Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Vadba moči kot ena izmed bolj varnih oblik vadbe za starejše.

Piše: Črt Korošec

Je dejansko strah tisti, ki veliko število starejših odvrača od udeležbe na vodenih vadbah in rekreativnih udejstvovanjih, ki so namenjena prav njim – starejšim?

Sliši se preveč senzacionalno, vem. A na tem mestu z besedo ‘strah’ res ne želim pretiravati. Prav vsi, stari in mladi, namreč v sebi nosimo določeno mero strahu pred nečim novim. Dokler nas tekom življenja spremlja zadostna mera poguma za premagovanje malih in velikih strahov, se lahko normalno z občutkom napredka prebijamo iz dneva v dan.

Problem nastane, ko v sebi gojimo prevelik in zato nepremagljiv strah pred povsem običajnimi stvarmi. Tako je lahko za 73-letnika kljub prigovarjanju družine in zdravnikov strah pred prvim obiskom organizirane vadbe za starejše tako velik, da se kljub veliki želji po izboljšanju svoje telesne pripravljenosti ne odloči za zanj tako koristen korak.

Vadba moči ni le za mišičaste mladce!

Marsikdo v zrelih letih si predstavlja, da je vadba moči rezervirana le za mlajše. Premetavanje uteži ni nedolžna stvar, poleg tega pa tako ali tako po 70. letu starosti ne moremo vplivati na mišično moč in rast.

Je temu res tako?

Že res, da mišična sila s starostjo upada. Ta trend se začne nekje po 50. letu starosti in se po 70. letu le še povečuje. Sarkopenija je proces zmanjševanja mišične mase, ki je v starosti poleg ostalih dejavnikov še najbolj zaslužen pri upadu moči. Neželjeni problemi, ki žal spremljajo proces upadanja moči pa so omejena mobilnost, padci, artritis, osteoporozni zlomi, oslabelost ter splošno funkcionalno nazadovanje. Nič kaj vzpodbudno branje, ampak ne pozabimo, naša telesa so tudi v starosti prilagodljiva.

Padec starejšega gospoda v snegu zaradi osteoporoznega zloma.

S primernim in prilagojenim treningom ali vadbo se vsekakor da vplivati na omenjene procese. Ravno vadba za moč je tista, ki tudi pri starostnikih upočasnjuje pojemanje moči in upadanje mišične mase. Ne samo to, povsem možen je tudi prirast mišične mase, čeprav resda bistveno manjši kot je to pri 25-letniku.

Vadba moči je celo ena izmed bolj varnih oblik vadbe za starejše.

Ne le raziskave, tudi moje osebne izkušnje pri vodenju vadbe moči za starejše še kako pričajo o  velikem pozitivnem napredku varovancev. Bistveno manjše število padcev, večja samozavest pri hoji po stopnicah ali po zaledenelih pločnikih, izboljšanje ravnotežja in zelo pomembna večja mobilnost.

Šel bom celo tako daleč in trdil, da je vadba moči pri starejših ena izmed bolj varnih in nadzorovanih oblik vadb za starejše. Resda ta vadba izgleda povsem drugače, kot to počne mladina v fitnesih in telovadnicah, vendar osnovna načela in principi ostajajo. Tako vadbo še vedno sestavljajo vaje z lastno telesno težo, prostimi utežmi in ostalimi pripomočki, a je tempo, količina in intenzivnost močno prilagojena sposobnostim posameznika. Pri vadbi moči pač ni prostora za divjanje in borbo s časom.

V kolikor je vadba vodena s strani strokovnjaka, ni bojazni tudi za tiste, ki ste v letih že presegli tisto magično mejo številke 70. Ni bojazni, da boste morali premetavati pretežke uteži in izvajati nič manj kot sokolsko telovadbo.

Starejši gospod v fitnesu dviguje uteži.

Ne, namen vodene vadbe je vedno ta, da vas nekdo vodi. Vodi zato, da vam s svojim znanjem pomaga pri izboru optimalnih vaj in prilagajanju vsebine, količine in intenzivnosti vašim sposobnostim in konec koncev tudi ciljem.

Strokovnjaki, ki vodimo vadbo za starejše, se zavedamo individualnih razlik.

Strokovnjaki se zavedamo, da smo si ljudje različni. Ne le to, dejstvo je, da se v tej svoji različnosti ob staranju še toliko bolj razlikujemo. Ko se lahko dva 15-letnika dokaj izenačeno primerjata v telesnih zmogljivostih, to ne moremo trditi za dva 70-letnika. Eden se pozimi še vedno lahko spušča po belih strminah, medtem ko je drugemu vzpon v prvo nadstropje lahko že zadosten izziv.

Tako izrazitih individualnih razlik se trenerji, kineziologi in vaditelji še kako zavedamo in z ozirom na le-te vadbo vedno tudi prilagajamo značilnostim posameznika.

Glavni namen tega zapisa je predvsem ta, da kot strokovnjak na področju gibanja opogumim vse vas v zrelih letih, ki vas ideja o vadbi za moč morda odbija. Najprej poudarim, da vadba moči ni rezervirana samo za mlade in da lahko od tovrstne vadbe starostniki odnesete ogromno pozitivnih učinkov. Kot drugo, vadba za moč je ob ustreznem vodenju in strokovnosti povsem primerna in varna, ne glede na vašo starost.

Vas zanima, kako pri nas poteka vadba za starejše? Pišite nam s klikom na spodnji gumb ali pokličite na 031 893 284 ter izkoristite brezplačni posvet.

Izkoristite brezplačni posvet