Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Vadba za nosečnice

Nosečnost je vsekakor obdobje, ki za žensko pomeni povsem novo in unikatno izkušnjo doživljanja in dojemanja lastnega telesa. V nosečnosti se namreč pojavijo številne mišične, skeletne, fizične in psihične spremembe, ki so daleč od zanemarljivih.

Verjamemo, da se marsikatera pripadnica nežnejšega spola kljub poprej telesno aktivnemu življenjskemu slogu ustraši izziva aktivnega preživljanja prostega časa preko telesnih aktivnosti. Vendar je tu strah odveč. Kadar je nosečnica zdrava in nosečnost poteka brez težav, strokovnjaki ne vidijo razloga za izogibanje telesnemu naporu. Le-ta pa mora biti ustrezno prilagojen posameznici.

>>> Več besed o vadbi v nosečnosti skozi izkušnjo kolegice kineziologinje <<<

Tako kot je vsak posameznik drugačen, je tudi vsaka nosečnost drugačna in ker ima obdobje nosečnosti samo po sebi mnogo individualnih posebnosti (anatomske in fiziološke spremembe), se pri nas vadbe lotevamo individualno v obliki osebnega ali semi-osebnega trenerstva.

Strokovna priporočila svetujejo telesno aktivnost za nosečnice, vendar je potrebno upoštevati določene posebnosti, ki se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. Pri načrtovanju vadbe za nosečnice je potrebno spoštovati več dejavnikov, zato jih naštejmo le nekaj:

kolikšna je bila telesna aktivnost nosečnice pred zanositvijo (v kolikor nosečnica pred nosečnostjo ni bila

telesno aktivna, mora biti telesna aktivnost v prvih tednih nosečnosti minimalne intenzivnosti);

sprememba telesne drže;

sprememba položajev notranjih organov zaradi rasti ploda;

sprememba hormonske slike, kar vpliva tudi na rahljanje sklepov, sklepnih ovojnic in vezi;
zmanjšanje mišičnega tonusa;

slabokrvnost (povečanje volumna krvne plazme do 50%, eritrocitov pa le 20% – posledica slabokrvnost);
pogost sindrom spodnje vene kave (povečana maternica pritiska na spodnjo veno kavo in aorto – po 16. tednu nosečnosti odsvetovano ležanje na hrbtu več kot nekaj minut);

idr.

Zaradi zgoraj naštetih dejavnikov se vadba prilagaja z ustreznim izborom vaj, količino opravljenega dela in primerno intenzivnostjo.

Pred pričetkom vadbe in med procesom vadbe se o tem obvezno ter redno posvetujte s svojim zdravnikom oziroma ginekologom! Če nosečnost poteka brez težav, vadba v nosečnosti ni vprašljiva, medtem ko telesna vadba ob določenih situacijah postane kontraindiktorna.

Lokacije in urniki vadb

Vadbo za nosečnice izvajamo tako v Ljubljani kot Domžalah v prostorih obeh kinezioloških centrov. Za termine na urniku glejte ‘Semi-osebno trenerstvo’, medtem ko so termini v primeru osebnega trenerstva po dogovoru.

Cenik

Cene so vezane na posamezne koriščene ure:

Si želite dodatnih informacij?

Kontaktirajte nas, z veseljem se potrudimo in odgovorimo v karseda hitrem možnem času.

Spoznajte nas in naš način dela.

Izkoristite brezplačni posvet