Objavljeno: , Kategorija: Vadba

V podporo kampanji #nazajvzivljenje

Piše: Uroš Kožar

Zakaj na KinVital družbenih omrežjih vidite poziv za podporo kampanje #nazajvzivljenje?

Zato, ker smo KinVital sami del tega projekta in ker imam sam skupaj z Lili nekako največ stika z uporabniki tega programa. Že šest mesecev namreč bolniki s krvnimi raki pridno vadijo v sklopu celostne rehabilitacije.

Podpora kampanji pri projektu Nazaj v življenje

Za kaj sploh gre?

Projekt #nazajvživljenje je pilotni projekt, ki ga je zasnovalo Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, v sodelovanju z Združenjem hematologov Slovenije, ob podpori strokovnjakov različnih področij – gibalno področje smo v sodelovanju s fizioterapevti podprli mi.

Gre za prvi tovrsten program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki v Sloveniji in če se ne motim v zdravstvu nasploh. Sodelovanje različnih strok, zdravnikov, fizioterapevtov, psihologov, strokovnjakov za prehrano in kineziologa je prava in sploh edina pot v smeri popolne in učinkovite rehabilitacije.

Sodelovanje različnih strok, zdravnikov, fizioterapevtov, psihologov, strokovnjakov za prehrano in kineziologa je prava in sploh edina pot v smeri popolne in učinkovite rehabilitacije.

V stik z združenjem L&L smo stopili že pred časom, ko smo se v Mariboru udeležili njihovega dogodka, na katerem smo predstavili pomembnost gibanja in nasploh vadbe za moč za bolnike z rakom. Kako je denimo pomemben vsak gram mišic, ki ga med agresivnim zdravljenjem uspejo ohraniti. In pa seveda tudi ostalih oblik gibanja, ki krepijo tudi ostale telesne sisteme in pripeljejo telo na višji nivo.

S programom vadbe smo začeli letos januarja, ko je ena skupina že uspešno vadila v naših prostorih v Ljubljani pod nadzorom fizioterapevtke. Ona je tisto sito, ki določi, kateri posamezniki so primerni, da napredujejo in se priključijo naši skupini.

Priznam, da je bil na začetku prisoten strah, morda pred neznanim, saj je to projekt, ki pri nas orje ledino celostne rehabilitacije. No zdaj, ko prvi udeleženci 6-mesečnega projekta s programom že zaključujejo, vidim, da je bil ta strah čisto odveč. S ponosom lahko rečem, da je bolj motivirano skupino težko najti. Seveda pridejo slabši dnevi, vsi jih imamo. Nekateri so bili v program vključeni še v procesu zdravljenja, drugi že po zaključenem. Ob upoštevanju vseh omejitev, ki jih prineseta bolezen in zdravljenje, so uspeli pridobiti na telesni kondiciji celo do te mere, da so zdaj tako močni, kot so bili nekoč, če ne celo še bolj. Najbolj me veseli, da je njihova vadba zdaj redna in da z njo po končanem projektu niso prenehali, ampak z njo nadaljujejo pod streho KinVitala ali doma.

Pošlji ZDRAV5 na 1919 in doniraj 5 € za izvedbo projekta #nazajvživljenje!

Da ne ostane samo pri projektih, vas osebno pozivam, da podprete projekt #nazajvživljenje s tem, da pošljete ZDRAV5 na 1919 in prispevate 5 €. Za uspešno izpeljavo projekta je pomembna vsaka donacija in v kolikor bo ta uspešno izveden, smo korak bližje k sistemski ureditvi zdravljenja. Ne samo na področju raka in ostalih bolezni, ampak tudi na področju poškodb in operacij.

Več o projektu najdete na : www.nazajvzivljenje.si