Objavljeno: , Kategorija: Življenjski slog

Vitalnost je privlačnejša od lepe postave

Piše: Luka Hren

Vitalnost, zdravje in dobro počutje se čuti in vidi pri človeku skozi najdebelejšo bundo ali razvlečen pulover. Dobra postava ne toliko…

Velikokrat je ljudem telesna rekreacija pot do tistega glavnega cilja, ki se ga v današnji wellness industriji tudi najbolj oglašuje širši publiki. To je cilj postavnega in vitkega telesa.

Da ne bo pomote, vitko ali mišičasto telo je lahko smotrn in smiseln cilj, vendar ne cilj številka 1.

Z vadbo in prehrano poskušamo doseči več ciljev. Izboljšanje vitalnosti, zdravja, kvalitete spanca, sprostitev, druženje, zaradi večje vitalnosti hitro vplivamo na produktivnost v službi in doma, na kvaliteto medsebojnih odnosov, itd…

Kako bi rekreacija in wellness industrija izgledala danes, če bi vsi zgoraj našteti cilji prednjačili pred ciljem vitke postave?

Cilj vitke ali mišičaste postave je pravzaprav cilj s šibkejšim pomenom, čeprav si morda res zelo želimo izklesanega telesa. Enostavno je v primerjavi s ciljem boljšega splošnega počutja bolj zunanje motivacijsko usmerjen, drugače rečeno, vitko telo je običajno vir zunanje motivacije za vadbo. Na drugi strani je cilj dobrega počutja vir notranje motivacije in je potemtakem močnejši motivator ter bolj nagrajujoč ob izpolnitvi cilja.

Željo po lepi postavi ljudje navadno navezujejo z željo po zavidajočih pogledih, komplimentih in odobravanju okolice. Nekateri si tega želijo bolj, nekateri manj. Nagrada ob doseganju lepotnih idealov ne more imeti take teže, kot izboljšanje počutja, saj dobro počutje pozitivno vpliva praktično na vsa področja našega življenja. Če ostanemo pri odobravanju in komplimentih okolice, z malo premisleka hitro ugotovimo, da večja vsesplošna vitalnost prinese bistveno več komplimentov, pohval in odobravanj (v službi, s strani partnerja, družine, prijateljev) kot lepo telo.

Res, da vsi radi pogledamo za nekom, ki nam je telesno privlačen. Vendar pomislimo, kdaj smo bili v življenju nad nekom najbolj očarani ali prevzeti? Ponavadi nas ‘sezujejo’ ljudje s karizmo in energijo, ki nas privlačita kot magnet. Za tako karizmo in energijo pa je potrebna življenjska vitalnost, ki gre z roko v roki z dobrim zdravjem.

Vitalnost povezujemo z zdravjem in dobrim počutjem.

Vitalnost se opazi in čuti na daleč. Predstavlja prezenco, ki je močnejša in privlačnejša ljudem okrog na bistveno močnejši ravni, kot le postavno telo. Poleg tega dobro vemo, da je postavnejše telo tako ali tako dobrodošla posledica, ki sledi lastni skrbi za vsesplošno zdravje skozi prehrano in vadbo.

Postavljajmo si večje in pomembnejše cilje za osmislitev naših telesno rekreativnih ali dietnih prizadevanj, medtem ko si sproti lahko postavimo tiste manjše, hitreje dosegljive z namenom spremljanja naše poti in sprotnega vzdrževanja nivoja motivacije. Dobra vitalnost in ohranjanje le-te naj nam bo tisti velik namen, na katerega se osredotočimo tekom treningov in skrbi za prehrano, medtem ko nam želja po lepi postavi služi kot drugorazreden cilj, še vedno pomemben, vendar hierarhično postavljen POD vitalnost.