Objavljeno: , Kategorija: Vadba, Življenjski slog

Telesna aktivnost bolnikov z limfomom in levkemijo

Piše: Uroš Kožar

Gibanje pri bolnikih z rakom ni prepovedana dejavnost, nasprotno, učinki zdravljenja so v kombinaciji s prilagojeno vadbo boljši! Telesna aktivnost ima pozitiven vpliv v fazi priprave na zdravljenje, med zdravljenjem in po končanem zdravljenju. Spodnja navodila pa se nanašajo predvsem na obdobje po končanem zdravljenju.

Bolezen in samo zdravljenje spremljajo različne spremembe. Z vadbo in telesno aktivnostjo poskušamo predvsem vplivati na tiste, ki zadevajo počutje, telesno sestavo in težo ter nekatere mišično skeletne spremembe. Pri vadbi moramo biti pozorni na možne pridružene zdravstvene težave kot so srčno-žilne bolezni in ostala kronična stanja.

Razlika med telesno aktivnostjo in vadbo

Razlika-med-telesno-aktivnostjo-in-vadbo

ACS (American Cancer Society) priporočila za vadbo in prehrano bolnikov po končanem zdravljenju

ACS priporočila za vadbo in prehrano bolnikov po končanem zdravljenju

ACS-priporočila-za-vadbo-in-prehrano-bolnikov-po-končanem-zdravljenju

Priporočila zadevajo tri glavna področja: zdravo telesno težoredno telesno aktivnost/vadbo ter prehrano. Bolniki se tudi po končanem zdravljenju pogosto srečujejo s prekomerno utrujenostjo, vendar raziskave kažejo, da le-to z redno aktivnostjo lahko uspešno zmanjšamo. Glavno vodilo naj vam bo, da ste aktivni kolikor je le mogoče, dokler ne dosežete priporočenih številk. Predvsem se izogibajte popolni neaktivnosti!

Kot eno pomembnejših vadbenih vsebin navajajo vadbo za moč, s katero poskrbimo, da ohranjamo primerno mišično maso in moč, saj nam ta omogoča opravljanje vsakodnevnih opravil. Z vadbo za moč hkrati vplivamo na upočasnjeno izgubo kostne gostote. Z aerobno vadbo izboljšamo vzdržljivost preko razvoja srčno-žilnega in dihalnega sistema. Redna aerobna vadba in dobra vzdržljivost nas namreč varuje pred nastankom in napredkom kroničnih nenalezljivih bolezni.

Vadba moči

2-3x/teden
5-9 vaj za glavne mišične skupine
8-12 ponovitev
25-85% 1RM

Aerobna vadba – vzdržljivost

2-5x/teden oz. 150 min/teden
10-60 min/dan
50-75% predvidene Fsmax (rob znojenja)
10 000 korakov/dan
Tip: hoja, kolesarjenje

Gibljivost in ravnotežje

preprečiti padce (predvsem starejši)
telesna drža
odpraviti bolečine v hrbtu

Prispevek predstavlja povzetek predavanja Športnega društva KinVital na informativnem dnevu Slovenskega združenja bolnikov z limfomov in levkemijo (27.2.2016, Maribor)