekaj ključnega znanja vam bo ta cilj zagotovo in dolgoročno uspelo doseči. To pa vam bom tekom tega bloga poskušal predati.

Miselnost izgube telesne maščove – miselnost hujšanja

Izgubljanje telesne maščobe je toliko telesni kakor miselni proces

Da poudarim pomembnost uvodne trditve: Izgubljanje telesne maščobe je toliko telesni kakor miselni proces. Morate se zavedati, da se vsaka želja, cilj in dejanje začne v vaši glavi, v vaših mislih. Vi sprejemate odločitve na dnevni, tedenski, mesečni in letni ravni. Vsaka vaša odločitev v življenju do sedaj vas je pripeljala točno do točke življenja, v kateri ste se trenutno znašli. Zato je sedaj čas, da se odločite za majhne spremembe v svojem življenjskem slogu, ki vam bodo skupno pomagale doseči zastavljeni cilj. In ne samo odločite, pač pa odločate, vsak dan znova.

Vsak dan znova – izgubljanje telesne maščobe je proces

Vaše telo se je razvijalo in raslo približno devet mesecev znotraj maternice, potrebovali ste več kakor 15 let, da ste fizično odrasli, vi pa bi čez noč spremenili vašo podobo, ki je ogledalo vaših prehranjevalnih, gibalnih ter mentalnih navad akumuliranih preko celotnega mladostništva in odraslega življenja? Nemogoče, dokler v enačbo ne dodate časa. Dajte svojemu telesu, svoji podobi čas, da se spremeni, prilagodi. Bodite potrpežljivi in se zavedajte, da bo vsaka sprememba navade ali vedenja, prispevala k spremembi podobe, katero vidite v ogledalu. Vse kar morate storiti je, da toliko časa eksperimentirate ter spreminjate svoje prehranjevalne, gibalne ter mentalne navade, da se podoba v ogledalu spremeni do te mere, da boste z njo zadovoljni.

Zadovoljni?

Zanimiva beseda. Današnja potrošniška družba jo sovraži. Njen cilj je ustvarjati neprestano nezadovoljstvo s čimerkoli že. To počne z namenom, da vam lahko takoj zatem ponudi izdelek ali storitev, katera bo to nezadovoljstvo odpravila. Prebrisano, kajne?

Zagotovo ste se tudi vi v življenju že znašli med popolnoma nasprotujočima si filozofijama »sprejmite sami sebe, točno takšne kakršni ste« in »delajte na sebi toliko časa, da boste izgledali, imeli in postali točno takšni, kakršni si želite postati«. Naj vam zaupam skrivnost, ki vam bo v življenju pomagala najti ravnovesje in mir s pomočjo katerega boste lahko dosegli svoje cilje.

Sprejmite sami sebe na tej točki življenje, točno takšne, kakršni ste

Ste namreč takšni kakršni ste in v tem trenutku tega me morete spremeniti. Lahko greste za eno uro in pol teči, pa vendar ne boste s tem tekom čisto nič shujšali ali izgledali bolj vitki – zgolj zaripli ter izmučeni. V tem trenutku vam ostane vam samo ena produktivna stvar: sprejetje samega sebe. Da si priznate, da so bile vaše prioritete in posledično odločitve ne optimalne do sedaj. Se pogledate v ogledalo in si rečete »to sem jaz« in se pri tem ne sramujete odseva. Se lotite dela s tem kar imate. S tem kar ste. Z vsem kar ste.  Sprejetje samega sebe v sedanjem trenutku namreč izloči notranji upor, zavračanje resnice. V trenutku, ko se nehate pritoževati in se jeziti sami nase, se vam um razjasni. Nič več ni zamegljen z nezadovoljstvom, jezo in obsojanjem samega sebe, ki vas vodi v začaran krog samo – izpopolnjujoče se prerokbe. Vi si očitate za pretekle napake medtem, ko delate enake napake v sedanjosti, na katere se boste jezili v prihodnosti. Vsa ta negativna občutja, ki imajo v bistvu isti namen – zavračanja resnice, vam zgolj zameglijo pot iz te situacije. Težko trezno in produktivno razmišljate, kadar sami sebi očitate za pretekle napake. Zato …

Odpustite sami sebi

Odpustite si za pretekle napake, preteklosti ne morete spremenit, lahko pa se učite iz nje. Zavedajte se, da ste v preteklosti delali neumne napake ter da jih boste še naprej počeli. Takšni pač smo ljudje – delamo napake. Storjenega ne moremo spremeniti ali popraviti, lahko pa vplivamo na naše dojemanje le-tega. Najlažje se je jeziti in si očitati ter »jamrati«. Težje pa je iz tega se nekaj naučiti in v prihodnosti tega ne več ponavljati. Izkoristite te prvoročne izkušnje ter zrastite iz njih in naredite korak proti svojemu idealu.

Boljši jaz!

Za dosego tega cilja se odločite iz egoističnih razlogov. Zelo pomembno je, da veste točno zakaj ste se odločili shujšati. Zapišite si vse razloge, iz katerih ste se odločili doseči telesno transformacijo. Karkoli že vas žene, zapišite si to. Preberite si to, naglas. V težkih trenutkih si predstavljajte, vizualizirajte kako se boste počutili, kako bodo ljudje okoli vas reagirali na vašo novo podobo. To vas bo dvignilo iz dvomov in postavilo nazaj na pravo pot. Naj vas ne držijo nazaj mnenje ali želje drugih ljudi, naredite to zase. Zdrava mera egoizma je pri tem ključnega pomena. Karkoli že vas je pahnilo v to odločitev, to je bil samo začetni impulz. Na vas pa je, da se v končni fazi odločite in vsak dan znova odločate sami. In  za kaj bi se lažje vedno znova odločali kakor za uresničevanje lastnih želja in doseganje lastnih ciljev 🙂

Zastavite si konkretne in dosegljive cilje ter se izmerite

Zastavite si konkretne, uresničljive in dosegljive cilje. Opravite meritve. Vem, da je lažje imeti nek daljni in megleni cilj, da lahko potem tudi rečete, da vam ga je uspelo nekako doseči. Pa vendar poskusite s konkretnimi meritvami. Izmerite obseg sproščene nadlahti, obseg pasu in stegna. Stehtajte se. Slikajte se – slike prej in potem vam lahko prinašajo ogromno motivacije in kasneje zadovoljstva. Lahko je vaš cilj zopet udobno obleči tisti poseben kos oblačila! Naj vam bo cilj otipljiv in vam prinaša zadovoljstvo. Ne potrebujete dragih meritev in specialnih naprav. Zgolj tehtnico in šiviljski trak. Beležite si tedenske rezultate. Opazujte svoj napredek in bodite ponosni nanj! Nagradite se za vsak napredek, od tega na tehtnici do izboljšanja navad.

Napredek ali nazadek?

Na vaši poti do zastavljenega cilja pričakujte vzpone in padce. Vaša tehtnica bo vaš prijatelj in vaš sovražnik. Včasih vas bo strah stopiti nanjo. Spet druge dni boste z veseljem in ponosom stopili nanjo. Želim, da se zavedate, da na vašo trenutno težo vpliva ogromno dejavnikov, ter da zato lahko precej niha. Med njimi so:

– čas dneva (zjutraj bomo lažji kakor zvečer),
– hidriranost (ste veliko pili včeraj, kaj pa danes?),
– tisti dnevi v mesecu (že tako vam niha razpoloženje, sedaj pa še teža??),
– prehrana pretekli in današnji dan (vodno bogata prehrana, voluminozna),
– trening pretekli in današnji dan (treningi ustvarijo mikropoškodbe tkiv, kar sproži vnetne procese, povišano absorpcijo vode).

Zato se ne obremenjujte toliko z vašo vsakdanjo težo, pač pa glejte na…

Tedenske rezultate

Če se približujete cilju super, če ne, je čas za dodatne spremembe ali zaostritev ukrepov. Tako preprosto je! In naj vas slaba cifra ne potare. Je le pokazatelj (ne)učinkovitosti ukrepov, ki ste jih uvedli.

Glede celotnega procesa hujšanja

Poskusite uživati v celotnem procesu spreminjanja svoje fizične in mentalne podobe. Ne čakajte zgolj na dosego cilja in hitite k dosegi le-tega. Enako velja za vse ostale stvari v življenju. Kdor zgolj čaka na končni rezultat, čaka na boljše čase celo življenje, v tem trenutku pa ni nikoli zadovoljen. Uživajte na trenutni točki življenja, vzemite si dosego tega cilja kot neko pozitivno stvar v vašem življenju, nekaj kar si že zelo dolgo časa želite, sedaj pa boste končno stopili na pot, ki vas bo peljala proti temu. Tekom hujšanja boste razvijali bolj zdrav odnos do hranjenja in gibanja, morda celo najdete kakšen nov hobij, prijatelje. Lepota vsega tega pa se skriva v zmožnosti ohranjanja novo pridobljenih navad tekom nadaljnjega življenja. Zapomnite si, VI imate v svojih rokah vajeti vašega življenja, samo naučiti se jih morate pravilno vleči 😉

Še na kratko

Hujšanje je torej pogovorni izraz, ki pojmuje izgubo (odvečne) telesne maščobe. Zanj se odločajo posamezniki iz najrazličnejših razlogov. Vsem tem razlogom pa je skupna samo ena stvar – posamezniku dajo zgolj začetni impulz energije. Za nadaljevanje procesa je potrebna vsakodnevna odločitev. Začne se z miselnostjo izgube telesne maščobe, katera sestoji iz več delov:

Razumevanja, da je izguba telesne maščobe toliko mentalni kakor telesni proces. Postavite prioritete na svoje mesto ter se začnite odločati v smeri pozitivnih sprememb.

Zavedanja, da je izguba telesne maščobe proces, za katerega je potreben svoj čas. Sprejemanje ukrepov in potrpežljivost vas bodo pripeljali kamor si želite 🙂

Sprejetju samega sebe na tej točki življenja. Poglejte se v ogledalo ter sprejmite podobo, ki strmi nazaj v vas. Ne zavračajte samega sebe, delajte s tem kar imate, s tem kar ste, z vsem kar ste!

Odpustite samemu sebi. Za pretekle, sedanje in prihodnje neumne napake. Takšni ljudje smo, delamo napake. Najboljše kar lahko glede tega storimo je, da se iz njih učimo ter rastemo.

Odločite se za to iz egoističnih razlogov. To je vendar vaše telo, vaša podoba in vaše življenje. Naredite to zase, saj boste na tak način najlažje ostali na pravi poti. Vsakdo namreč želi dobro samemu sebi.

Zastavite si konkretne, merljive ter dosegljive cilje. Stehtajte se, izmerite si telesne obsege, slikajte se, poskusite si nadeti svoje najljubše hlače. Zatem pa jasno definirajte kaj želite tekom tega popotovanja doseči.

Pripravite se na vzpone in padce. Tehtnica bo vaš prijatelj in sovražnik. Prihajali bodo boljši in slabši dnevi, vi pa se zavedajte, da šteje skupni trud in seštevek vseh majhnih ukrepov.

Svoj napredek spremljajte na tedenski ravni. Ni pomembna vsakodnevna teža in počutje. Pomembna je tedenska tendenca – se približujete zastavljenemu cilju ali ne?

Podajte se na to popotovanje sproščeno pa vendar odločno. Ni na vas, da si očitate in se jezite. Na vas je da konstantno delate v pravi smeri – malo po malo. V primeru, da vam samim nikakor ne uspe, pa si poiščete ustrezno pomoč pri tem!

Če vam je bil prispevek všeč, vabljeni, da si preberete še ostale v seriji o izgubi telesne maščobe.

Če vam je bil prispevek všeč, vabljeni, da si preberete še ostale v seriji o izgubi telesne maščobe.

Skrivnosti izgube telesne maščobe 2. del: hujšanje in ozaveščanje prehranjevalnih navad 

Skrivnosti izgube telesne maščobe 3. del: hujšanje s treningi za moč ali kardio? 

Skrivnosti izgube telesne maščobe 4. del: hujšanje s pomočjo kaloričnega deficita, ustvarjenega preko palca 

Skrivnosti izgube telesne maščobe 5. del: povzetek in povezava vseh ukrepov hujšanja v smiselno celoto 

 

Prijavite se na brezplačen posvet

Prijavite se na brezplačen posvet