Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe

Tecar terapija kot dodatek k terapevtski vadbi

Piše: Špela Čampa

Kinvital center je prostor, kjer poskušamo s terapevtsko vadbo, torej s primernimi in pravilnimi vajami pripeljati posameznika do željenega cilja – naj bo to boljše počutje, izguba odvečnih kilogramov, izboljšanje splošne telesne zmogljivosti ali pa uspešna vrnitev v svet športa po poškodbi.

Tako sodelujemo z zdravnikom in fizioterapevtom, slednji je tisti, ki opravi zgodnjo fazo rehabilitacije in v čigar delo se kineziologi ne vpletamo. Ko pa fizioterapevt potrdi, da je njegov varovanec sposoben toliko, da ne potrebuje več njegove obravnave, takrat pa mu na pomoč priskočimo mi.

Z gibanjem, krepitvijo in raztezanjem mišic opravimo velik del k izboljšanju gibalne učinkovitosti ter kakovosti življenja posameznika. Vendar pa je potrebno včasih, tako kot pri drugih vidikih našega vsakdanjika, dodati še kakšen drug člen, da smo z rezultati še bolj zadovoljni.

V KinVitalu zato ponujamo poleg terapevtske vadbe, ki je naše glavno poslanstvo, tudi dodatek, s katerim bodo učinki vadbe še bolj izraziti, to pa je masaža s Tecar terapijo.

tecar_naprava

tecar_naprava

Tecar tehnologija se uporablja v preventivni in rehabilitacijski fazi, saj zmanjšuje napetost v mišicah, izboljšuje površinsko in globinsko prekrvavitev, odpravlja bolečino, vzpodbudi limfni in venski obtok, omogoča hitrejše celjenje vnetih tkiv in pomaga pri zdravljenju kosti.

Kako deluje?

Metoda Tecar zaradi inovativne tehnologije deluje od znotraj. Skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira oboleli predel, tako da spodbuja prizadeta biološka tkiva.

Ostale metode z elektromagnetnimi valovi delujejo zunanje, pri Tecar terapiji pa se stimulira globinsko in sicer z aktiviranjem ionov v tkivih. Z nadzorovanim izmeničnim tokom elektrolitov (privlačenje in odbijanje električnih nabojev) povzroči intenzivno stimulacijo na celičnem nivoju, spodbuja krvni obtok, zvišuje temperaturo in pospešuje fiziološke procese.

tecar_metoda

tecar_metoda

Kako poteka?

Terapija se izvaja ročno, hkrati se sproti masira obravnavan del telesa, saj s toploto, proizvedeno s Tecar napravo, tkiva segrejemo, z ročnim pritiskom pa pomagamo pri hitrejši sprostitvi. Postopek je neboleč, čuti se samo prijetna toplota in pritiski maserja.

Stranskih učinkov ni, vendar pa je potrebno pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom, občutljivim na toploto in pri nosečnicah prej pridobiti mnenje zdravnika. Primerna je za rekreativne in profesionalne športnike in tudi za tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. V največji meri se uporablja v rehabilitacijske namene.

Kaj je razlika med klasično masažo in masažo s Tecar napravo?

Klasična masaža se izvaja samo z rokami, torej se ne uporablja dodatnih naprav. Zgolj z rokami dosežemo, da se koža segreje, ob pravilni izvedbi segrejemo tudi površinske sloje mišic, vendar pa žal v globino z nikakršno tehniko ne moremo pregreti mišice do te mere, kot jo lahko s Tecar napravo.

Poleg tega nam Tecar z dvofaznim sistemom (kapacitivna in rezistivna faza) omogoča, da pride toplota mimo mišic do kit, tetiv in kosti, kjer segreje določene dele telesa in s tem pospeši regeneracijo tkiv. Tako gre pri klasični masaži bolj za sprostitveno in površinsko terapijo, pri masaži s Tecar napravo pa bolj za globinsko in regeneracijsko.

Bolečine v križu

Vse bolj pogosto se srečujemo z bolečinami v križnem in ledvenem delu hrbtenice, ki se zaradi sedečega načina življenja pojavljajo že skoraj pri vsakem posamezniku. Na to temo smo nekaj že spisali, danes pa se bolj osredotočamo na to, s katerimi vajami si lahko pomagamo sami.

Za optimalno delovanje mišice morata vedno biti izpolnjena dva pogoja: da je mišica močna in da je mišica prožna. To pa dosežemo na eni strani z vajami za krepitev in na drugi strani z razteznimi vajami.

Ker pa gre v večini primerov bolečin v križu za pretirano zakrčenost mišic zaradi sedenja ter slabe drže, si pri odpravi bolečine lahko pomagamo tudi z masažo s Tecar napravo. Ta ne le površinsko, temveč tudi globinsko segreje mišice, s tem pospeši krvni obtok in poveča prožnost tkiva, to pa posledično vpliva na večjo gibljivost mišic. Tako bo naša hrbtenica bolj prožna in funkcionalna.

Pri odpravljanju bolečine v križu je pomembno, da znamo mišice pravilno aktivirati, da stabiliziramo medenico in hrbtenico ter da se naučimo pravilnih gibalnih vzorcev. Ko so enkrat ti pogoji izpolnjeni, lahko pričnemo z zdravo vadbo, ki bo ob pravilni izvedbi odpravljala bolečine v spodnjem delu hrbta.

Aktivacija – »pelvic tilt«

Začnemo z ležo na hrbtu, kolena so pokrčena, roke položimo ob trup ali pod zadnjico. Nato rotiramo medenico v smeri naprej tako, da potisnemo popek in hkrati ledveni del hrbtenice v podlago. Vrnemo se v začetni položaj in ponovimo.

vaja_pelvic_tilt

Stabilizacija – »bird dog«

Začnemo v opori klečno, torej je teža na dlaneh in kolenih. Dlani so pod rameni in kolena pod boki, pogled je usmerjen dol, hrbtenica je ravna, vrat pa v podaljšku trupa. Istočasno dvignemo roko in nasprotno nogo do višine, da sta obe okončini vzporedno s tlemi. Vrnemo se v začetni položaj in ponovimo z nasprotnima okončinama. Če je vaja na začetku pretežka, lahko izmenično dvignemo le roki, nogi ostajata na tleh.

vaja_bird_dog

vaja_bird_dog

Gibalni vzorci– »hip hinge s palico«

Začnemo stoje, vzravnano, palica se mora dotikati treh opornih točk – teme glave, prsni del hrbtenice in križni del hrbtenica. Nato pomaknemo boke nazaj (kot bi se želeli usesti nazaj) in ne dol (kot da gremo v počep), pri tem pa se palica ne sme odmakniti od opornih točk. Kolena ostajajo skoraj povsem izravnana, lahko jih pokrčimo le za nekaj stopinj. Vrnemo se v začetni položaj.

vaja_hip_hinge

vaja_hip_hinge

Katero metodo naj torej uporabim?

Kot sem omenila že v začetku, smo v našem centru osredotočeni na terapevtsko vadbo, torej, da s pravilno izbiro vaj, prilagojenimi vsakemu posamezniku, pomagamo do željenega učinka. Vendar pa včasih sama vadba ni dovolj, da bi dobili hitre, predvsem pa učinkovitejše rezultate. Zato se pri nas dodatno poslužujemo še masaže, podkrepljene s Tecar terapijo, ki našim strankam prinese še tisto piko na i k boljšemu počutju.

Pišite nam in pridite na masažo

Sami želite masažo ali bi masažo radi podarili svojemu znancu ali prijatelju? Pišite nam in dogovorili se bomo za termin.

Vadečim centrov KinVital vseskozi nudimo 10 EUR popusta na vse masaže.

  • Cenik masaž
  • Klasična masaža
  • Masaža s Tecar terapijo
  • 60 min
  • 60€
  • 60€