Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Sodelovanje z mlado atletinjo Agato Zupin

Piše: Luka Hren

Agata Zupin je mlada slovenska atletinja, ki je pred kratkim opozorila nase z doseženemi normami za svetovno prvenstvo v Londonu, najprej na 200 m, kmalu zatem na evropskem mladinskem prvenstvu še na 400 m z ovirami.

Odgovor na vprašanje v kateri od dveh disciplin bo nastopila v Londonu je bil na dlani, dolgoročno gledano ji talent in konstitucija namreč najbolj služita v disciplini 400 m z ovirami.

Foto: AD Kamnik

Doseči normo za svetovno prvenstvo pri zgolj 19 letih ni mačji kašelj, ampak zadnji rezultat ima za nas in Agato še toliko večjo težo. Če se ozremo le na številke, je s tem rezultatom dobesedno sesula njen dosedanji osebni rekord na 200 m. In po pričevanju našega trenerja Črta, ki je bil v Kranju priča njenemu bliskovitemu nastopu ob osvojitvi prve norme za nastop na svetovnem članskem prvenstvu, je njen tek s tribun baje izgledal kar preveč lahkotno.

Ampak bolj kot na sam rekord smo ponosni na tisto eno malenkost, ki jo je Agata po nastopu izjavila Črtu. Ob ekstazi noro hitrega časa je bila dovolj prisebna, da je sama sebe skušala postaviti na realna tla in si rekla: »Lepo počasi, očitno je bil to moj dan. Potrpežljivo in ne prehitro naprej.«

To pa je odnos, ki si ga vsak trener lahko le želi. Njen atletski trener je lahko ponosen nanjo. Tako kot smo tudi mi. Ponosni, da pri rosnih 19 letih kaže odgovoren odnos do športa in življenja nasploh.

Vrhunski šport je vrhunski v marsikaterem pogledu, kjer je vedno vse na meji. Da 19 letnica par minut po njenem teku življenja uspe izjavit kaj takega, je le dokaz, da k športu pristopa z željo po rezultatih in najpomembneje, z željo po dolgotrajni karieri, ki se ne konča prehitro zaradi poškodbe ali izgorelosti.

Bravo Agata! Lepo počasi uživaj na svoji športni poti, šprinte pa prihrani za atletsko stezo. 🙂

Za boljšo predstavo o tem, kdo sta Agata in njen atletski trener Damjan Zlatnar, si poglejte video prispevek ŠportTV-ja.

Naveza Agata – KinVital

Skupaj z Agato sodelujemo že približno leto in pol. Naša ekipa v okviru njenih treningov skrbi za dopolnilne treninge, ki se očitno uspešno odražajo kot podpora njenim obstoječim treningom atletike.

Kot že prava profesionalka marljivo in redno trenira 3x tedensko v naši telovadnici v Domžalah, kjer je naša trenutna naloga predvsem napredek v moči. S pomočjo dodatnih uteži tako stimuliramo razvoj določenih dimenzij moči, kot so eksplozivnost, maksimalna moč ter hitra moč.

Redno sodelovanje in njena fokusirana marljivost sta pripeljali že kar do spektakularnih prizorov, kjer se mladenka že kar skrije pod goro uteži, ki jih je zmožna obvladovati.

Seveda pa ni vse v utežeh in surovem treningu. V zadnjem letu in pol smo priča tudi njenemu razvoju v smislu športnice in osebe kot take. Vedno je čas za pogovor o atletiki in ostalih postranskih stvareh, ki pravzaprav nikoli niso ravno postranske. Očitno je, da Agata hlasta ne le po telesno napornih treningih ampak tudi po najmanjših drobtinah izkušenj ter znanj, ki jih lahko ponudimo.

Kako sploh izgledajo naši treningi z Agato?

Na uvodu treningov so običajno na sporedu vaje mobilnosti – za aktivno gibljivost. Zatem sledijo pripravljalne vaje z elastikami in lažjimi bremeni, namen katerih je mišična kot psihološka aktivacija preko gibalnih vzorcev, ki se jih v glavnem delu tudi polno obremeni. Po domače – poleg dejanskega dviga temperature dvignemo tudi apetit in fokus za glavni del treninga.

Za razliko od specifičnih treningov, ki so odgovor trenutnemu počutju Agate ali potrebi po prilagajanju vaj in obremenitve glede na prihajajoče treninge ali tekme, je glavni del treninga sestavljen iz različnih bilateralnih (počep, mrtvi dvig …) in unilateralnih vaj (izpadni koraki …). Unilateralnost je pri atletiki in tudi pri večini ostalih športov zelo pomembna, saj se večina obremenitev v športu dogaja v unilateralnem okolju. Velik poudarek je tudi na vajah za moč trupa, kjer je v zadnjem času naredila velik korak naprej, kar se ji pozna tako pri vajah z večjimi bremeni, kot tudi na atletski stezi. Ko se približuje tekmovalno obdobje, nekoliko zmanjšujemo samo količino treninga v glavnem delu in običajno malce več časa posvetimo hitri moči.

Zaključki treningov so vedno posvečeni umirjanju in nekoliko več pogovora o nadaljnjih treningih, počutju, njenih atletskih treningih, da se naše dopolnilne treninge ustrezno po potrebi prilagaja njenim glavnim treningom in tekmam.

Treningi z ostalimi športniki, ki sodelujejo z nami, potekajo na podoben način. Samo da so vsebine seveda prilagojene športni panogi in obdobju v katerem se nahaja športnik. V poletnem času je vedno prisotnih več ekipnih športnikov (nogomet, košarka …) in zimskih športnikov, ki se pripravljajo na zimsko sezono.

Kakšna je običajno vloga kineziologa v trenažnem procesu športnika?

Kineziolog je vedno podporna oseba in pomemben člen marsikaterega strokovnega tima. Letos ste morda bolje spoznali kolegico Anjo Šešum, ki je bila pomemben člen v ekipi naše smučarske šampionke Ilke Štuhec. Lahko bi rekli, da kineziolog opravlja na eni strani delo kondicijskega trenerja, na drugi strani bolj »terapevtske« vsebine s področja preventive in v primeru poškodbe tudi pomoč v zadnjih fazah vadbe po poškodbi.

V našem primeru pri Agati skrbimo predvsem za razvoj moči ter ustrezno načrtovanje s tega področja. Ob tem pa je pomembno, da zadosten delež namenimo tudi različnim preventivnim vsebinam za izogib poškodbam in izgorelosti.

Veliko časa torej namenimo vadbi za povečanje mišične mase ter za razvoj maksimalne moči in hitre moči. Poleg tega smo od začetka našega skupnega dela z Agato storili velik napredek v moči trupa, kjer je opazna precejšnja razlika. Je pa poleg moči večkrat na sporedu tudi vadba za gibljivost, zlasti za kolčni predel, saj za slabo gibljivost v atletiki pač ni prostora.

Kot sem že namignil, ne gre vedno zgolj za strogo držanje primarnega načrta in brezglavo obremenjevanje. Agata je še vedno mlada, zato je predvsem pomembno, da se iz leta v leto preko treninga optimalno in ne prehitro prilagaja psiho-fizičnim naporom športa ter istočasno pridobi zdrav odnos do lastnega zdravja in športa samega.

Pri vsem skupaj pa je seveda najpomembnejše zaupanje, ki ga gradimo že od začetka naše skupne poti. Da športnik zaupa nam in mi njemu. Za nas je zelo pomembna njegova informacija, kakšni so njegovi občutki na terenu, da nam zaupa, če je utrujen, morda poškodovan … Le z zaupanjem potem pride profesionalno-prijateljski odnos, ki je nujen za uspešno sodelovanje športnika in trenerja. Namreč bolje kot trener pozna športnika pozna in obratno, učinkoviteje lahko trener načrtuje, spremlja in vrednosti skupen napredek.

Če bi želeli več informacij o našem delu oziroma če vas zanima kondicijska priprava pod našim vodstvom, smo vam na voljo na info@kinvital.si.

Ste starš mladega športnika ali ste sam športnik?

Izkoristite brezplačni posvet