Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Vadba za rekreativne vzdržljivostne športnike

Piše: Luka Hren

Za rekreativne tekače, kolesarje in triatlonce

Še vedno pri vzdržljivostnih športnikih obstaja strah pred vadbo za moč. Pogosta ta izvira iz bojazni pred povečanjem telesne oziroma mišične mase. Že res, da dodatna telesna teža povečuje naš napor med tekom ali kolesarjenjem v klanec, vendar je strah tu popolnoma neutemeljen. Povečanja mišične mase namreč ne bomo dosegli tako zlahka.

Trening moči

Trening-moči

Čeprav bi višji delež mišične mase (v primerjavi z deležem maščobe) koristil marsikateremu rekreativnemu vzdržljivostnemu športniku, pa zagotovo ni skrbi, da bi ob 2 krat tedenski dodatni vadbi za moč prišlo do pretirane rasti mišic, ki bi nas upočasnila. To misel potrjujejo tudi mnoge študije, ki so obravnavale kombinacijo vadbe moči in vzdržljivostnega treninga.

Pa vendar se verjetno sprašujete, zakaj je potrebna ta dodatna vadba za moč. Razlogov je več in verjetno se za vsakega najde kakšen. Za nekatere je to želja po izboljšanju rezultata in za druge želja po boljšem zdravju. Vadba za moč namreč pozitivno vpliva na obe našteti dejstvi.

Za vzdržljivostne športe poznamo kar nekaj meril za oceno naše tekmovalne uspešnosti. Mednje sodijo ekonomičnost (gibanja), hitrost/ moč pri največji porabi kisika (VO2max) in športno specifični testi vzdržljivosti v moči. Najpomembnejšo vlogo tu seveda odigra srčno – žilni sistem, vendar verjetno ne gre prezreti tudi vpliva živčno – mišičnega sistema. Ena od možnosti za izboljšanje le tega pa je tudi vadba za moč.

Kakšen tip vadbe za moč?

Poznamo več metod vadbe za moč. Za vzdržljivostne športnike sta najbolj zanimivi vzdržljivost v moči in maksimalna moč. Tisti, ki svoji vadbi že dodajate vaje za moč, se verjetno bolj poslužujete krožne vadbe za vzdržljivost v moči, manj pa se vas je verjetno srečalo s treningom maksimalne moči.

Vadba za vzdržljivost v moči se ponavadi izvaja z lastno telesno težo ali z lažjimi bremeni (utežmi). Izvaja se lahko na ponovitve (12+ ponovitev) ali pa na čas trajanja. Med vajami je odmor kratek, le toliko da se prestavimo do naslednje vaje. V takšnem protokolu krožno povežemo ponavadi okoli 6 – 8 vaj, ki jih izvedemo v več serijah (obhodih).

Krožni trening za vzdržlj. v moči: (Funkcionalna vadba KinFit ali Intenzivna vadba KinXtreme)

Manj pogosta je metoda maksimalne moči, a zato nič manj učinkovita. Primerna je za tiste bolje trenirane vzdržljivostne športnike, ki v ospredje postavljajo predvsem izboljšanje tekmovalnega rezultata. Pri maksimalni moči se uporablja bremena, ki so po svoji teži zelo blizu našim maksimalnim (okoli 90% maksimalnega bremena, ki smo ga sposobni dvigniti 1x). Gre pa za manjše število ločenih ponovitev (4 – 5), pri čemer mora biti vsaka ponovitev izvedena z maksimalno močjo. Med serijami imamo dolge odmore, da se znova pripravimo na kvalitetno izvedbo.

Trening z večjimi bremeni:

Če vas zanima še več o tej temi, na povezavi najdete še daljši zapis o vadbi moči pri vzdržljivostnih športnikih.

KinVital program za rekreativne vzdržljivostne športnike

Namenjen je vsem rekreativnim vzdržljivostnim športnikom, ki ljubezen do športa delijo s štoparico. Njihov cilji pa so usmerjeni predvsem v izboljšanje svoje pripravljenosti in s tem tudi rezultatov.

Program za rekreativna vzdržljivostne športnike vsebuje:

  • širok izbor terminov vadbe moči
  • možnost kombiniranja različnih oblik vadb moči (KinFit, KinXtreme, Power+)
  • svetovanje glede vadbe vzdržljivosti
  • prehransko svetovanje za vzdržljivostne športnike
  • brezplačni uvodni posvet – prijava na info@kinvital.si

Pridruži se nam v Domžalah ali Ljubljani

Vsak šport je edinstven in enako bi lahko dejali za športnika, zato so pri nas posamezniki obravnavani individualno. Vadba poteka pod nadzorom diplomantov kineziologije in bodočih magistrov kinezioterapije, ki so znanje s področja kondicijske priprave in rehabilitacij pridobili na Fakulteti za šport v Ljubljani. Poleg tega pa imajo tudi praktične izkušnje pri delu s športniki iz ekipnih in individualnih športov.

Prijave

Prijavite se lahko preko kontaktnega obrazca ali nas pokličete na 031 893 284 (Luka):