Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Tekaški copati so vaš najpomembnejši kos tekaške opreme!

Piše: Uroš Kožar

S tem se gotovo strinjate vsi. Tekaški copat je edini, morda ne za bosonoge tekače, in najpomembnejši kos opreme. Vsi ostali kosi opreme so pogojni, tekaški copati pa tisti, za katere si je smiselno vzeti več časa za dobro izbiro.

In ne samo ene! V naslednjih vrsticah vam želim predstaviti, zakaj je pomembno, da imamo vsaj dva para tekaških copat hkrati.

Morda se sprašujete, pa saj nisem stonoga, da bi lahko nosil toliko parov copat hkrati. Seveda ne! Nosili boste samo po en par naenkrat, ostali pa bodo čakali na primerne razmere.

Predstavil vam bom pozitivne in negativne strani lastništva večih parov copat hkrati, a po pravici je teh prvih veliko več. Negativen bi bil lahko le eden – cena, pa še ta se na koncu povrne. Preberite do konca!

Trije različni tekaški copati za različne terene.

Že en par tekaških copat je izjemno težko izbrati, kaj šele dva ali več. Izbira v športnih trgovinah je postala tako velika, da je tej sceni že težko slediti. Ravno zato bo to tudi tema prihajajoče delavnice v soboto, 19. maja.

Dober in pravilno izbran copat služi predvsem dvema namenoma. Ne preprečuje, ampak ne povzroča tekaških poškodb in nam omogoča, da se razvijamo v kondicijskem smislu. Vse to, da postanete zdrav in boljši tekač. Bodite pozorni na vrstni red … Zdrav in nato boljši! Skrb za zdravje in preprečevanje poškodb vse prevečkrat nadomesti misel na boljši rezultat, poškodbe pa nas zanimajo šele takrat, ko nam onemogočajo napredek ali celo tek.

Različni tekaški copati za različne terene

Prvi razlog, zakaj bi si morali omisliti več parov tekaških copat, je gotovo teren. Če ste tekač, ki ne teče po vedno isti trasi, in taki smo skoraj vsi, enkrat zavijete v bližnji gozd in se drugič raje podite po asfaltnih cestah, ker je v gozdu blato, potrebujete dva para copat. Enega s cestnim profilom za asfalt in drugega z malce več profila za naravne terene.

Podplat tekaškega copata za trail teke in stranske poti.

Cestni copat, ki ima na podplatu zelo malo profila, se bo dobro obnašal in zagotavljal dober oprijem na asfaltu, že na lažjem makedamu pa bo lahko imel težave. Na nasprotni strani ima trail copat več profila in bo zagotavljal varen korak na naravnih terenih, na asfaltu pa bo deloval preveč okorno in neudobno.

Uporaba namenskih copat za trail in urejene podlage pomeni večjo varnost med tekom in manj poškodb. Hkrati pa boste s tem podaljšali življensko dobo obeh parov! Copati za trail so navadno bolj robustni in odporni, medtem ko cestne z manj zaščite in navadno mesh mrežico na koreninah in skalah kaj hitro uničite. Za tek po različnih terenih je zato priporočljivo uporabljati namensko obutev. Če pa ste tak tekač, ki teče vedno samo po cesti in celo vedno isto traso, pa lahko razmišljate o dveh parih popolnoma enakih copat.

Več parov copat pomeni manj poškodb!

Obstaja študija iz leta 2015, ki je primerjala tekače, ki so uporabljali dva para copat s tekači, ki so vedno tekli v istem paru copat. Študija je trajala 22 tednov in medtem so udeleženci pridno beležili svoja opažanja v dnevnik ter prišli do zanimivih zaključkov.

Tekači, ki so hkrati uporabljali več parov tekaških copat, so bili manj podvrženi klasičnim tekaškim poškodbam preobremenitvenega tipa kot tekači, ki so tekli samo v enem paru tekaških copat.

Za poškodbo je štel kriterij, da zaradi bolečin v nogah ali spodnjem delu hrbta niso mogli teči oziroma so morali izpustiti vsaj en tek. Zanimiv je podatek, da niso spremljali, ali tekač zvrača stopalo v pronacijo ali ne. Niti ne, kakšna dva para copat uporablja. Več o pronaciji si lahko preberete na spodnji povezavi.

Pronacija in supinacija stopala – članek

Trenirajte v enih in tekmujte v drugih copatih!

Če ste bolj rezultatsko usmerjen tekač, vas gotovo zanima, ali vam lahko dva para copat pomagata do boljšega rezultata? Dva para istih copat gotovo ne. No, vsaj neposredno ne! Morda nas to obvaruje kakšne tekaške poškodbe, hitrejši pa zaradi tega ne bomo.

Bolj smiselna je strategija, da imamo en par bolj blaženih in težjih copat za daljše treninge in drugi par lažjih ter manj blaženih copat za hitre treninge in tekme. Če smo bolj natančni, bi moral biti po nekaterih podatkih ta par tekmovalnih copat lažji od 440 gramov. Le copat, lažji od te številke naj bi pripomogel k boljši ekonmičnosti teka in s tem k boljšemu rezultatu.

Dva para tekaških copat sta cenejša kot eden!

Dva para copat hkrati morda pomenita večji strošek na kratek rok, a se vložek dolgoročno obrestuje. Na prvo žogo se zdi, da nakup dveh parov copat pomeni dvakrat večji strošek, a ni tako.

Tekaški copat povprečno zdrži 500 do 800 kilometrov. Čeprav zunanji videz govori o skoraj nerabljenem copatu, so materiali dotrajani in slabše opravljajo svojo funkcijo. Če zaradi hkratne uporabe dveh parov copat premaknemo te številke prosti zgornji, smo že s tem privarčevali za cel par copat! Noro, a ne?

Da ne govorim o uporabi enih copat za vse terene. Trail copat se bo na asfaltu zelo hitro izrabil in prav tako bomo s cestnim copatom na trailih uživali zelo kratek čas. Zaradi agresivnega terena so obremenitve na copat veliko večje in toliko hitreje se copat, ki za tak teren ni namenjen, obrabi.

Še vedno pa velja zlato pravilo, da je treba za copate skrbeti. Če imate dva para tekaških copat, to ne pomeni, da obujete druge, ker so prvi še vedno blatni od prejšnjega tedna.

Tukaj lahko najdete zbrane vse copate na enem mestu.

Rabljeni tekaški copati v fazi sušenja po čišenju.